Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
kutya fém tálból eszik lakásban

Az ivartalanítás jelentősége

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A kedvtelésből tartott házi kedvenceink megfelelő időben történő ivartalanítása a felelős állattartás részét képezi.

Néhány fontos érv, ami az ivartalanítás mellett szól:

 Nőstény kutyák esetén

 1. a nem kívánt szaporulat megakadályozása
 2. a szökés megelőzése
 3. a kan kutyák vonzása megszűnik
 4. az emlődaganatok kialakulási valószínűsége csökken
 5. a petefészek-, és méhdaganatok kialakulási gyakorisága csökken
 6. a gennyes méhgyulladás kialakulásának esélye csökken
 7. az álvemhesség megelőzhető
 8. egyes hormonális beavatkozások elhagyhatóak pl. fogamzásgátlás
 9. az ivarzási tünetek megszűnnek (csepegtetés, fokozott vizeletürítés, nyugtalanság, szenzitivitás stb.)

 Kan kutyák esetén

 1. a fajtársakkal szembeni agresszió mértéke csökken
 2. a falkán / csoporton belüli dominanciaviszonyok rendeződnek
 3. a szökés, kóborlás megelőzhető
 4. a tüzelő szuka közelsége okozta nyugtalanság, túlzott izgatottság illetve átmeneti viselkedészavar kivédhető
 5. az időskori prosztata megnagyobbodás megelőzhető
 6. a nemi hormontermeléshez kötődő kórképek kialakulásának gyakorisága csökken pl. végbéldaganatok, gátsérv és divertikulum
 7. a heredaganatok kialakulásának valószínűsége csökken
 8. a territórium rendszeres jelölésének (vizelettel) mértéke csökken

Számos állategészségügyi probléma megelőzése mellett a születésszabályozás, a nem kívánt szaporulat elkerülése céljából is fontos a beavatkozás. Azoknál az ebeknél, ahol a gazdinak nincs határozott tenyésztési szándéka, célszerű az egyszeri beavatkozást szakszerű állatorvosi körülmények között elvégeztetni.

Fontos kiemelnünk a kóbor, gazdátlan, menhelyen élő kutyák és macskák ivartalanításának fontosságát is. Sajnos a nagy egyedszám és a korlátozott gazdasági lehetőségek miatt ez a probléma évről évre egyre súlyosabb helyzetet teremt. Az ivaros egyedek évente egy-két alomnyi kiskutyával, cicával bővítik az állatállományt, akik felnőve, ivaréretté válva a következő évben már a saját utódaikat hozzák világra. Érdemes egy kis fejszámolást végezni, hogy a nem kívánt vemhességekből pár év alatt hány generációnyi állat jön a világra, akiknek igen kevés esélyük van arra, hogy egy gondos gazdi mellett boldog életet élhessenek.

Az ivartalanítás megfelelő időpontja

A nőstény kutyák szezonálisan ivarzó állatok, ivarzási ciklusuk évente kétszer zajlik le (kivételt képeznek a szánhúzó kutyák, melyek általában csak egyszer ivarzanak évente). Az ivarzás kb. 3 hétig tartó, intenzív tünetek kíséretében lezajló folyamat. Ez az időszak a kutyus és a gazda számára is komolyabb megterhelést jelenthet, számos kellemetlenséget okozhat.

Az ivartalanítás megfelelő időpontjára vonatkozóan két elmélet létezik.

 • Az amerikai szemlélet alapján a nőstény kutyákat már igen korai kölyökkorban kiteszik a műtéti beavatkozásnak.
 • Európában a túl korai / kölyökkori ivartalanítás számos későbbi egészségügyi probléma miatt (csontfejlődési rendellenességek, egyes belső szervek éretlensége és az ebből adódó funkciózavar stb.) nem túl elterjedt és támogatott beavatkozás. Régebben javasolták az első tüzelés utáni ivartalanítást. Napjainkban – a legújabb felfogás és gyakorlat szerint – nem kell megvárni az első tüzelést, a műtéti beavatkozás elvégzése fiatal növendék korban (7-8 hónap) a legideálisabb. Amennyiben az első ivarzás éppen erre az időszakra esik akkor a tüzelés lezajlása után, a következő ivarzási ciklus előtti félidőben érdemes kivitelezni a műtét. A kan kutyák ivarérése (egyes fajtáknál egyedi eltérések lehetnek) 6-8 hónapos korban következik be. Az ivartalanítás egészséges, kellően fejlett állat esetén már 6 hónapos kortól elvégezhető.

 Tények és tévhitek

 ,,Meg kell várni az első tüzelést”

Ez a kijelentés állat-egészségügyi szempontból megalapozatlan, bizonyított előnye nem ismert!

 ,,Pároztassuk mert jól esik neki…”

A kutyák ösztönlények, a szaporodás számukra nem élvezeti értékű elfoglaltság pusztán a fajfenntartást szolgáló, ösztönös cselekvéssorozat mely az utódok létrehozását, a genetikai állomány megőrzését és továbbvitelét szolgálja. A kutyák ivari viselkedése mellé soha ne társítsunk nem létező, emberi érzelmeket!

Műtéti rizikó:

Mint minden műtéti beavatkozásnak, így az ivartalanításnak is van kockázata. Sosem garantálhatunk 100%-os biztonságot, de megfelelő szaktudással, műszerezettséggel, technikával és odafigyeléssel ez a kockázat minimálisra csökkenthető! A páciens műtét előtti komplex kivizsgálása, az esetleges rejtett hibák kiküszöbölése a feltétele egy sikeres műtéti beavatkozásnak.

Elhízás:

Tény, hogy ivartalanított kutyák és bizonyos hízásra hajlamos fajták esetén gyakrabban találkozunk elhízott egyedekkel, de ennek hátterében inkább az anyagcsere folyamatok lassulása, a kényelmes életmód és a táplálék változatlan mennyiségben történő etetése mintsem maga az ivartalanítás ténye áll. Az állatok aktivitásának fokozása, vagy csökkentett energiatartalmú eledel etetése orvosolhatja ezt a problémát.

Viselkedésváltozás:

Az ivartalanítást követően nőstény kutyákban szinte semmilyen viselkedésbeli változást nem tapasztalunk.

Korábban domináns, ivarilag túl aktív esetleg agresszívebb kanoknál a műtétet követően egy-két hónap elteltével lényeges, pozitív irányú viselkedésbeli változás tapasztalható. Sok esetben nyugodttá, kiegyensúlyozottá válnak.

Inkontinencia (a vizelet visszatartás zavara) nőstény kutyák esetén:

A vizelet visszatartás zavara nem törvényszerű velejárója a nőstény kutyák ivartalanításának. Ennek hátterében a hormonális változás következtében kialakuló záróizom renyheség vagy műtét technikai hiba áll.

Az ivarzás gyógyszeres felfüggesztése:

Kutyák és macskák esetében egyaránt van lehetőség az ivarzás gyógyszeres felfüggesztésére. Ezen készítmények alkalmazása nagy körültekintést és mindenképp állatorvossal történő konzultációt igényel. A tabletta, injekció illetve tartós implantátum alkalmazásának előnye, hogy az állat – bár ivarzási tüneteket nem mutat – tartósan nem veszti el szaporodási képességét. Ennek akkor van jelentősége, ha a gazdi még nem döntötte el, hogy esetleg szeretné-e, ha a kedvence a későbbiekben utódokat hozna a világra vagy kivárja a fedeztetés szempontjából legideálisabb időszakot.

Bármilyen hormonkészítmény tartós alkalmazása veszélyeket rejthet magában így ezeket az állatokat az egészségük megőrzése érdekében rendszeresen vizsgáltassuk meg állatorvosunkkal!

Dr. Volszki Mónika, állatorvos

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Az első lépések friss kutyatulajdonosoknak

4 perc olvasási idő

Kutyajátékok a négy fal között

3 perc olvasási idő

Segítség, hízik a kedvencem!