Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
kölyök berni pásztor kutya fenyő mellett

Mely emberi ételek károsak a kutyák számára?

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE Mini

Bármennyire is családtag a kutyánk, amikor a napi étkezésekre kerül a sor, tanácsos ettől elvonatkoztatni.

Számos olyan étel van, melyet a kutyák nem ehetnek. Ezeket az ismereteket könnyen elsajátíthatjuk, de legalább ugyanolyan fontos, hogy a veszélyes ételeket elzárjuk vagy olyan helyen tartsuk, ahol a kutya nem tud hozzájuk férni.
Az alábbi lista segít tájékozódni arról, hogy melyek azok az ételek, amelyek nem tesznek jót kedvencednek. A könnyebb használat érdekében javasoljuk az alábbi ismertető kinyomtatását, vagy az oldal könyvjelzők közé mentését, de leginkább azt, hogy tájékoztasd családtagjaidat, különösen a gyermekeket, hogy melyek azok az ételek, amelyek a kutya számára ártalmasak lehetnek.

Melyek azok az emberi ételek amelyek károsak a kutyák számára?

Hagymafélék
A hagymafélék családjába tartozó zöldségek, és az ezeket tartalmazó ételek: minden fajta hagyma, fokhagyma, póréhagyma, mogyoróhagyma, újhagyma és metélőhagyma kerülendő, ugyanis kutyáknál nagy mennyiségben emésztőrendszeri irriációt és vérszegénységet okozhat.

Nyers hús és tojás
A szakmai szervezetek, mint a World Small Animal Veterinary Association (WSAVA, Kisállatorvosok Világszövetsége) és Centers of disease Control (CDC) ellenzik a kutyák nyers étrenddel (BARF vagy PREY) való etetését, beleértve a nyers hús és nyers tojás etetését is.

Csokoládé
A legtöbben tudják, hogy a kutyák nem ehetnek csokoládét, mivel az hányást, hasmenést, hipertermiát, görcsöket végül akár az állat elhullását is okozhatja. A fekete- és a főzőcsokoládé magasabb százalékban tartalmaz teobromint, ami a kutyák számára mérgező.

Xilitet tartalmazó ételek
A xilit egy olyan édesítőszer, melyet számos cukormentes termék, mint például a rágógumi és a cukorka édesítésére használnak. Amennyiben kutyája xilit tartalmú ételt fogyasztott, az a májműködés károsodásához vagy akár leállásához is vezethet, ami életveszélyes.

Dió
A dió kutyáknál hányást, gyengeséget és hipertermiát okozhat, beleértve a hullott dió fekete héját, amely a mérgező hatása miatt szintén veszélyt jelenthet kutyádra.

Szőlő és mazsola
Sütemények gyakori összetevője. A szőlő és a mazsola kutyáknál hányást, hasmenést, sőt akár veseeléégtelenséget is okozhat.

Egyéb, a kutyák számára káros ételek
Bár a fenti felsorolás tartalmazza a leggyakoribb, a kutyák egészségére ártalmas hatású ételeket, a lista még nem teljes. Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy az adott étel ártalmas lehet kutyád egészségére, fordulj állatorvosodhoz!

Ha arra gyanakszol, hogy kutyád veszélyes ételt evett, haladéktalanul keresd fel állatorvosodat! Mindig legyen kéznél egy 24 órás sürgősségi állatkórház telefonszáma, abban az esetben, ha az állatorvosod éppen nem lenne elérhető.

kistestű kutya gazdájával állatorvosi rendelőben konzultáción

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE Mini