Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.

Perzsa

A perzsa macska közepes termetű, zömök fajta, testéhez képest nagyméretű fejjel.

Jellemzői a kerek, széles fej, a kicsi, egymástól távol elhelyezkedő fülek és a rövid, lapos arcforma. Nagy, kerek szemei ragyogó színűek, lábai rövidek, vaskosak és erősek, nagyméretű, kerek mancsokkal és bojtos lábujjakkal. A perzsa macska farka rövid és bokros, bundája pedig hosszú és dús, sűrű, puha aljszőrzettel. A fajtán belül különféle színek és mintázatok is léteznek.

Tudnivalók
  • Nyugodt macska
  • Barátságos, ugyanakkor önálló
  • Csendes
  • Nagyobb, zömök fajta
  • Napi szintű ápolást igényel
  • Nem hipoallergén fajta
  • Szüksége van egy külső kifutóra
  • Gyermekek mellé előzetes szoktatás szükséges

Személyiség

A perzsa macska gyengéd, szeretetteljes és kevésbé aktív, mint egyes rövid szőrű fajták. Általánosságban elmondható, hogy nem bánja az egyedüllétet és elégedett, ha egyedüli macska lehet. Megelégedetten üldögél szépen, csendben.

Története és származása

Származási ország: Törökország és Perzsia

A perzsa macska első feljegyzett őseit a XVII. században importálták Perzsiából Olaszországba, és Angorából (mai Ankara, Törökország) Franciaországba. A perzsa macskák szőrzete szürke, míg az angorai macskák szőrzete fehér színű volt. Ezen hosszú szőrű macskák leszármazottjai a XIX. században jutottak el Nagy-Britanniába. Ezek az egykori perzsa macskák teljesen különböztek a mai kiállításokon helyezéseket elérő egyedektől. Arcuk hosszabb, fülük nagyobb volt és vadabb megjelenésűek voltak. Az évek során a szelektív tenyésztés hozta létre a ma már megszokott, zömök testet és lapos arcot.

A perzsa macska nem csak hogy hosszú szőrrel, de nagyon tömött aljszőrzettel is rendelkezik, emiatt hatalmas elkötelezettséget igényel a tulajdonostól az ápolás terén, a macska ugyanis önmaga nem képes bundáját rendben tartani.

Jellemző egészségügyi problémák

Táplálás és etetés

A perzsa macska ápolása

Legjobb macskafajták gyermekeknek

Kapcsolódó cikkek: