Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
világos színű cica békésen hűsöl

Mi az a mikrobiom és hogyan befolyásolhatja macskád egészséges emésztését?

5 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Macskád egészsége kívülről is megmutatkozik! Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb boldog pillanatot élhessétek meg együtt, ügyelj kedvenced egészségére, különös figyelmet fordítva cicád bélmikrobiomjára.

Amennyiben az megfelelően működik és hozzájut az összes szükséges tápanyaghoz, a mikrobiom hatékonyan támogatja macskád emésztését és hozzájárul kedvenced jóllétéhez.

Tehát, ha valaha is azon töprengsz, hogy “vajon miért beteg ismét a macskám?” érdemes tudnod, hogy baktériumok milliárdjai élnek cicád emésztőredszerében, melyek kedvező vagy kedvezőtlen hatással lehetnek az egészségére. A trükk az egyensúly megtalálásában rejlik. Annak érdekében, hogy macskád boldog és egészséges életet élhessen, érdemes tisztában lenned azzal, hogy mi az a mikrobiom és hogy miképpen tudod támogatni azt. Összefoglaltunk neked mindent, amit a témáról tudnod érdemes.

Pontosan mi is a mikrobiom?

Az emésztőrendszer részeként a mikrobiom egy dinamikus ökoszisztéma, amely tartalmazza a macskád testében élő, mikroszkopikus baktériumok (mikroorganizmusok) összességét, genetikai állományukkal és metabolitjaikkal együtt, valamint azt a környezetet, amelyekben ezek élnek.

A macska a tulajdonos karjával játszik

A macskák, csakúgy, mint más állatok, kész mikrobiom nélkül jönnek világra, de születésüktől fogva azonnal elkezdődik annak betelepülése. Minden mikrobiom teljesen egyedi – ahogy négylábú kedvenced is. Életük során folyamatosan épül és változik a mikrobiomjuk, attól függően, hogy milyen dolgokkal érintkeznek, mint például a környezetük, étrendjük és az őket körülvelő emberek.

Mi az összefüggés macskám bélmikrobiomjának felborulása és a betegség között?

Macskád az egyensúlyozás mestere, ám a mikrobiom egyensúlyának megtartásához szüksége lehet a segítségedre. A kiegyensúlyozott mikrobiom segít biztosítani a jó emésztést, erős immunrendszert és a védelmet a potenciális betegségektől. Ráadásul, az egyensúlyban lévő mikrobiom növeli a szervezet szerotonin szintjét, ami cicád közérzetére is pozitív hatással lesz.

Egy egészséges macska szervezetében a hasznos és a káros baktériumok egyensúlyban élnek együtt. Amennyiben ez az egyensúly megbomlik, az emésztőrendszerben elszaporodhatnak a káros baktériumok, amitől kialakulhat rosszullét, valamint olyan további egészségügyi problémák, mint például fertőzések, hasmenés vagy bélsárrekedés, rossz lehelet vagy akár bőrproblémák is.

Hogy ezt megakadályozzuk, fontos, hogy tisztában legyünk a mikrobiom-egyensúly felborulásának okozóival:

  • Hirtelen étrendváltoztatás
  • Stressz
  • Nem kiegyensúlyozott étrend
  • Antibiotikumok
  • Fel nem derített emésztőszervi problémák

Támogasd macskád immunrendszerét az egészségügyi problémák elkerülése érdekében

Amikor macskád emésztőrendszerét és mikrobiomját támogatod, egyben az immunitását is növeled. Kutatások kimutatták, hogy a macskák immunsejtjeinek 70%-a az emésztőrendszerben tárolódik, éppen ezért a megfelelően működő emésztőrendszer nélkülözhetetlen cicád egészsége érdekében.

Macskád étrendje kulcsfontosságú egészségének megőrzéséért. A mikrobiom támogatása érdekében fontos, hogy eledelük az összes szükséges tápanyagot tartalmazza, ami segít leküzdeni az esetleges veszélyeket. Általánosságban elmondható, hogy étrendjüknek fehérjében magasnak, szénhidrátban alacsonynak kell lennie, tartalmaznia kell rostokat, pre- és probiotikumokat, teljes kiőrlésű gabonákat, valamint kiváló minőségű, jó emészthetőségű állati fehérjéket.

A vörös macska eszik

A legjobb, ha antibiotikumokat kizárólag szükséges esetekben alkalmazunk. Míg ezek létfontosságúak egy fertőzés kezelésekor, az antibiotikumok elpusztíthatják mind a káros, és mind a jótékony hatású baktériumokat kedvenced emésztőszerveiben, ami az egyensúly felborulásához és esetleges egészségügyi probémákhoz vezethet. Amennyiben nélkülözhetetlen az alkalmazásuk, mindenképp biztosíts a kezelés mellé probiotikumokat is négylábú kedvenced számára, a mikrobiom támogatása érdekében.

A megfelelő szájhigiénia fenntartása létfontosságú az egészséges immunrendszer érdekében. Ma már tudjuk, hogy a “miért beteg a macskám?” kérdésre egy másik lehetséges válasz a nem megfelelő szájhigiénia.

Ennek elhanyagolása esetén ugyanis a kártékony baktériumok elszaporodhatnak a macska szájában, ami a gyulladt ínyen keresztül az emésztőrendszerbe jutva krónikus gyulladásos folyamatot tarthat fenn, melynek eredménye lehet a gyulladásos bélbetegség kórképe (IBD) is.

A játékos mozgás és a szellemi elfoglaltság segít kedvencedet aktívan tartani. Macskád szórakoztatása javítja a kedélyállapotát és minimalizálja a stresszt, ami befolyással lehet kedvenced emésztőrendszerének egészségére.

Amennyiben kétségeid vannak macskád egészségét illetően, vagy macskádnak aggodalomra okot adó tünetei vannak, a legjobb, ha felveszed a kapcsolatot állatorvosoddal és időpontot kérsz tőle egy vizitre. Ő tud szakszerű tanácsot és kezelést biztosítani, hogy kedvenced újra a megszokott, egészséges önmaga lehessen.

Most már tudod, hogy működik macskád mikrobiomja, ennek segítségével könnyebben tudod támogatni egészséges emésztését, hogy életminősége a lehető legkiemelkedőbb legyen. Nincs más hátra, mint hogy maximálisan élvezzétek az együtt töltött pillanatokat.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE
4 perc olvasási idő

Ehetnek nyers húst cicáink?

2 perc olvasási idő

Az egészséges hidratáltság jelei