Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
beagle kötelet húz gazdájával a lakásban

Kutyajátékok a négy fal között

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A koronavírus okozta rendkívüli helyzet a gazdikat is új kihívások elé állítja. Karantén alatt nincsenek kutyás túrák, kutyafuttatók, közös séták, leginkább a négy fal között tudjuk fizikailag és mentálisan is lefárasztani kedvencünket.

Ehhez adunk most tippeket Száraz Kata kutyaoktató segítségével.

A legtöbb lakásban nincs nagy hely, így a fizikai fárasztás helyett kutyánk mentális megdolgoztatására célszerű törekedni.

Különböző trükkök tanítása például jó elfoglaltság kutyának és gazdának egyaránt. Tanításkor arra kell törekednünk, hogy a kutyánk élvezze a közös munkát.

Vezessük rá, mit szeretnénk tőle, és ne kényszerítsük, jutalmazzuk, ha jól csinál valamit, de ne szidjuk, ha a tanulás folyamán valamit elront. Kutyánk akkor fogja a legszívesebben, és ezzel együtt legszebben csinálni a feladatokat, ha magától, örömmel hajtja végre a vezényszavakat, nem pedig nyomás hatására.

kutya

Príma módszer kutyánk szellemi lefárasztására a formálás, amely a klikkeres tanítás egy formája.

A klikker egy kattanó hangot kiadó kis műanyag dobozka. Ha a kutyánknak minden kattintás után adunk egy falatot, akkor hamar megtanulja, hogy a hang egyet jelent az ennivalóval, így válik a klikkera jutalmazás eszközévé.

Ha ezzel megvagyunk, belevághatunk különböző feladatok formálásos megtanításába. Határ a csillagos ég, gyakorlatilag bármit képesek ezzel a módszerrel elsajátítani, amire anatómiailag képesek, kezdve az ültetéstől, a pacsin át, különböző tárgyak felvételén keresztül a hempergésig. Kicsit úgy működik, mint a hideg-meleg játék, ha kutyusunk olyasmit tesz, ami közelebb viszi a kész feladathoz, klikkelünk, ezzel jelezzük neki, hogy jól csinált valamit.

Tulajdonképpen ez egy párbeszéd kutya és gazdája között, egy olyan nyelven, amit mindketten ugyanolyan jól értenek. A cikk terjedelme nem elég ahhoz, hogy a formálás részletes menetét leírjam, de ha valaki érdeklődik, az interneten könnyedén találhat könyveket, honlapokat, amelyek ezzel a módszerrel foglalkoznak, illetve egyre több kutyaiskolában is alkalmazzák.

A formálás hatalmas előnye, hogy az így tanított feladatok nagyon stabilak lesznek. Ami pedig kiemelkedően alkalmassá teszi arra, hogy a lakásban foglalkoztassuk a kutyánkat, az az, hogy mentálisan nagyon fárasztó, mivel a kutya a foglalkozás alatt végig az eszét használja.

kutya

Nagyon jó elfoglaltság lehet a szobában a keresőjáték. A kutyáknak remek a szaglása, azonban sokszor nekünk kell rávezetnünk őket arra, hogy használják is. A játék során azt tanítjuk meg a kutyánknak, hogy vezényszóra keressen meg egy tárgyat.

A vezényszóra elvárt viselkedést fokozatosan építsük fel!

  1. Első pár próbálkozáskor úgy tegyük le a keresendő játékot, hogy a kutyától ne legyen messze és pontosan lássa, majd adjuk ki a vezényszót és nagyon dicsérjük meg, ha érte megy és visszahozza.
  2. Következő lépésként a játék félig takarásban, később teljes takarásban legyen, de még lássa a kutyus, hogy hová „rejtettük”.
  3. Ezután, még mindig a kutya szeme láttára, több helyen is tegyünk úgy, mintha eldugnánk a keresnivalót, ám a kutya ne tudja, hogy pontosan hol van! Itt valószínűleg az orrát is elkezdi használni, hogy kiválassza a megfelelő rejtekhelyet.
  4. Végül az eb már ne is lássa, hová dugjuk el a játékszert, így csakis a szimatára hagyatkozva tud majd boldogulni.

Fontos, hogy apró lépésenként haladjunk, a kutyánknak legyen esélye jól elsajátítani az alapokat, ne érje kudarc. Mindig nagyon örüljünk, ha megtalálta a zsákmányt! Amikor már önállóan keres, egyre nehezebben megtalálható zugokat használjunk, akár felfelé is pakolhatunk, nem csak a földre.

Alkalmazhatunk szagmintát is, például erős illatú fűszert, mondjuk egy kis fahéjat. Tegyük kilyuggatott műanyag dobozba, és így rejtsük el. Keresés előtt mindig mutassuk meg a kutyának, hogy mit kell megtalálnia.

A keresés előfeltétele, hogy kiskutyánk egy helyben meg tudja várni, amíg elrejtjük a keresnivalóját, hiszen ha folyamatosan a sarkunkban van, oda a titok.

A szimatmunka a kutya egyik alapvető ösztönére épít, nagy koncentrációt igényel, ezért igazán fárasztó elfoglaltság számára. Ha szép fokozatosan tanítottuk meg és nem irreális az elvárásunk, akkor nyugodtan hagyhatjuk kutyánkat próbálkozni, nem kell segítségére sietnünk, ha nem találja meg egyből a játékot. Minél hosszabban kutakodik, annál jobban elfárad. Sose nehezítsük azonban meg annyira a feladatot, hogy a kutyánk feladja a keresést!

Jó alternatívát jelentenek a kutyáknak szóló társasjátékok, amelyekből kisállatos boltok polcain különböző nehézségi fokú verziók közül választhatunk, de akár magunk is készíthetünk.

Ezek általában azon alapulnak, hogy a jutalomfalatok megszerzéséhez a kutyának valamilyen feladatot kell végrehajtania. Például a jutalomfalattal tölthető labdák esetében azokat görgetve potyog ki belőlük az ennivaló, de sokkal bonyolultabb, trükkös fiókos, fedeles játékok is kaphatók. Nyugodtan segítsünk a kutyusoknak rájönni a dolog nyitjára, bontsuk kis lépésekre a feladatot, és dicsérjük, ha ügyesen teljesít.

kutya

Játszhatunk „itt a piros, hol a piros”-t is a kutyával, ehhez nem kell drága társasjáték, csak 2-3 egyforma, nem átlátszó műanyag pohár és jutalomfalat. Legyen az a feladata, hogy kiválasztja azt a poharat, ami alatt a finomság található, amit jutalmul be is kaphat, ha ráhibázott a helyére.

kölyök ausztrál juhászkutya lakásban fut

Semmiképpen se feledkezzünk meg arról, hogy a fent ismertetett módszerekkel egyszer-egyszer le tudjuk kötni kutyánkat a házon belül is, de önmagukban nem helyettesítik a rendszeres kiadós sétát, játékot, szaladgálást!

Írta: Száraz Kata, a Gondos Gazdik szakértői csapatának kutyatréner tagja.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
3 perc olvasási idő

Tüzelésre felkészülni!

3 perc olvasási idő

Segítség, hízik a kedvencem!