Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
cirmos kandúrt gazdája simogat

Így ismerheted fel, ha cicád depressziós

1 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Hajlamosak vagyunk a macskákat örökké vidám, játszani és kalandozni kész kedves kis jószágoknak tekinteni.

Pedig életkoruk, vagy esetleg életkörülményeikben beállt változások következtében a cicáknál is gyakran észlelni hosszabb-rövidebb depressziós periódusokat. Összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyekből következtethetsz kedvenced mélabús hangulatára.

A cica hangja

Akár a szokásosnál többet, akár kevesebbet halljuk nyávogni cicánkat, érdemes odafigyelnünk. Ha a cica túlzottan elnémul, az a mélabú tünete lehet, ugyanakkor ilyenkor gyakoribbak az alacsonyabb tónusban kiadott, sírósabb hangok is. Paradox módon a depresszió tünete tehát csöndes macskánál éppen a túlzott hangkiadás, a hangosabb cicánál pedig az elnémulás lehet.

Testbeszéd

A macska testbeszéde rámutathat a boldogtalanságra: a behúzott farok, a felborzolt szőr gyakori megléte okot adhat a gondosabb odafigyelésre.

Túlzott agresszió

A depressziós macskák általában reaktívabbak, agresszióval vagy félelemmel válaszolnak egyes ingerekre. Ha olyan viselkedési változásokat észlelsz, melyek macskád félelmét vagy rendellenes agresszióját mutatják, érdemes nem kizárni a depresszió jelenlétét.

Rejtőzködés

A mélabús macska elveszítheti érdeklődését a korábban szeretett tevékenységek iránt, visszahúzódhat és elbújhat. Fokozódhat az idegenektől való félelem.

Túlzott alvás

A macskák általában sokat alszanak, de a szomorú vagy depressziós macskák még többet töltik szendergéssel a napjukat. Ha változások történtek a kedvenc alvási helyében, az szintén depresszióra utalhat.

Tisztálkodás hiánya

Azok a macskák, amelyek nem érzik jól magukat, vagy depressziósak, gyakran abbahagyják önmaguk ápolását, bundájuk nyalogatását.

Rossz étvágy

Az étvágy lecsökkenése, a kedvenc ételek iránti közömbösség szintén a depresszió jele lehet.

Fontos, hogy mikor a felsoroltak közül egy, vagy több tünetet, változást észlelünk cicánkon, először forduljunk állatorvoshoz, és próbáljuk kizárni az esetleges egészségügyi változásokat, betegség meglétét. Mindenképpen szakember bevonásával próbáljunk végére járni kedvencünk mentális állapotának!