Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
kölyökcica kaparófa mellett

A macskatanítás alapjai

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A kismacska érkezése után először meg kell szoknia új környezetét, a zajokat és az embereket. Ez időt igényel, de hamarosan hozzá lehet kezdeni a neveléséhez. Ebben nyújtunk segítséget cikkünkben.

A kiscicák életük első két hónapja a fajra jellemző viselkedés megtanulásáról szól (ez a faj szempontjából való szocializáció); a következő 2 hónap pedig a fajok közötti szocializációról és az ennek elősegítésére alkalmazott tanításról szól. A klasszikus bevésődési időszak kb. 16 hetes korig tart. Az egyévesnél idősebb macskák is tanulékonyak, de mindenképp figyelembe kell venni, hogy az ő esetükben lassabban haladhat a nevelés.

Csak nyugodtan

Nagyon izgalmas pillanat, amikor a család, a gyerekek először találkoznak a macskával, mindenki szívesen fejezné ki az érzéseit. Jobban járunk viszont, ha csendben örülünk, mert a kismacska számára egyébként is elég ijesztő lehet az új világ. Ugyanígy az ölelés, simogatás is a macskán múlik, vagyis csak akkor javasolt, ha a cica magától jön oda szaglászni és ismerkedni.

Kismacska, nagymacska, mindegyik szeret sokat aludni. Békés pontot keressünk a lakásban az alvóhely számára, hogy mindig legyen hova elvonulnia. Ez lehetőség szerint igazodjon a macskához, és oda tegyük, ahol amúgy is jól érzi magát.

Tanítsuk meg a nevét

Tanítsuk meg cicánknak a nevét, és mindig azon szólítsuk. Ha reagál amikor hívjuk és odajön hozzánk, jutalmazzuk. Ha nem kívánatos dolgot tesz cicánk már az első perctől fogva a „nem szabad” vagy „fúj” vagy hasonló szavakat használjuk, a nevét dühösen soha ne használjuk. Kismacskánál sokszor fizikailag is ki kell zökkenteni a „csintalanságből” például egy érintéssel vagy odébbrakással, ha nem hagyja abba, figyelemmegvonással pár percre.

Macskaalom

Az alomhasználat részben ösztönös, részben az anyától (anya hiányában más fajtársaktól vagy a gondozótól) ellesett viselkedés, és már a kiscica 5 hetes korában „kész” van. Magyarán nem szoktatni kell rá az alomra a kölyökmacskát, hanem azt elérhető közelségbe kell tenni számára, és zavartalan körülményeket biztosítani. Először például tegyük az almot közel a cica fekhelyéhez, aztán fokozatosan messzebb, míg végül a végleges helyre kerül, de ez macskafüggő. (Ha baleset történik, például a cica a cserepes virág földjébe végzi a dolgát, neki az is wc, akkor a cserepes virágot tegyük az alomba és mutassuk meg a cicának és dícsérjük meg (bár nem ő tette oda). Ugyanígy szemmel kell tartani ébredés után, lefekvés előtt, valamint étkezést követően, mert jellemzően ezekben az időpontokban van lehetőségünk tanítani. A macskák tiszta állatok, ezért nekik is jobb, ha van egy zárt hely, ahol a dolgukat végezhetik. Ha jól csinálta, dicsérjük meg, játszunk vele.

Kaparófa

Gondoskodnunk kell a macskánk számára olyan felületről, ahol kaparni tud. Ez nagyon fontos, ugyanis ezzel koptatják a karmaikat. Ha macskánknak nincs arra lehetősége, hogy kaparásra vonatkozó igényét fajának megfelelő módon ki tudja elégíteni, bizony, a bútorokat és kárpitokat fogja erre a célra használni. Ezért fontos mihamarabb a kaparásra alkalmas eszköz használatát megtanítani a cicánknak. Leginkább két lábon, nyújtózkodva szeretnek kaparni, ezért érdemes álló kaparófát vásárolni.

Macskajátékok

A macskák, különösen a fiatal cicák, nagyon szeretnek játszani. Természetesen számtalan eszköz létezik, amely nem pusztán szórakoztatja, de fejleszti is a cicát. A játék például a motorikus és kognitív képességeket javítja, ahogy a beilleszkedésben is segít a közös program. Nem szükséges rengeteg játékot beszerezni, azonban néhány biztosan jól jöhet, ezeket lehetőség szerint váltogassuk, hogy mindig izgalmasnak találja az aktuális játékát. A macskák vadászok, ezért szükségük van a játékra. Bármiből lehet macskajáték, de nagyon szeretik a pálcáról lógó csörgő dolgokat, a ravaszul pattogó, szinte menekülő labdákat. Játszunk vele, és gyorsan feloldódik. Ezzel segíthetünk neki, hogy ösztöneinek megfelelően viselkedhessen.

Jutalomfalat

A macskák is taníthatóak, csak nehezebben, mint a kutyák. Amennyiben szeretnénk megtanítani néhány trükköt, türelmesnek kell lennünk. Finom és egészséges falatkákkal lehet megerősíteni egy-egy magától előadott mutatvány után őket abban, hogy az tetszett nekünk. Hamar össze tudja kapcsolni a jutalomfalat látványát azzal, hogy mit várunk tőle. Érdemes olyan trükköket gyakoroltatni vele, amit szívesen csinál, hiszen így a későbbiekben is szívesen mutatja be tudását.

Mindenekelőtt azonban a legfontosabb tanácsunk, hogy mielőtt azonban friss gazdiként „nevelni” kezdenéd a cicádat, érdemes tanulmányozni a szakirodalmat (alap etológiában pl. Mieshelle Nagelschneider vagy Jackson Galaxy). Ha nem boldogulnál, például többmacskás háztartásban, kérd viselkedésterápiás állatorvos segítségét!

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE