Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
4 fontos macskaápolási kérdés

4 fontos macskaápolási kérdés

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Olvasóink több száz kérdést küldtek nekünk az elmúlt időszakban, amelyben a Purina állatorvosának a véleményét kérték ki.

Ezek közül nagyon sok arra vonatkozott, hogyan kell tisztán tartani kedvencünket, ezért cikkünkben állatorvosunk segítségével megválaszoljuk a négy legnépszerűbb cicaápolási kérdést.

Kell-e fürdetni a lakásban tartott cicát?

A macskák többsége nem kedveli a fürdetést, és az a jó hír, hogy nincs is rá szükségük alapvetően. Amennyiben az állat szőre és bőre egészséges, akkor nem kell fürdetni. Előfordulnak olyan élethelyzetek, amikor szükség van rá, ezek többnyire valamilyen gyógykezeléshez vagy betegséghez kapcsolódnak. Vannak olyan cicák, akik kifejezetten vízkedvelőek, őket nyugodtan hagyhatjuk pancsolni, fürdethetjük a számukra készült samponnal.

Mitől korpásodik a cica, hogyan lehet megelőzni a korpásodást, és hogyan kell kezelni?

A macskák bőre is lehet korpás, amely két különböző okból történhet. Kedvenceinknek alapesetben kicsit zsírosabb, faggyúsabb a bőre, ezért, ha kiszárad, az fokozott hámelhalással járhat. A korpásodás ilyenkor az egész testet érinti. Mint nagyon sok egyéb esetben, ekkor is valószínűleg a táplálással kapcsolatos gond állhat a háttérben. Esszenciális zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítőt lehet adni cicánknak, vagy ilyen zsírsavakból megnövelt mennyiséget tartalmazó eledelre javasolt váltani. Ha mindez télen, fűtési szezonban fordul elő, akkor könnyen lehet, hogy növelni kell a lakásban a páratartalmat. A korpásodás másik esete, amikor foltokban, nagyobb területeken jelentkezik a probléma. Ez akár gombás fertőzésre is utalhat, ezért ilyenkor állatorvoshoz kell fordulni, aki bőrkaparék vizsgálatával állapítja meg a pontos okot. Néha helyi kezelés is elegendő lehet, máskor védőoltásra is szükség lehet.

Kell-e vágni a lakásban tartott cicák körmét?

A vágás egyrészt a macska korától függ, másrészt attól, mennyire hajlamos a kedvencünk olyasmin koptatni a körmeit, amiben kárt okoz. A macska megoldja a köröm koptatását, de ha ezt a bútorokon teszi, nekünk kell segíteni vágással. Idősebb macskáknál, ízületi problémák esetén is jellemzően vágni kell a cicánk körmét, mert a testmozgáshiány miatt nem kopik magától a köröm, vagy a cica már nem tudja használni a kaparóeszközöket, mert fájnak az ízületei.

Bűzmirigy tisztítás – szükséges-e cicánknál?

A macskák bűzmirigye a kutyákéhoz képest szerencsésebb anatómiai elhelyezkedésű, könnyebben ürül magától, így nem szükséges külön üríteni, mivel a legtöbb esetben nem okoz problémát. A macskák akaratlagosan ki tudják üríteni a bűzmirigyet, például amikor stressz éri őket. Nagyon ritka eset, hogy csak segítséggel tudják kezelni. Ha mégis előfordul, annak gyulladás, viszketés és korpásodás lehet a tünete.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE