Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
fiatal lány golden retriever kutyájával városban

Tüzelésre felkészülni!

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A szuka kutyák többsége évente kétszer, tavasszal és ősszel tüzel. Ez az időszak nemcsak az ő, hanem az ivaros kanok gazdáinak is nehézségeket okozhat. Nézzük, mire kell felkészülnünk!

Mit is jelent a tüzelés?

A tüzelés egy 3 hétig tartó, több szakaszból álló folyamat. Első tünetei a péra duzzanata, a gyakori vizelés, illetve vércseppek megjelenése a kutya nyomában. Utóbbit egyes szukák sűrű nyalakodással megelőzhetik, ezért ne csak erre hagyatkozzunk annak megítélésekor, hogy tüzel-e a kutyánk!

Körülbelül egy-másfél héttel az első tünetek jelentkezése után a hüvelyváladék kitisztul, az eb ivarzásra kész – ekkortól veszi fel a kant.

Előfordulhat úgynevezett csendes tüzelés is, amikor az előbb említett jelek nem, vagy csak minimális mértékben mutatkoznak, de ettől függetlenül a kutya fogamzóképes.

Mi a gazdi teendője?

A tüzelést nem minden szuka viseli egyformán. Egy kis levertség, étvágytalanság elég gyakori – különösen a kezdeti időszakban – ám ha hosszabban elhúzódik, vagy a panaszok súlyosbodnak, akkor mutassuk meg a kutyát állatorvosnak.

Az első és legfontosabb szabály – hacsak nem vagyunk hivatásos tenyésztők –: ne engedjük, hogy ellenkező nemű kutyák érintkezhessenek, így megelőzhetjük a nem kívánt szaporulatot. Ez nem is olyan könnyű, mint gondolnánk, hiszen ilyenkor jobbára csak a párosodás jár az eszükben és elképesztően kreatívak tudnak lenni annak érdekében, hogy egymáshoz férkőzhessenek. Ritka az olyan kerítés, ami alatt-fölött, vagy éppen amin keresztül ne jutnának át, ezért aztán lehetőleg ne hagyjuk a lány kutyákat őrizetlenül a kertben!

Ne feledjük azonban, hogy mozgásigénye a tüzelő szukáknak is van! Nem várható el, hogy kedvencünk két-három hétig ki se tegye a lábát az utcára, lakásban tartott kutyáknál ez persze nem is kérdés. Ebben az időszakban célszerű az ebet pórázon sétáltatni, és ha találkozunk más kutyával, már messziről jelezzük a gazdájának a tüzelés tényét. Mielőtt bemennénk a futtatóba, sétáltató helyre, feltétlenül kérdezzük meg az ott lévőket, hogy van-e bent ivaros kan, és ha igen, válasszunk másik úticélt. Az újonnan érkezőket is figyelmeztessük arra, hogy kutyusunk tüzel!

Két kutya a fűben

Mire figyeljünk oda, ha tüzel a kutyánk?

  • A lakásban jó segédeszköz lehet a csepegtetés megakadályozására a tüzelőbugyi, amit minden nagyobb állatos boltban beszerezhetünk. A bugyiban cserélhető betétek vannak, amik felfogják a nedvességet, használatuk egyszerű és higiénikus. Elképzelhető, hogy kezdetben irritálja a kutyát, ezért fokozatosan szoktassuk hozzá és jutalmazzuk, ha nyugodtan viseli.
  • Vannak szukák, akiket az zavar, hogy nem tudják tőle rendesen tisztogatni magukat, náluk előfordulhat, hogy letépik magukról, illetve a betét részét akár meg is ehetik. Ezért mielőtt magára hagynánk benne, lehetőleg győződjünk meg arról, hogy hosszabb távon mennyire tűri el.
  • Nagyon fontos észben tartani, hogy a tüzelőbugyi nem fogamzásgátló eszköz. Léteznek erre szolgáló gyógyszerek kutyáknál is, ezekkel kapcsolatban azonban minden esetben kérdezzük állatorvosunkat.
  • Tüzelés végeztével érdemes a kutyánkat megfürdetni, hogy a kanok számára oly vonzó „szukaszagot” mielőbb megszüntessük.
  • A tüzelés lecsengése után gyakori jelenség az úgynevezett álvemhesség. Főbb tünetei a vacok készítés, babázás a játékokkal, duzzadt emlők, tejelválasztás megindulása, esetenként láz. Ha ilyent tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz! Jellemzően, ha már egyszer előfordult, akkor a további tüzeléseknél is számíthatunk rá, a gyakori álvemhesség pedig komoly daganatos betegségek előszobája.

Mit tegyenek a kan kutyák gazdái?

Az ivaros kanok gazdái is megérzik a tüzelési időszakot. A kanok ilyenkor mindenre képesek, hogy odajussanak a szukákhoz, fordítsunk hát fokozott figyelmet a szökési kísérletek meghiúsítására.

Ha tüzelő szukával találkozunk, hívjuk be a kutyát, szükség esetén vegyük pórázra, amíg biztonsággal elhaladunk egymás mellett. Bizony, tüzelő szukáról is le lehet hívni ivaros kant megfelelő kutya-gazda viszony esetén.

Sok fiú kutyát megvisel ez az időszak, elmegy az étvágyuk, kedvetlenek, nehezebben irányíthatók, és jellemzően ilyenkor sokat nyalogatják a szukák nyomát, így az érzékenyebbek könnyen összeszedhetnek fertőzéseket, illetve felgyülemlik bennük a sok feszültség. Amennyiben ez utóbbit nem tudják megfelelően levezetni, betegségek kialakulásával kell számolnunk.

Amint látjuk, a tüzelési időszak mindkét nem számára tartogat kockázatokat és kellemetlen következményeket. Ez is egy érv az ivartalanítás mellett, hiszen azon felül, hogy számos megbetegedéstől, rengeteg stressztől is megóvhatjuk általa kedvencünket.

Írta: Száraz Kata, a Gondos Gazdik szakértői csapatának kutyaoktató tagja

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Az ivartalanítás jelentősége

4 perc olvasási idő

Kutyajátékok a négy fal között

4 perc olvasási idő

Póráz – vele, vagy nélküle?

4 perc olvasási idő

Kutyasétáltatási etikett