Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
férfi kistestű kutyájával boldogan

Mit ehet a kistestű kutyád?

5 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE Mini

Kutyád megfelelő etetése jogosan jelentheti az egyik legnagyobb aggodalmat, mivel ez egészségének és jóllétének egy kritikus pontja.

Tápláld kutyádat!

Ám a kutyák nem emberek, táplálkozási igényeik nagyon specifikusak. Mielőtt felállítanál egy étrendet kutyád számára, érdemes tisztázni néhány általános kérdést. Négylábú barátaink étrendjének kialakítása kulcsfontosságú tényező, hiszen egész életükben befolyásolja mentális-fizikai jóllétüket. Ahogy a saját táplálkozásunkat illetően is számos kihívással találkozunk életünk során, amit az időről-időre felmerülő étkezési trendek is befolyásolnak, úgy hasonló jelenségek figyelhetők meg a kutyák étrendjéhez kapcsolódóan is. Újra és újra belefuthatunk olyan gyakori kérdésekbe, mint például, hogy kedvencünket kutyaeledellel vagy házi készítésű ételekkel érdemes-e inkább etetni.

Mit egyen a kutya: eledelt vagy házi kosztot?

Sokan azt gondolják, hogy a házi készítésű ételek valódi és egészséges táplálékot jelentenek a kutyáknak. Ezenkívül gyakran azt is hisszük, hogy a házi koszt sokkal jobb nekik, mintha bolti eledelekkel etetnénk őket.

Valójában a boltokban kapható eledeleken alapuló étrend megfelelően kiegyensúlyozott és teljes, vagyis minden olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre kutyádnak szüksége lehet. Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad saját készítésű ételekkel etetned, csupán azt, hogy sokkal nehezebb elegendő tápanyagot biztosítani a számára így, illetve megtalálni a megfelelő egyensúlyt. A gyári eledelek ráadásul hosszabban eltarthatóak és minőségüket is jobban megőrzik, mint a házi ételek.

A kulcsfontosságú tápanyagok, mint a vitaminok és az ásványi anyagok kiegyensúlyozott formában vannak jelen a száraz eledelekben, és ritkábban romlanak meg, ha hosszabb ideig tálban maradnak, míg a házi koszt egyre kevésbé lesz étvágygerjesztő. A gyártók által kínált eledelek szintén praktikusak, különösen akkor, ha gyakran utazol vagy éppen munka miatt vagy távol.

Ezekben az esetekben nem szükséges házi fogásokat főznöd négylábú barátaidnak, vagy elmenned vásárolni azért, mert nincs elég hús vagy hal a számukra otthon; helyette egyszerűen felbonthatod kedvenc konzervjüket vagy tasakjukat, egy tálba öntheted kedvenc száraztápjukat, és látni fogod, hogy teljes mértékben elégedettek lesznek az eledellel, miközben hozzájutnak a megfelelő tápanyagokhoz is.

Mit nem ehet a kutya?

Egy másik kérdés, amely gyakran felmerül, hogy vannak-e olyan ételek, amelyek nem biztonságosak a kutyák számára, és javasolt őket kerülni. Mivel fajta- és kutyafüggő, hogy hogyan reagálnak egy adott ételre, ezért csak tapasztalatok alapján lehet beazonosítani a rosszul tolerált ételeket.

Info

Az elővigyázatosság elve a legjobb alkalmazandó szabály

Számos, az ember számára ártalmatlan és könnyen emészthető étel problémát jelent a kutya számára, tehát az a legjobb, ha elkerüljük azokat. Ezek az élelmiszerek nagyon széles skálán mozognak, és ezért fontos a lehető legkisebbre korlátozni a kitettség kockázatát.

Egy szigorúan ellenőrzött étrend a legjobb

Az ideális megközelítés az, ha megpróbálunk ragaszkodni egy olyan ellenőrzött étrendhez, amelyben a kutya kiegyensúlyozott és testre szabott terméket fogyaszt. Ennek a szemléletnek érvényesnek kell lennie a kekszekre és a jutalomfalatokra is.

Íme néhány tipikus étel, amit kerülnöd kell

Annak érdekében, hogy megelőzd kutyád emésztési problémáit, amelyek feltehetően olyan élelmiszerekhez kapcsolódnak, amelyek számunkra biztonságosnak tűnnek, mindig jobb, ha tápanyagokban gazdag és kiegyensúlyozott, kiváló minőségű eledelt adsz neki.

A PURINA ONE termékcsaládban minden egyes összetevő gondosan kiválasztott, hogy megfeleljen négylábú barátod energia- és táplálkozási szükségleteinek, biztosítva jóllétét most és a jövőben egyaránt.

Nézd meg 3 hetes sikerprogramunkat, és gondoskodj úgy kedvenceid egészségéről és erőnlétéről, hogy annak szemmel látható eredményei legyenek!

Az idős kutya megfelelő tápláléka

Az idős kutyák általában kevésbé aktívak, mint fiatalabb társaik; többet pihennek és alszanak, illetve hajlamosak valamivel kevesebbet sétálni és futni. Ennek eredményeként csökkenteni kell a kalóriabevitelüket.

Ezenkívül idősebb korban jellemző betegségekben is szenvedhetnek, például cukorbetegségben vagy látásvesztésben, amelyek speciális táplálkozási szükségleteket indokolhatnak.

Az idősebb kutyák számára legjobb eledelek kiváló minőségű és jól emészthető fehérjeforrásokat, korlátozott mennyiségű zsírt, de mindenekelőtt megfelelő mennyiségű omega-3 és omega-6 zsírsavat tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek az ízületek, a bőr és az agy aktív működéséhez.