Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
cirmos cica zöldes szemmel közeli kép

Milyen érzékenysége lehet macskánknak?

4 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Minden macskagazdi ismeri kedvencét annyira, hogy szembetűnjön neki, ha kedélyállapotváltozás (lehangoltság, kedvetlenség, étvágytalanság) következik be a cicánál.

Bár egyes betegségeket nehezebb észrevenni, azonban a táplálkozással, emésztéssel vagy a kültakaró állapotával kapcsolatos változások jellemzően könnyebben felfedezhetők kedvencünkön.

A válogatósság hátterében: érzékeny emésztés

Az első jelek egyike lehet, hogy cicánk nem fogadja el a neki kínált eledelt. Ilyenkor érdemes végiggondolni, hogy ideálisak-e a körülmények az étkezéshez. A tiszta, megfelelő tálka használata alapvető szempont, viszont tudtad, hogy a legtöbb macska nem szereti, ha az eledel a víz mellett van? Állítólag így nem tartják elég tisztának a környezetüket az étkezéshez, mert azt feltételezik, hogy természetes zsákmányállataik kizárólag száraz területen vadászhatók le. Ezért sem isznak a természetben olyan vízből, ami mellett halott állat van.

Továbbá fontos a nyugodt környezet biztosítása, hiszen egy traumatikus élmény (például étkezés közben megtámadja egy másik macska) is képes a cicák addikciós képességét negatív irányba elvinni. Amennyiben kizárhatóak a felsorolt tényezők, érdemes olyan emésztőrendszeri diszkomfortra gondolni, mint például a fogkő, vagy egyéb krónikus megbetegedések.

Emellett a macskák emésztésének hatékonysága az életkorral együtt csökken, így a bevitt eledel nem emésztődik meg teljes mértékben, a tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően, ami végül hiánybetegségek kialakulásához vezethet.

Milyen jelekre érdemes figyelni?

Ha macskánk bélsárürítési szokásaiban változás áll be (szorulás, hasmenés), vagy tartós étvágytalanságot, esetleg egyéb riasztó tüneteket (a bőr kipirultsága, kiütése, viszketés, szőrhullás, bőrgyulladás) észlelünk, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Amennyiben cicánkra igazak a fentiek, akkor a megfelelő eledel kiválasztásához a következőket kell figyelembe vennünk: a macskaeledelnek amellett, hogy tartalmaznia kell a szervezet számára szükséges tápanyagokat, mint a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, nem hiányozhatnak belőle az emésztést segítő rostok, a macska számára könnyen emészthető fehérjék és zsírok sem. Mindezek mellett a speciális eledelnek teljes értékűnek, ízletesnek és így kívánatosnak kell maradnia.

Mit érdemes kerülni?

Kerülni kell az ízfokozóval, tartósítószerrel és nem természetes színezékkel ellátott termékeket. A megfelelő eledel kiválasztásán kívül fontos a tiszta víz biztosítása kedvencünk számára, hiszen a víz az emésztési folyamatok támogatása mellett a húgyúti problémák kialakulásának megelőzésében is segíthet. Ne feledjük, hogy az eledel és a víz ne egymás mellett legyenek, illetve érdemes több helyre is kihelyezni ivóvizet cicánk számára.

Érzékeny emésztés: milyen eledelt válasszunk?

Az eledel összetevőinél a kulcs a könnyű emészthetőség: érdemes olyan eledelt választani, amit könnyen fel tud dolgozni a macska emésztőrendszere, tartalmaz rostokat is, melyek támogatják a mikrobiomot és egyúttal ízletes is, hiszen az ízélmény kedvencünknek is fontos. Remek választás lehet a PURINA ONE Sensitive macskaeledel, amely magas rosttartalmával és cikóriával hozzájárul az emésztőrendszer helyes működéséhez és gazdag ízvilágával ínycsiklandó fogás lehet válogatósabb cicák számára is.

Vegyes etetés: miért ne válasszunk száraz és nedves eledel között?

Macskánk egészséges emésztése szoros összefüggésben van azzal, hogy mennyire tudjuk számára biztosítani a természetes táplálékfelvételi szokásaihoz hasonló etetést. Az ő preferenciája zsákmányállatra leginkább emlékeztető menü: a ropogós, porcokra, csontokra emlékeztető falatok (száraz eledel), a nedves, testhőmérsékleten kínált, húsra emlékeztető textúrájú csemege és az ízletes, nedves szósz, ami ezt kiegészíti.

Vagyis a száraz eledelek mellett macskánknak szüksége van a megfelelő hidratáltságot biztosító nedves eledelre is. Fokozatosan vezesd be a nedves macskaeledelt, figyelve macskád életritmusára, viszont ügyelj rá, nehogy túletesd kedvencedet! Ezt úgy kerülheted el, ha csökkented a száraz eledel mennyiségét.

hosszúszőrű vörös cica mosakszik

A legszembetűnőbb: szőr- és bőrproblémák

A kültakaró a legnagyobb kiterjedésű szerve a macskának, amely megakadályozza a kiszáradást, a kórokozók behatolását a szervezetbe, illetve fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, a faggyútermelés és a hőcsere szabályozásában. 

A macskánkon jelentkező, bőrön, szőrzeten észlelt elváltozásokat érdemes komolyan venni, hiszen ezek hátterében hiánybetegségek, külső- és belső élősködők jelenléte, esetleg egyéb megbetegedések is állhatnak.  

Figyelmeztető jelek lehetnek, ha cicánknál hirtelen jelentkezik szőrhullás, gyakrabban mosakodik vagy vakaródzik, de intő jel lehet a korpásodás, bajusztöredezés, bajuszvesztés, hámló, pikkelyező bőrfelület, nagy méretű szőrtelen foltok és a fénytelen szőr is. 

A dús szőrzet gyakran elfedheti a bőr elváltozásait, mint a kipirultság, kiütések, sebek, így érdemes alaposan átvizsgálni a macskát

Az alapos állatorvosi fizikális és kiegészítő laborvizsgálatok felderíthetik, hogy milyen probléma áll a tünetek mögött.

  1. A bőr és szőrzet állapotában bekövetkezett változás mögött állhat például bőrgombás megbetegedés, amelynek tünetei lehetnek kerek, piros szélű, korpázófoltok a macska bőrén, amelyek körül kihullott a szőr. 
  2. Nemcsak külsőleg veszélyeztetik cicáinkat élősködők, mint atkák, tetvek és bolhák, de az endoparaziták előfordulásának esélye is fennáll, főként kinti macskáknál. A belső élősködők elleni kezelést egy bélsár szűrővizsgálat eredménye alapján, állatorvosi ellenőrzés mellett érdemes elkezdeni. 
  3. A fülrühatka erős váladéktermelődést és ezáltal viszketést okozva a fülben akár súlyosabb fertőzéshez is vezethet: macskánknál a féloldalasan tartott fej és a fültő erőteljes vakarása is jelezheti a fülrühatkát.  
  4. A bolhákat könnyen észlelhetjük azok jellegzetes, kávézaccra hasonlító ürüléke miatt a macska bőrén. Általában az állakon, a hónaljban és a faroktőnél látható. Gyakori vakaródzás, sebesre vakart bőr, illetve a szőrritkulás a mind-mind bolhák jelenlétét jelezheti.
    A bolhanyál-allergia jellemző tünete az un. hot-spot, vagyis a bőr allergiás gyulladása. Jellemző rá a bőr kipirultsága, erős viszketése, és a nedvedző kiütések, melyek a vakaródzás miatt felülfertőződve súlyosbítják az állapotot. Általában a faroktőnél, a hátsó lábak hátsó ívén és a belső combokon jelenik meg. Olyan bolha- és kullancs elleni készítményekkel, melyek kontaktméregként hatnak az élősködőkre a bolhanyál-allergia megelőzhető, azonban, ha már fennáll, mindenképp célszerű állatorvoshoz fordulnunk a szakszerű terápia megkezdése érdekében. 
  5. A pszichogén szőrhullás a fokozott stressz hatására jelentkező szőrhullás, a háton és a hason fordulhat elő, ahol a szőrzet egy csíkban elvékonyodik. Ennek oka, hogy a macska stresszhatás alatt intenzívebben tisztálkodik. Megoldásként a macskát számára megnyugtató környezetbe kell helyezni és érdemes az állatorvos által ajánlott nyugtató hatású készítményeket alkalmazni. 

Kiegészítőként jó szolgálatot tehet egy megfelelő összetételű malátapaszta, ugyanis az érzékeny emésztésű cicáknál kifejezetten nagy gondot okozhat a mosakodáskor lenyelt szőr, és emésztési gondokat okozhat a felgyűlt szőrlabda. Emellett ajánljuk a PURINA ONE Coat & Hairball eledelt, amely segít macskánk egészséges bőrének és gyönyörű szőrzetének fenntartásában, továbbá a szőrlabdaképződés visszaszorításában.