Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
izmos kutya a természetben nyáron

Érzékeny bőrű és emésztésű kutyák – Tünetek

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Napjainkban egyre több kutya küzd bőr- és emésztőszervi problémákkal, amelyek a megfelelő kezelés hiányában nagyon megkeseríthetik mind a kutya, mind a gazda életét. Dr. Bodoky Anna állatorvos ad iránymutatást a témában.

Cikkemben néhány jó tanácsot szeretnék adni azoknak a gazdiknak, akik ezekkel a problémákkal találják szembe magukat. A két problémakör ugyan összefügg, mégis külön érdemes róluk beszélni. Az érzékeny bőrű kutyák legenyhébb tünetei a szőrhullás, vakarózás, esetleg korpásodás. Ha ezeket a jeleket látjuk kutyánkon, szerencsére nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni: sokszor – főleg fűtésszezon alatt – a lakás páratartalmára, esetleg a vedlés környékén jellemző hirtelen időjárásváltozásra reagálnak így, és hamar jobban lesznek, ha bizonyos életmódbeli változtatásokat elvégzünk.

Minden ilyen esetben fontos, hogy jó minőségű, teljes értékű, érzékeny bőrű kutyáknak szánt eledelt adjunk kedvencünknek. A tápváltásnál figyelni kell a fokozatosságra, körülbelül egy hét alatt cseréljük le az előző eledelt és figyeljük, hogy milyen hatással van a kutya emésztésére. A bőrtünetek enyhüléséhez több hétre van szükség, tehát ne várjunk azonnali hatást az új eledeltől!

Rengeteg étrendkiegészítő is rendelkezésre áll a bőr- és szőrminőség javítására. Ezek közül a legfontosabbak az omega-3 és omega-6 zsírsavak, az E-vitamin, a biotin, a cink és a linolénsav, amiket a legtöbb ilyen jellegű eledel is tartalmaz, de alkalmanként kúraszerűen, kiegészítésként is adhatjuk kedvenceinknek – fontos, hogy erről minden esetben egyeztessünk az állatorvossal.

kölyökkutya az állatorvosnál vizsgálóasztalon

Érzékeny bőrű ebek esetében különös figyelmet kell fordítani szőrük és bőrük ápolására. Az egyik alapszabály, hogy minimálisra érdemes csökkenteni a fürdetések számát, és kerülni kell az embereknek gyártott samponokat. Sok esetben elég, ha csapvízzel fürdetjük meg őket, ha pedig mégis szükséges a samponos fürdetés, mindenképpen érzékeny bőrű kutyáknak szánt, jó minőségű kutyasampont használjunk.

Amennyiben a vakarózás nem múlik, a bőrük kipirosodik, fülüket is fájlalják, nyalogatják magukat, esetleg szőrhiányt veszünk észre rajtuk, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz!

Számos kiváltó oka lehet az ilyen tüneteknek, az egyik legfontosabb a paraziták jelenléte.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos a külső élősködők elleni védelem. Sok kutya allergiás a bolhanyálra, ami azt is jelentheti, hogy elég, ha egy (!) bolha ráugrik, és máris őrülten viszkető, kipirult folt jelenik meg rajta (úgynevezett hot spot).

A másik leggyakoribb ok az allergia. Egy kutya rengeteg dologra lehet allergiás, például:

  • léteznek környezeti allergének, mint a por vagy a pollen,
  • kontakt allergének, mint például a pamut,
  • fémallergia,
  • és egyes ételek is okozhatnak allergiát.

Vérvételből megbízhatóan csak környezeti allergénekre tudunk szűrni, az ételallergia megállapítását eliminációs diétával végezzük. Ha a környezeti allergének megállapításra kerülnek, specifikus immunterápiával enyhíthetők vagy akár meg is szüntethetők a kutyák tünetei. Ezenkívül természetesen sokféle tüneti kezelés is létezik, ezekről az állatorvossal tudunk egyeztetni kedvencünk vizsgálata során.

egészséges csillogó szőrű labrador a mezőn

Több anyagcserebetegség, hormonháztartási zavar is okozhat bőrtünetet kutyánkon, ezért is kell ezeket komolyan venni és időben állatorvoshoz fordulni.

Az érzékeny bélrendszerű kutyák leggyakoribb tünetei: visszatérő hasmenés, hányás és a puffadás.

Szerencsés esetben a megfelelő tápválasztás hamar elmulasztja ezeket a tüneteket. Tápváltásnál ebben az esetben különösen kell figyelni a fokozatosságra. Fontos, hogy az általunk választott kutyaeledel egyféle, jó minőségű fehérjét tartalmazzon, valamint könnyen emészthető szénhidrátot. Amennyiben sikerül megtalálni az ideális tápot, ajánlott annál a fajtánál is maradni.

Természetesen a gazdi dönthet úgy, hogy maga főz kutyájának, ebben az esetben is ugyanazok a feltételek igazak, mint a táp esetében, csak arra kell figyelni, hogy jól eltalálja az arányokat és minden fontos tápanyag benne legyen amire kutyájának szüksége van. Amennyiben így döntünk, javasolt kutyák táplálásával foglalkozó könyveket elolvasni és állatorvos tanácsát kikérni, ugyanis nagy károkat okozhatunk azzal, ha nem megfelelően állítjuk össze az étrendet: akár hiánybetegségek is kialakulhatnak kedvencünknél. Ezért érdemes előre eldönteni, hogy tudunk-e ennyi idő- és energiabefektetést rászánni az otthoni táplálásra, és biztosítani tudjuk-e, hogy kutyusunk minden fontos tápanyagot megkapjon.

Érzékeny emésztőrendszerű kutyáknak érdemes még kutyáknak gyártott probiotikumokat adni étrendkiegészítőként, szintén állatorvosi konzultációt követően.

spániel kutya virágokkal a háttérben

Nem múló, vagy komolyabb emésztőszervi tünetek esetében mindenképp állatorvoshoz kell fordulni! Hasmenésnek, hányásnak, puffadásnak rengeteg oka lehet a kutyáknál. Ilyenek lehetnek például:

  • különböző fertőzések (vírusok, baktériumok, gombák, paraziták), amiket bélsárvizsgálattal tudunk legjobban diagnosztizálni;
  • az ételallergiák, amik eliminációs diétával diagnosztizálhatók és az allergén kiiktatásával kezelhetők;
  • az IBD (Inflammatory Bowel Disease), ami manapság egyre gyakrabban fordul elő kutyákban és sajnos gyógyíthatatlan betegség, csupán tünetileg kezelhető. Az IBD – más néven idült vastagbélgyulladás – kiváltó okát sajnos nem tudjuk, így magát a betegséget nem lehet meggyógyítani, csupán tünetileg kezelni. Tünetei a visszatérő hasmenés és fogyás. Vastagbéltükrözéssel diagnosztizálható, és amennyiben megállapításra kerül a betegség, gyulladáscsökkentőkkel, immunszupresszív szerekkel kezelhető.

A probléma okának feltárásához kérjük szakember segítségét, hogy kiskutyánk kezelése késlekedés nélkül megkezdődhessen.

Írta: dr. Bodoky Anna, állatorvos