Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
kislány simogatja idős kistestű kutyáját

Idős kutyát lehet még nevelni? Bizony!

5 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Tévhit az, hogy a kutyát minél fiatalabban kell elkezdeni nevelni, tanítani, mert utána már veszett fejsze nyele. Száraz Kata kutyaoktatóval körbejártuk a témát. 

A kutyák bizony nagyon sokáig szívesen tanulnak, több nyugdíjas kutya járt már a csoportjaimba, és mind nagyon ügyesek voltak. Teljesen új viselkedéseket, új módszereket sajátítottak el, és csak úgy csillogott a szemük örömükben. Természetesen egészen más egy 12 éves és egy 12 hetes kutyával a munka. Nézzük meg ezt egy kicsit részletesebben!

Tanítás

Hogy mire jó a tanítás? Miért tanítom a kutyámat? Ezt a kérdést minden csoportomban fel szoktam tenni és ahány ember, annyi választ kapok rá, mindenkinek más a motivációja.

idős kistestű kutya pacsit ad gazdájának

Érdemes észben tartanunk, hogy egy viselkedés elsajátításában nem feltétlenül a végeredménynek kell a leghasznosabbnak lennie. Roppant praktikus, ha a kutyám tudja, hogy le kell ülnie a járdaszigetnél, ezt nyilván azért tanítom meg neki, mert nem szeretném, hogy elüsse az autó. Annak azonban első látásra nincs túl sok gyakorlati haszna, hogy a kutyám ki tud szaladni egy bizonyos bójához, megkerüli azt, majd szorosan lefekszik mellé. Mégsem kevésbé fontos, mint az előző feladat volt! Mondjuk életet menteni nem annyira lehet vele, de életminőséget javítani igen.

Maga a tanítás folyamata az, ami ebben az esetben számít. Ha a kutyám élvezi a közös munkát, ha nem kényszerből, hanem jókedvében vesz részt a folyamatban, akkor számára ez egy örömprogram, amitől nem kell idős korában sem megfosztanunk! Arról nem is beszélve, hogy remek kapcsolatépítő kutya és gazda között, ahogy a közös programok általában.

Persze másképp kell egy koros, mint egy ifjú kutyával foglalkoznunk, pláne, ha most kezdünk csak bele, de erre is igaz, hogy jobb későn, mint soha! A kutya tanításához mindig kell türelem, ez jelen esetben fokozottan is igaz lehet. Számomra a tanítás egyet jelent a pozitív megerősítéssel, azaz ha valamit jól csinál a kutya, azt dicsérem valamilyen módon és nem a hibákat büntetem. Nehogy valaki egy 8-10 éves kutyust nekiálljon a cikken felbuzdulva pórázon rángatni a kertben, ültetés tanítása címén! Inkább szerezzen be egy klikkert és pár jutalomfalatot!

shetlandi juhászkutya trükköt végez az utcán

Készüljünk fel rá, hogy ebünknek először fogalma sem lesz arról, hogy mit akarunk tőle. Ha eddig csak „elvolt” egész nap, mint a befőtt, merőben fura lehet neki ez az új élmény, hiszen magát a tanulást kell megtanulnia, ami valljuk be, nekünk, embereknek is nehezebben megy, ahogy múlnak az évek. Szerencsére az ebek ilyen szempontból is jobban tartják magukat nálunk az esetek túlnyomó részében.

  • Persze náluk is előfordulhat időskori szenilitás-féle, de ennek tünetei más szituációkban is észrevehetők. Előfordulhat, hogy kutyánk már nem lát, vagy nem hall olyan jól, erre is legyünk tekintettel! Olyan módon próbáljunk vele kommunikálni, amit a lehető legkönnyebben érzékel.
  • Fontos figyelembe vennünk a fizikai állapotát is. Ha valamilyen mozgásszervi betegsége van (ez sajnos nem csak idős korban fordulhat elő), akkor kímélő feladatokat gyakoroljunk, ne ugráltassuk. Erre van is egy személyes példám: az egyik ideiglenes kutyánk, akit aztán jól „bebuktunk” és megtartottuk, Gerzson, 5-6 éves lehetett, amikor hozzánk került. Ugyan nem volt még kifejezetten öreg, bár már őszült a pofija, de soha korábban senki nem kért tőle semmit, ezért kellett neki egy kis idő, mire megértette, mit várunk tőle. Amint belejött a tanulásba, el is sajátította a vezényszóra ülést, aztán egy idő után mindig könyörögni kellett neki, hogy ugyan tegye már le a fenekét a földre. Én pedig bosszús voltam, hogy miért makacskodik, ahelyett, hogy szót fogadna. Elkezdtem figyelgetni, és hamar kiderült, hogy fájt a háta, az időjárás változásait szépen lekövetve, ezért esett nehezére az adott mozdulat.

Éppen azoknak a kutyusoknak a fárasztására, akik nehezen mozognak, különösen jó eszköz a trükkök elsajátítása. Lehet, hogy egy hosszú erdei kirándulás fizikailag már túl megterhelő kedvencünknek, de megtanulni bepakolni a játékait egy vödörbe mentálisan még bőven belefér.

Nevelés

Ahogy tanítás alatt egy-egy viselkedés elsajátítását, úgy nevelés alatt inkább egyes cselekvések elhagyását, szabályok bevezetését értem. Ezekkel talán kicsit nehezebb dolgunk van, mint az új trükkökkel, hiszen, ha Buksikánk megszokta az elmúlt tíz évben, hogy minden reggel 8-kor a lábunkhoz vágja a tálját, jelezvén, hogy itt a reggeli ideje, és erre mindig meg is kapta a szokásos adagját, akkor bizony nem lesz egyszerű erről lebeszélnünk.

Persze ha elég kitartóak vagyunk, és Buksi következetesen nem részesül semmilyen pozitív juttatásban eme cselekedetére válaszul, akkor idővel sikerülhet. Az ilyen típusú beégett viselkedésektől nem egyszerű megszabadulni, és ami még fontosabb, nem elég rá két hét.

Azon se csodálkozzunk, hogy Buksi viszont roppantmód meglepődik, ha eddig azt tehetett, amit csak szeretett volna, majd egy szép napon úgy ébred, hogy mostantól tilos bejönnie a hálószobába. Új szabályt bevezetni általában jóval könnyebb, mint rögzült szokásokon változtatni, de ha nem boldogulunk, forduljunk szakemberhez.

idős közepes testű kutya szemből ősszel

Szocializáció

Ez az a terület, ahol az idős kutyusok talán a legnagyobb hátránnyal indulnak. A kutyák pár hónapos korukig – az úgynevezett szivacs korszakban – csak úgy szívják magukba az információt. Amivel kölyökként ismerkednek meg, az később sem okoz komoly problémát. Ennek ellenére nem lehetetlen egy 9 éves kutyát sem hozzászoktatni például a BKV-n való közlekedéshez, de habitusától függően valószínűleg tovább fog tartani. Ilyen esetekben kiemelkedően fontos a fokozatosság és a türelem. Ne akarjunk egyszerre sokat elérni, haladjunk apró lépésenként, próbáljuk pozitív dologhoz kötni a kutya számára kellemetlen ingert, és szánjunk rá elég időt!

Végezetül ismét párhuzamot kell vonnom kutya és ember között abban a tekintetben, hogy addig maradunk fittek és fiatalosak, amíg úgy viselkedünk! Ahhoz, hogy kondíciónkat megőrizzük, nem szabad elhagynunk magunkat, feladatokat kell megoldanunk, tevékenykednünk, mozogunk kell. Kutyáinkat se nyugdíjazzuk hát idő előtt!

Írta: Száraz Kata, a Gondos Gazdik szakértői csapatának kutyatréner tagja.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Kutyajátékok a négy fal között

2 perc olvasási idő

Ellenőrizd kutyád fizikai állapotát!

7 perc olvasási idő

Pro-kontra: Kölyökkutya vagy felnőtt?