Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
cirmos cica lefetyel

Adhatunk-e tejet a cicáknak?

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Gyakori tévedés a macskákat és a tejfogyasztást összekapcsolni, vélhetően azért, mert már gyerekként számos mesében megjelenik a macska egy nagy tejestál felett, ami rögzült az emberekben.

Viszont az tudni érdemes, aki tejet ad a macskájának, természetesen nem akar rosszat, ettől függetlenül a macskáknak árthat a fogyasztása, így kerülni kell.

A felnőtt macskák nem tudják megemészteni a tejcukrot (laktózt) teljes mértékben, még ha néhányan jobban is tolerálják. Vannak olyan macskák, akik kevés tejtől is rosszul lesznek, mások akár egy pohárnyit is meg tudnak inni. Kedvencünkön nem is látszik, hogy rosszul érzi magát, nem mutatja hogy nem komfortos a hasa. A cicának a tej hasmenést okoz, ami hosszú távon komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet pl. bélflóra eltolódás, kiszáradás.

Nem valódi jutalom

De akkor miért adunk nekik tejet mégis? Néha azért, mert így akarjuk megjutalmazni, kényeztetni kedvencünket. Ha kedvencünk laktóz intoleranciában szenved, jutalmazás helyett kellemetlen perceket szerzünk neki, így már nem is számít jutalomnak. Teljes értékű táplálás mellett nincs is szüksége ilyen jellegű kiegészítésre, de ha szükséges nagyobb folyadék fogyasztásra buzdítanunk, vagy az egészségi állapota megkívánja, hogy egy kis plusz könnyen értékesülő fehérjéhez juttassuk, válasszunk laktózmentes változatot! Amire viszont valóban nagy mennyiségben szüksége van kedvencünknek, az a jó minőségű fehérje.

Tej helyett

A macska folyadék igényét a táplálékkal biztosított nedvesség mellett a tiszta, friss ivóvíz képes kielégíteni, nem igényel más folyadékot. Fontos megjegyezni, hogy néha lehet hasznos is a tej, azonban csak bizonyos esetekben. Ha a táplálkozásból vagy a fokozott tisztálkodásból fakadó szőrlabda nyelés miatt nem elég laza a bélsár, jól jöhet a tej bélsár lazító hatása, de ennél vannak hatékonyabb és megbízhatóbb módszerek is. Egyes tápok és macskaeledelek kifejezetten bélsárlazításra alkalmasak. Ezekben olyan természetes összetevők találhatók, amelyek gyorsabb transzportot tesznek lehetővé, valamint optimalizált rosttartalommal rendelkeznek. Ezenkívül segíthet a macskafű, esetleg malátapaszta is.

Cicánk táplálkozásával, etetésével kapcsolatban nem csak a tej fogyasztása tartozik a kerülendő szokások közé: egy külön összeállításban gyűjtöttük össze a macskák által ehető és kerülendő ételeket.

Olvasd el a többi cikkünket is a macskák etetésével kapcsolatban! Szakértőink tanácsai rávilágítanak arra, hogy kedvencünk tápanyagszükséglete az élete során változik. A macskák 12 hónapos koruktól számítanak felnőttnek, 7. életévük betöltése után pedig idős macskának tekinthetők. A macskád életkorának megfelelő táplálásával biztosíthatod, hogy kedvenced sokáig remek egészségnek örvendhessen és energikus maradhasson. Külön cikkben az idős macskák táplálásával kapcsolatos tudnivalókat.

Fontos szót ejteni arról, hogy hogyan segíthetünk igazán cicánk immunrendszerének természetes megerősítésében, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy kedvencünk boldog, teljes életet élhessen. Cikkünkben három természetes módszert mutatunk be, amellyel fitten tarthatjuk a macskát.

Ismerd meg a PURINA ONE száraz és nedves eledeleit, és válaszd ki a leginkább kedvencednek valót cicád speciális igényei és életkora alapján!

A macskák viselkedési szokásainak megértése rengeteg türelmet és időt vesz igénybe. De mi a helyzet, ha egy korábban nem látott gesztus szemtanúi vagyunk vagy félreértelmezünk egy eddig természetesnek vélt viselkedést? A cicák gyakran titkolják rosszullétüket, így esetükben még nehezebb a betegségek észrevétele, éppen ezért fontos, hogy mindig résen legyünk. Szakértőnk által írt, Figyelmeztető jelek, amikor állatorvoshoz kell fordulni című cikkünkben sorra vettük a leggyakoribb okokat és azokat a tüneteket, amelyek felismerése jóval nehezebb.

Amennyiben szeretnéd tovább mélyíteni tudásodat a cicatartás témakörében, ajánljuk figyelmedbe a további, Szakértők által írt cikkeinket.