Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
szürkecirmos cica törülközőben

Mikor kell fürdetni cicánkat?

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Mikor kell fürdetni cicánkat?

A macskák szeretik a tisztaságot, azonban ez nem jelenti azt, hogy szükségük van fürdésre. Valójában nem kedvelik, és nem is igénylik, de előfordulnak esetek, amikor mégis rájuk férhet egy alapos fürdetés.

A legtöbb macska nem szeret folyóvízzel érintkezni, se kádban fürdeni. Léteznek persze kivételek, olyan kedvencek, akik szeretnek pancsolni, de ez viszonylag ritka. A cicákat igény szerint kell tehát fürdetni, de ez az ő igényüket jelenti, nem a miénket. Ami megtévesztő lehet, hogy a macskák szeretik a folyó, csobogó vizet, méghozzá azért, mert ezt kellően tisztának és frissnek ítélik fogysztás céljára. Ezért ülhetnek a mosdókagylóban, a csepegő csapot nézve, ez azonban nem jelenti azt, hogy fürdeni is szeretnének.

Néhány esetben mégis indokolt lehet a fürdetés például ha olyan szennyeződés éri a cicát, amelyet nem tud eltávolítani magáról a hagyományos tisztálkodással. Ilyen lehet a kátrány, étolaj, vagy bármi olyan szennyeződés, ami árthat neki. Hasonló a helyzet, ha nagyon bolhás az állat, és szeretnénk felgyorsítani a bolhák eltávolítását. A fürdéssel gyorsan eltűnik az élősködők többsége, ezt követően pedig már lehetséges hagyományos bolhairtóval kezelni kedvencünket.

A hosszú szőrű fajtáknak némiképp más a kozmetikai igényük. Például a perzsa macskák, main coon-ok, himalája macskák esetében 6-8 hetente szükséges a kozmetikázás, de még ez sem jelent mindig fürdetést, inkább csak fésülést és igazítást, a szakember javaslata szerint

Amennyiben szükséges a fürdetés, akkor kisebb macskáknál a cica mellkasát javasolt átfogni egyik kézzel, a másikkal pedig zuhanyozni vagy a fürdővízbe meríteni. Nagyobb kedvencek esetén érdemes segítséget igénybe venni, mert ha nagyon ellenáll a macska, akkor a fürdető gazdi és az állat is megsérülhet. A fürdetésre lehet alternatíva a külön erre a célra készített samponhab, amely átdörzsölés után megszárad, és így könnyen kikefélhető, valamint a hasonló elven működő szárazsampon.

A macskák tehát nem szeretik a fürdetést, és alapvetően nincs is rá igényük. Ha mégis valamilyen szennyeződés kerül a szőrre, akkor indokolt lehet, ilyen esetben akár érdemes szakértő segítséget is igénybe venni.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE