Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
szürke cica golden retrieverrel

Milyen praktikákkal érdemes kedvenceinket összeszoktatni?

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Hogyan válhatnak „országos cimborákká” imádott négylábúink? Ehhez adunk tippeket cikkünkben!

Jobbat nem is tehetnénk kedvenceinkkel, minthogy minél előbb „összeeresztjük” őket, lehetőleg már kölyökkorban. A tapasztalatok szerint a legideálisabb, ha az összekerüléskor a cica még nem múlt el 6 hónapos, a kutyus pedig nincs egy éves. De az összeszokás idősebb állatoknál sem lehetetlen. A felnőtt kutya-kölyökcica, és felnőtt cica-kölyökkutya párosítás is segít a barátkozásban, és jó, ha tudjuk, hogy könnyebb dolgunk van, ha egy a kutyás házba szeretnénk cicát beszoktatni, mint fordítva (a cicák területvédő ösztöne általában erősebb, mint a kutyáké).

Elcserélt tárgyak

Mi van akkor, ha a kutyus már családtag, mikor a cica érkezik? Ebben az esetben egy ideig tartsuk őket fizikailag elszeparálva, mert a macskának fontos, hogy nyugalomban szokhassa meg az új helyét. Érdemes egy-egy személyes tárgyat kicserélni, hogy a két állat megszokja egymás szagát. Lehet ez egy rongy vagy éppen egy játék.

Lépésről lépésre

A külön zárás után, a rácson keresztül szaglászhatják, láthatják egymást, ezutáni lépés pedig a szeparáció nélküli kapcsolat lehetősége, felügyelettel, kontrollal, mindkét fél számára jelezve a kívánt és a nem kívánt viselkedést.

Az etető-itató edények egymás mellé helyezése nem jó ötlet, mert a két állatnak nem azonosak sem az etetés gyakoriságára, sem annak a minőségére vonatkozó igényei. A macska részére egész nap elérhetővé kell tenni az eledelt, míg ez kutya esetében hiba, az ő etető edénye nem is lehet elöl ha nincs etetés. Arról nem is beszélve, hogy akármilyen jól nevelt vagy annak gondolt kutya is, bele fog enni a macska eledelébe, ami a macskából lévén erős területvédő ösztönnel rendelkező állat, nemkívánt reakciókat fog kiváltani.

A békés együttélés érdekében az egyik, ha nem a legfontosabb erőforrás az eledel kölcsönös tiszteletben tartása kulcsfontosságú.

Hagyjunk neki menekülőútvonalat!

A cicák magabiztosabb és nyugodtabb formában tudnak közeledni a gyakran túl kíváncsi kutyusokhoz, ha tudják, hogy van a közelükben egy biztos pont, ahová a négylábú társuk nem tudja követni őket. Mikor egy térbe helyezzük őket, figyeljünk arra, hogy macskánk – ha úgy érzi – igénybe vehesse ezt a biztos pontot!

Jár a dicséret

Ha úgy látjuk, hogy a két állat bármilyen barátkozós gesztust tesz egymás felé, dicsérjük meg mindkettőt, szóval és simogatással. A cica és a kutya így megerősítést kap tőlünk, hogy helyesen cselekedett. Ellenkező esetben ne korholjuk őket, inkább vessünk véget azonnal az ismerkedésnek, majd próbálkozzunk velük újra!

Nem mindig sikerül elsőre

Az első találkozás nem feltétlenül fog úgy sikerülni, mint ahogy arra vágyunk. Amennyiben jön egy kis morgás vagy más agresszív jel a kutyustól, esetleg fújás a cicától, ne erőltessük. Fontos, hogy bemutatásnál figyeljünk rá, hogy a cica a kutya szemmagasságában legyen, és az első találkozás ne tartson tovább 10 percnél.

Egyéni táplálási igények

Attól, hogy két kedvencünk sikeresen összeszokott, az egyéni igényeik továbbra is megmaradnak. Ugyanaz a táplálék nem jó mindkét állatnak. A cicák számára egyáltalán nem megfelelő a kutyák számára készült táplálék: a legtöbb kutyaeledel tápanyag és vitamin tartalma nem megfelelő, illetve a macska számára esszenciális anyagokat nem, vagy nem elegendő mennyiségben tartalmazza (pl. taurin).

Türelem, türelem…

Lassan halad az összeszoktatás? Ne ijedjünk meg! Az összeszokás gyakran sok időbe telik, hiszen két alapvetően más természetű, más reflexekkel, eltérő nonverbális jelekkel bíró állatról van szó. Hagyjuk őket, persze a megfelelő koordináció mellett, egyre inkább közel kerülni egymáshoz, és meglátjuk, hogy mégis létezik kutya-macska barátság.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE
5 perc olvasási idő

Kutyák összeszoktatása

2 perc olvasási idő

Örökbefogadás - felnőtt cicával nehezebb?