Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
idős golden retriever a fűben pihen

Kutyánk és az agyi öregedés, avagy milyen az élet egy idősödő kedvenccel?

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Az idősödés sajnos kedvenceinket sem kíméli. Az idő előrehaladtával apró viselkedésbeli változásokat vehetünk észre kutyánkon, mint az aktivitásának változása vagy a szociális interakciókra való igény csökkenése.

Jó hír, hogy ez természetes velejárója az érett kornak.

Azonban ha úgy tapasztaljuk, hogy ezek a változások hirtelen következnek be, vagy olyan tünetekkel is együtt járnak, mint az alvás-ébrenlét ciklus megváltozása, a ritkán látott ismerősök (állat és ember is) fel nem ismerése, a gyakoribb, ok nélküli ugatás, nyüszítés vagy a lakáson, kerten belüli céltalan sétálgatás, eltévedés, bútorok mögé beszorulás, felmerülhet bennünk az idősödéssel együtt járó kognitív funkcióvesztés tüneteggyüttesének (CDS) gyanúja.

Az agyi öregedési folyamat 6-7 éves kor felett veszi kezdetét, ám nem minden kutya esetében egyforma gyorsasággal halad előre. A tanulási képességekben és a viselkedésben beálló változások széles skálán mozoghatnak mind előfordulásukat, mind súlyosságukat tekintve, ám egyben egyeznek, hogy az idővel súlyosbodnak a megfelelő intervenció hiányában.

Mire kell figyelnünk, ha kedvencünk az érintett korba kerül?

Ehhez szerencsére többféle útmutató is rendelkezésünkre áll, az egyik ilyen egy egyszerű, a leggyakoribb változások alapján összeállított megfigyelési rendszer, a DISHAA.

DISHAA kognitív funkcióvesztés idős kutyáknál

Ez alapján meg tudjuk figyelni kedvencüket, és amennyiben az érintett területek valamelyikében változást észlelünk, szakemberhez (állatorvos) fordulhatunk a részletes állapotfelmérő teszt (Canine Cognitive Assesment Scale, CCAS) elvégzése érdekében. A teszt elvégzése után állatorvosunk megállapítja, hogy kedvencünk az úgynevezett egészséges agyi öregedés (CCAS 0-7) fázisában van-e, vagy esetleg előrehaladottabb, közepes stádiumban (CCAS 7-40) van, vagy a súlyos kognitív funkcióvesztés (CCAS 40-69) tüneteit mutatja.

Mit tehetünk az agyi öregedés lassítása és a tünetek mérséklődése érdekében?

Szerencsére manapság ennek a problémának a megoldására több lehetőségünk is adódik.

Az első fontos lépés a pontos állapotfelmérés. Amennyiben kedvencünk még nem mutatja az agyi öregedés jeleit, de már érett korba lépett, vagyis elmúlt 7 éves, minimális környezetgazdagítással és az agyműködést segítő táplálással jó eséllyel hosszabbítjuk meg a tünetmentes állapotot. Ebben a fázisban a változatos sétaútvonalak és a fizikai aktivitás növelése illetve a korábban megtanult feladatok, trükkök gyakorlása vagy újak tanítása, esetleg a nehezebb kutya puzzle játékok ideális mentális stimulációt biztosítanak kutyánknak. Emellett javasolt olyan étrendet választani számára, ami kifejezetten az idősödő szervezet igényeire szabott és tartalmaz agyműködést támogató összetevőket is. Ilyen funkcionális összetevők az agy számára könnyebben hasznosítható energiaforrásként szolgáló MCT (közepes láncú triglicerid) olaj, az esszenciális zsírsavak valamint a glükozamin, melyek együtt segítik a kognitív funkciók és a mozgékonyság megtartását.

Az idő előrehaladtával súlyosbodhatnak a tünetek, vagy újabbak jelenhetnek meg. Ha kedvencünk a közepes fázisba lép a kognitív funkcióvesztés tüneteggyüttesében, érdemes újabb mentális stimuláló tevékenységeket is beiktatnunk, mint a változatos terepen való séta, a teljes nappali világosság a lakásban illetve a teljes éjszakai sötétség. Kipróbálhatjuk a szaglást és figyelmet is stimuláló játékokat, mint a szimatszőnyeg, a snacklabdák vagy az „itt a piros, hol a piros” játék. Emellett a feladatok, trükkök rendszeres gyakorlását se hanyagoljuk, de óvatosan vezessünk be minden nagyobb változást a kutya életébe. Ha szükséges, könnyítsük meg kedvencünknek a dolga elvégzését gyakoribb sétával, könnyebb kertbe jutással, ezzel elejét vehetjük a szobatisztasági baleseteknek. A táplálás terén ilyenkor érdemes „szintet lépni”, és olyan támogató eledelt választani, ami a senior eledelhez hasonlóan az MCT olaj és az esszenciális zsírsavak mellett tartalmaz antioxidánsokat és az idegsejtek regenerációját segítő B-vitaminokat és L-arginint.

Az idő sajnos nem kíméli a kutyákat sem, így eljön az az időszak, a fenti trükkök alkalmazásával remélhetőleg nagyon sokára, amikor a kognitív funkcióvesztés súlyos fokúvá válik. Ám ilyenkor is van még segítség, hiszen a fenti környeztegazdagítás és támogató táplálás kiegészíthető a megfelelő gyógyszeres támogatással is, melyben állatorvosunk vagy viselkedésterapeuta állatorvos segítségünkre lesz.

Idős kutyával is lehet szép az élet, gondoljunk arra, hogy óriási szerencsénk van, ha kedvencünk hosszú és aktív életet mondhat magáénak. Ne féljünk a változásoktól, hiszen a kor előrehaladtával másféle élményekkel gazdagodhatunk közösen!