Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
szürke Maine Coon cica eledelt eszik

Ne vedd félvállról az eledelváltást!

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A cica táplálásánál hajlamosak vagyunk magunkból kiindulni: ha én nem szeretem minden nap ugyanazt enni, miért szeretné a macskám?

Valójában viszont teljesen máshogyan kell hozzáállnunk a kérdéshez. Most kifejtjük, milyen esetben érdemes eledelt váltani, és mikor felesleges vagy egyenesen káros.

Vannak olyan életszakaszok, amikor kifejezetten ajánlott az eledelváltás, mert az állat anyagcseréje, táplálkozási szokása is megváltozik. Az első ilyen a szilárd eledelre szoktatás, amikor az anyatejes táplálás már nem elég a kiscica számára. A második mérföldkő a felnőttkorba lépés, majd (nagyjából 7 évesen) az idős kor. Az életszakaszokon kívül az ivartalanítás után is speciálisan ivartalanított cicáknak megfelelő eledelt kell választanunk, valamint bizonyos betegségek esetén, amikor vagy diétára vagy állatorvosi diétás eledelre kell cserélni a megszokott eledelt.

Ha az itt említett esetek egyike sem áll fenn, nem célszerű eledelt váltani, de vannak olyan helyzetek, amikor akár veszélyes is lehet a csere. Ilyen például az, amikor örökbefogadjuk a cicát. A kicsit elválasztják az anyjától, egy teljesen új környezetbe, idegenek közé kerül, még az állatorvossal is megismerkedik, majd jön a fogváltás és az ivartalanítás. Ebben az időszakban érdemes elkerülni a plusz stresszt, és azzal az eledellel etetni a cicát, amit korábban is kapott. Ugyanez a helyzet akkor is, ha valamilyen betegségen esett át az állat, vagy műtéti beavatkozásra került sor.

Ha váltani szeretnénk, a legfontosabb, hogy azt soha ne tegyük hirtelen (kivétel, ha valamilyen egészségügyi probléma indokolja azt). Tartsunk legalább 5-10 napos átvezetési időszakot, de előfordulhat olyan eset is, például beteg cica esetén, amikor ennél jóval hosszabb időt kell hagynunk a váltásra. Az átvezetési időszakban keverjük össze a régi és az új tápot, a régit fokozatosan csökkentve, az újat növelve. Egy fontos tanács: mindig minőségi, kedvencünk életkorának megfelelő eledelt válasszunk, ne az ízesítés vagy a csomagolás alapján döntsünk!

Ha idáig eljutottál az olvasásban, biztosan felmerült benned kérdés: mi az oka ennek az óvatosságnak? A cica emésztőrendszerének sok időbe, körülbelül 6 hétbe telik, hogy alkalmazkodjon a megváltozott mennyiségű vagy minőségű összetevőkhöz. Az új eledel ebben a vonatkozásban „stressznek” számít, és minden stresszhatás elsőként az emésztőszerveket, a bél mikroflóráját érinti. Ha emellett még valamilyen betegség is fennáll, az eledelváltás kellemetlen következményekkel járhat: hasmenés, hányás, bélgyulladás lehet az eredmény. Összefoglalva tehát: lehet eledelt váltani, de csak kellő türelemmel!