Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
ausztrál juhász ápolt szőrzettel

Így ápold otthon a kutyád szőrét!

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Az otthoni szőrápolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók és tanácsok Kajdity Klára okleveles kutyakozmetikus tollából. 

Parkettán hangosan kopogó karmok? Csipától összeragadt szőrszálak a szemek körül? Koszos fülek?

Gazdiként most ilyen kihívásokkal is szembe kell néznünk, ha egy ideig nincs lehetőségünk kutyakozmetikus segítségét kérnünk kedvencünk szőrének ápolásában.

Ebben szeretnénk segíteni: vendégszerzőnk, Kajdity Klára okleveles kutyakozmetikus összefoglalja az otthoni szőrápolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ebben a rendkívüli helyzetben.

Lássuk, mire kell feltétlenül figyelnünk annak érdekében, hogy megőrizzük kedvenceink jó kedvét és egészségét, amíg újra szakavatott kezekbe nem kerülnek.

Melyek azok a területek, amiket rendszeresen ápolni, ellenőrizni és kezelni kell?

A négy legfontosabb testrésze a kutyusoknak, amit nem hanyagolhatunk el: a fülek, szemek, tappancsok és az intim területek.

Mielőtt bárminek is nekiállnátok, azt javaslom, helyezzétek a kutyusotokat egy magasabb helyre, lehet ez akár a mosógép, pult vagy asztal. Amennyiben van otthon segítségetek, akkor azt használjátok ki, így hatékonyabbak tudtok lenni.

Kedvenceitek fülét érdemes napi szinten, de heti minimum egy alkalommal ellenőrizni és áttörölni.

Tilos fülpiszkálóval vagy hegyesebb eszközzel a fülbe nyúlni, csakis vattát használjatok erre a célra. A vattát itassátok át fültisztításra kifejlesztett folyadékkal, ennek hiányában használhattok micellás vizet, vagy vízzel higított teafaolajat az áttörlésre. Fontos, hogy jól nyomkodjátok ki a vattát használat előtt és mind a két fület külön-külön vattakoronggal töröljétek át.

kutya

A hosszú szőrű kutyusoknak gyakran nő szőr a fülükben, aminek az eltávolítása ajánlott a fülgyulladás megelőzése érdekében. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjátok elvégezni, hogy az ujjatokra szórtok egy kis babahintőport, ez segít nektek abban, hogy könnyebben meg tudjátok fogni a szőrt, mert felszívja a zsírt, és laza mozdulatokkal, ujjal tépkedjétek ki a szőrszálakat.

A szemkörnyék tisztán tartása elengedhetetlen a kutyáknál, egyrészt a csipásodás, másrészt a szembe lógó szőrszálak miatt.

Két dologra lehet szükség: vattakorongra és lencsevégű ollóra. Amennyiben a kutyusotok szeme gyakran könnyezik, akkor akár minden nap sima, langyos vízzel átitatott vattakoronggal töröljétek át a környékét. A szembe lógó szőrszálak eltávolítására használjatok lekerekített végű ollót (sok háztartásban alapból van a gyerekek miatt, ha nincs, patikákban is beszerezhető).

Felhívnám a figyelmeteket arra, hogy ezt csak akkor merjétek használni, ha a kedvencetek nem kapkodja a fejét és biztosan meg tudjátok fogni a buksiját. A makacs, nagyobb csipák eltávolítására szerezzetek be szemkörnyéktisztító (úgynevezett csipaoldó) gélt.

A jelenlegi helyzetben sokan keresnek meg azzal a kérdéssel is, hogy mivel lehet a leghatékonyabban tisztán tartani a kedvencek tappancsát.

Séták után minden alkalommal szappanos vízzel vagy vizes teafaolajos oldattal mossátok át a lábakat. Fokozottan figyeljetek ugyanakkor a talppárnák hidratálására is, mivel a gyakori mosás miatt azok könnyen kiszáradnak. A legjobb a tappancsok puhán tartására a natúr körömvirágkrém vagy a tappancsápoló krémek.

A legtöbb kutyusnak a talppárnái között is nő szőr, amit szintén javasolt eltávolítani. Ehhez a művelethez is szükségetek lesz lencsevégű ollóra vagy mini szőrnyíróra (ez azért előnyös, mert nem tudjátok megvágni a kutyust és nagyon hatékony, intim területeken is használhatjátok).

A karmok megfelelő hosszúságban tartása is alapvető fontosságú. A hosszú karmok mindenbe beleakadnak, leszakadhatnak, visszafelé nőhetnek, karmolnak és fájdalmassá tehetik a kutyusaitok számára a mozgást és a sétát.

Mikor van szükség karomvágásra? Állítsátok négylábra a kutyust és nézzétek meg, hogy a karmok és a föld között van-e pár milliméter rés. Ha a karmok leérnek a földre, akkor szükséges vágni belőlük. Fekete karmú kutyusokkal különösen legyetek óvatosak, mert nagyon könnyen belevághattok a karmokban található érbe. Használhattok akár körömreszelőt is.

Az alapvető higiénia fenntartásához szükséges az intim területek tisztántartása is.

kutya

Minden kaki után érdemes ellenőrizni az intim területek tisztaságát, hogy nem maradt-e maszatos. Hígabb széklet esetén vízzel higított kutyasamponnal mossuk meg alaposan a popsirészt – ez főleg a hosszabb szőrű kutyáknál tud problémát okozni. Nem javaslom, hogy otthon ollóval essetek neki ezeknek a területeknek, mert nagyon könnyű komoly sérülést okozni. A tappancsszőr kivágásnál említettem a mini szőrnyírót, amit viszont ezeken a helyeken is használhattok, persze itt is figyeljetek nagyon oda kedvencetek biztonságára.