Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Szőrhullás
ápolt border collie idősödő gazdájával túrázik

Kutyakozmetika – a legfontosabb tudnivalók

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Ezúttal Koncz Anna kutyakozmetikussal tekintjük át röviden a különböző kutyafajták kozmetikai igényeit.

Gazdiként számos olyan kérdéssel találkozunk, ami korábban, kutyás életünk előtt fel sem merült bennünk. Mivel etessük kedvencünket? Mi a teendő, ha fáj valamije? Hogyan tanítsuk meg neki, hogy ne szaladjon ki az útra? Jöhet-e velünk nyaralni? És a sor folytatódik az egészen alapvető kihívásoktól az apróbb, ám nem kevésbé fontos részletekig. A kutyakozmetika is ezek közé tartozik: kevésbé gyakorlott kutyatartóként ezer meg ezer kérdést vethet fel bennünk.

A Gondos Gazdik blog legújabb cikkében a 20 éve kutyakozmetikusként dolgozó Koncz Annát kértük meg, hogy vezessen be minket a kutyakozmetika világába.

„Vannak, akik szükségtelen úri hobbinak tartják a kutyakozmetikák rendszeres látogatását, vagy azt gondolják, hogy ott csak feleslegesen kínozzák a kis kedvenceket, holott a kutyák egy része bizony rendszeres kozmetikai ellátást igényel.

golden retriever a kutyakozmetikusnál

A szolgáltatásaink alapja általában szőrnyírás, bizonyos fajtáknál trimmelés, fürdetés és szárítás. Foglalkozunk emellett fülszőrszedéssel, fültisztítással, karomvágással és esetenként a bűzmirigy kinyomásával is. Kizárólag speciális kisállatkozmetikumokat használunk, fontos, hogy embereknek való sampont vagy bármilyen kozmetikumot otthon, házilag se alkalmazzunk kedvenceinken.

Tekintsük át röviden a különböző kutyafajták kozmetikai igényeit.

Vannak kozmetikázandó kutyusok, akiknél elkerülhetetlen a rendszeres kutyakozmetikába járás, ilyenek például a bolognese, havagnese, uszkár, stb.

Más kutyafajták úgynevezett dupla szőrzettel rendelkeznek: a szőrük ugyan hosszú, de egy alapos aljszőrszedéssel és fürdetéssel megoldható a szőrhullás, így nyáron sem lesz túl melegük – ilyenek például a spiccek, colliek és német juhászkutyák. Gépi nyírással ez a szőrtípus sérül, a szerkezete megváltozik, ami azt eredményezheti, hogy foltosan vagy egyáltalán nem nő vissza.

hosszú szőrű kutyákat rendszeres, napi, heti fésüléssel lehet otthon csomómentesen tartani, de így is ajánlott bizonyos időközönként kozmetikába vinni. Professzionális kozmetikumokkal és alapos fésüléssel gondoskodunk arról, hogy mindig jól ápolt legyen. Ebbe a kategóriába tartozik például a tibeti terrier, briard és az afgán agár is.

Az úgynevezett „trimmelős kutyákat” fajtától függően kezeljük. Le lehet őket nyírni, de a szőrzetük megváltozik, előfordul, hogy ez végleges és többé már nem lesz trimmelhető, ezért nem ajánlott – ez leginkább a spánielekre, westie-kre és fox terrierekre jellemző.

fehér kistestű kutya szőrét kozmetikus nyírja

Rövid szőrű kutyáknál általában a szőrhullás a legnagyobb probléma, de alapos aljszőrszedéssel és fürdetéssel ez könnyedén enyhíthető. Ide tartozik többek között a rövidszőrű magyar vizsla, a beagle és a mopsz is.

Rendszeres kozmetikát igénylő kutyákat 6-8 hetente érdemes kutyakozmetikába vinni és szakértő kezekre bízni. Ezzel a gyakorisággal elérhetjük, hogy kedvencünk mindig jól ápolt legyen.

Gyakori tévhit, hogy csak nyáron kell nyírni a kutyákat, mert télen úgyis csak fáznának. A valóság ezzel szemben az, hogy télen sem vágjuk teljesen rövidre a szőrzetet, viszont a mancsokat, talpakat megnyírva megkönnyítjük a gazdi dolgát saras, havas időben.

Egy kis érdekesség: kutyákon kívül cicák és nyuszik is látogatnak hozzánk, ezzel színesítve az amúgy sem egyhangú munkánkat.

Minden kutya más-más egyéniség, kutyakozmetikusként tudnunk kell, hogy milyen viselkedésre hogyan reagáljunk. Ennek az alapjait meg lehet tanulni, és az évek során akkora rutin alakul ki, hogy a szakember már pár perc után tudja, hogyan a legjobb kezelni a helyzetet.

kutyakozmetikus göndör szőrű kistestű kutyát trimmel

20 éve vagyok kutyakozmetikus. Ez nagyon hosszú idő, ez alatt számos vidám, megható és szomorú emlékem született. Ezek közül az egyik legkedvesebb Vinnihez, a bearded collie-hoz fűződik. Vinnie imádott hozzám járni a kozmetikába. Alig lehetett kivonszolni az üzletből, és volt, hogy hazafelé kibújt a nyakörvéből és visszaszökött hozzám. Élete első kozmetikájától az utolsóig hozzám járt kéthetente, szinte sajátomként szerettem, a mai napig hiányzik.