Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
fehér doromboló cica

Önmagukat gyógyíthatják a dorombolással a macskák

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Lélekmasszázs, macskaszimfónia és hangterápia egyben - a cicagazdik számára a legkedvesebb pillanatok kísérője kedvencük dorombolása.

Ezek azok a bizonyos kanapén elnyúlós, dögönyözős, simogatós „macskapercek”, melyek során a kis állatok jól hallhatóan kifejezik szeretetüket és hálájukat felénk. A kommunikálás mellett ugyanakkor a macskák dorombolásának - úgy tűnik – evolúciós oka van.

Először is, lássuk, hogyan jön létre ez a speciális, csak a macskafélékre jellemző hang! A dorombolás hangját a gége és a hangszálak bocsátják ki belégzés és kilégzés közben, bár az nem tisztázott, hogy a központi idegrendszer pontosan hogyan koordinálja ezeket. A macskafélék legnagyobb része tud dorombolni, kivételt képez az oroszlán, a leopárd, a jaguár, a tigris, a hópárduc és a ködfoltos párduc.

Csak nyugodtan!

A dorombolás az evolúció során valószínűleg előnyt jelenthetett a macskáknak. A házi macskáknál megfigyelhető amikor szoptat, vagy amikor meg akarja nyugtatni kölykeit, dorombol. Ráadásul öngyógyító hatása is van, hiszen csökkenti a stresszt.

A dorombolásnak fizikai értelemben is van pozitív hatása. Egyes állatkórházakban megfigyelték, hogy a macskák hajlamosak összebújva dorombolni, ha az egyikük sérült; a jelenséget el is nevezték dorombolásterápiának.

Erősebb csontozat?

Orvosi kutatások azt igazolják, hogy a macskák a vártnál gyorsabban gyógyulnak fel a magasból való leesés során szerzett sérüléseikből. A kutatók arra is rájöttek, hogy 20-50 Hz közötti frekvencia (ami pont megfelel a doromboló hangnak) növeli a bordák csontsűrűségét, és ez magyarázhatja a gyorsabb gyógyulási képességüket sérülések esetén. A dorombolás ilyenfajta jótékony hatását támasztja alá az a kutatás is, amely során baromfikat napi húsz percig vibráló felületre helyeztek, és azt találták, hogy a csontozatuk erősebb lett.

Nagyon szépen kérik

A dorombolás közvetlenebb módon is segítheti a cicát életét. A tudósok felfedeztek egy egyedi típusú dorombolást, a „kérő dorombolást”, amelyet a cicák akkor használhatnak, amikor valamit meg szeretnének szerezni a gazdájuktól – legyen ez akár figyelem, akár étel.

Persze, a dorombolás ránk, gazdikra is jó hatással van, ahogy a cicát, úgy minket is mentesít a stressztől, megnyugtat, és kellemes duruzsolást ad a „macskapercek” közben. Ki tudja, talán ez is magyarázhatja azt, hogy mi emberek miért ragaszkodunk hozzájuk már olyan régóta.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE