Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
állatorvos labradort vizsgál

Paraziták

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A paraziták a szervezet belsejében (endoparaziták) vagy a szervezeten kívül (ektoparaziták) élősködnek. Rendszeresen ellenőrizd, hogy kutyádnak vannak-e élősködői, mert azok elszaporodása betegségeket okozhat.

kölyök ridgeback közeli fotó

Endoparaziták

A fogalom alatt a belső élősködőket értjük, ezek túlnyomórész a kiskutya beleiben élnek. Az állatorvos egy speciális bélsárvizsgálattal ki tudja mutatni jelenlétüket .A kiskutyát életének második hetétől kezdve rendszeresen féregteleníteni kell. Ezt követően kéthetenként. Ezt legalább háromszor kell megismételni. A féregtelenítés higiénikus tartás esetén is nagyon fontos, mert a kiskutyák a hengeres férgeket már az anyatejjel megkaphatják.

Féregtelenítés

A kölyökkutyák féregtelenítése orsó-, kampós-és ostorférgek ellen:

 1. Féregtelenítés kéthetes korban (itt az anyaállatot is féregteleníteni kell).
 2. Féregtelenítés a kölyökkutya életének negyedik hetében (az anyánál is!).
 3. Féregtelenítés a hatodik héten (az anyánál is!).
 4. Féregtelenítés a nyolcadik héten.
 • Orsóférgek – A kölyökkutya ezekkel a férgekkel már születésekor megfertőződik. A szüléskor fellépő hormonális változások következtében az anyaállat izomszöveteiben tartózkodó orsóférgek aktiválódnak, és az anyatejen keresztül átjutnak a kiskutya szervezetébe. A kutyák elvileg más kutyák fertőzött ürülékétől vagy egy fertőzött élőlény (pl. egér) által is megfertőződhetnek. Az orsóférgekkel fertőzött kölyökkutyát kövér, felfújódott hasáról lehet felismerni. Nyugtalanság is felléphet, különösen evés után. Szabad szemmel vizsgálva a bélsárban semmit sem lehet észrevenni, mert általában csak mikroszkopikus méretű féregpetéket tartalmaz.

Néha azonban előfordul, hogy a kutya egész férgeket hány, és azok a bélsárban is jelentkeznek. Miután ezek a férgek nem csak az állat, hanem az ember egészségére is veszélyt jelenthetnek, nagyon fontos, hogy végrehajtsuk a féregtelenítési programot. Ennek már a tenyésztőnél meg kell kezdődnie!

 • Galandférgek – Ezekkel a férgekkel általában köztes élőlények révén lehet megfertőződni. Higiénikus kölyökkutyatartás mellett kicsi a fertőzés veszélye. Kutyáknál az uborkamag alakú galandféreg (Dipylidium caninum) a leggyakoribb, amit a bolhák terjesztenek: a fertőzés egy olyan bolha lenyelésével kezdődik, amely magában hordozta a lárvát. A kiskutya beleiben ekkor fejlődhet ki a galandféreg. A galandféreg egyes részeit időnként a bélsárban is meg lehet találni. Ezek nagyjából úgy néznek ki, mint egy rizsszem, és gyakran még mozognak is. Ha a kiskutya erősen bolhás, először ezeket kell kiirtani (lásd a bolhásodás fejezetet), és csak utána tudjuk elvégezni a megfelelő féregtelenítést. Más galandféreg- típusokkal nyers hús útján és/vagy levágott állatok melléktermékeitől lehet megfertőződni.
 • Kampósférgek – Ez a fertőzés vagy szájon át, a lárvák közvetlen lenyelésével (más kutyák bélsarától, az anyatejben lévő féreglárváktól, más állattal való érintkezéssel fertőződve), vagy pedig bőrön át, a véredényeken keresztül jut a belekbe. A fertőzésnek ez a módja embernél is fennállhat, és bőrgyulladásokat okozhat. A kampósférgek a kölyökkutyáknál a belek nyálkahártyájának erős irritációját idézhetik elő, ami azután nyálkás vagy véres hasmenésben mutatkozik meg. Normális körülmények között az orsóférgek elhajtásakor a kampósférgektől is megszabadulunk.
 • Ostorférgek – a fertőzés ebben az esetben a szájon keresztül, a féreglárvák lenyelésével megy végbe. A férgek nevüket ostorra emlékeztető alakjukról kapták. Ezek a paraziták krónikus bélgyulladást  okozhatnak. Az orsóférgek elleni féreghajtók az ostorférgek ellen is hatásosak. Ha kétségeid támadnak, mindig ésszerű a kutyától bélsármintát venni, és az állatorvossal megvizsgáltatni. Mivel a férgek nem rendszeresen rakják le a petéiket, célszerű három napon keresztül mogyoró nagyságú székletmintákat gyűjtened, és azokat egyszerre leadnod állatorvosnak vizsgálat céljából.

Egysejtű bélparaziták

Kölyökkutyák esetében sajnos egyre gyakrabban lépnek fel egysejtű paraziták által okozott fertőzések. Gyakoriak az úgynevezett giardiák, amelyek a nyálkás hasmenésértfelelősek. Kiskutyáknál ez akár vízszerű vagy véres is lehet. A giardiák embernél is hasmenést okoznak. Az állatorvos ezeket aparazitákat egy mikroszkopikus vizsgálat, illetve egy speciális teszt segítségével ki tudja mutatni, ezt követően pedig megkezdődhet a megfelelő kezelés.

Ektoparaziták

Ezek a paraziták az állaton élnek, külső vizsgálattal felismerhetők.

 • Bolhák – ezeket leggyakrabban hordozójukról nevezik el (pl.kutya-, macska, sün-, stb. bolhák). A bolhák nevükkel ellentétben nem ragaszkodnak egyféle állattípushoz, szívesen átköltöznek bármilyen melegvérű állatra (vagy az emberre is). A vér kiszívása után a bolhák szúró/szívó szájszervükkel nyálat juttatnak a sebbe, hogy a véralvadást megakadályozzák. Ez súlyos, erősen viszkető allergiát, azt követően pedig bőrgyulladást okozhat. A bolhák gyorsan mozognak az állat szőrzetén.Világos szőrű állatoknál könnyen, sötétszőrzet esetén nehezebben észrevehetők. Egy módszer arra, hogy megbizonyosodj róla, kutyád valóban bolhás-e: állítsd az állatot egy konyharuhára, és erősen dörzsöld meg a szőrzetét! Ha körülbelül 1 mm nagyságú fekete morzsák hullnak a konyharuhára, nedvesítsd meg azokat! Ha a morzsák körül piros udvar képződik, akkor bolhaürülékről van szó. Ha kutyád bolhás lett, feltétlenül kérd az állatorvod tanácsát, mivel a bolhapopuláció 80%-a az állat környezetében található, így az irtást a lakásban is el kell végezni! Számtalan hatástalan termék árasztotta el a piacot, sajnos olyan szerek is, melyek ember és kutya számára egyaránt mérgezőek. Ezért javasoljuk, hogy hagyatkozz egy szakember tanácsaira.
 • Kullancsok – A természetben kora tavasztól egészen októberig előfordulnak. Nagyobb városokban pedig gyakorlatilag egész évben. Bokrokon és fákon lapulnak, és onnan emberre-állatra egyaránt rákerülhetnek. A kullancsok betegségeket terjesztenek, többek közötta babesia-t (parazita fertőzés), kullancs-encephalitist, és Lyme-kórt. Ezért roppant fontos, hogy a kullancsokat szakszerűen távolítsd el. Ragadd meg egy kullancs-csipesszel, közvetlenül a feje mögött! Teleszívott testét semmi esetre sem szabad megnyomni, vagy légzőnyílásait ragasztó anyaggal elzárni. Mindkét esetben csak elősegíti a betegségkeltő anyagok sebbe, majd a véráramba jutását! Javasoljuk, hogy tavasztól kezdve védd az állatot a kullancsoktól.
 • Tetvek – Egy átlagos spot on készítménnyel megszabadulhatsz tőlük. Kizárólag olyan ‚spot on’-t használj, amelyet kölyökkutyák számára készítettek!
 • Atkák – Kutyák esetében a leggyakoribbak a rühatkák és szőrtüszőatkák. Ezek mikroszkopikusan apró méretűek, és a bőrben, valamint a szőrtüszőkben találhatók. A sarkoptes atkák alagútrendszert vájnak a bőrben. A bőr megkeményedik és kérgessé válik, a viszketés gyakran szinte elviselhetetlen. A fertőzés szőrhullást okoz. A betegség ember és állat számára egyaránt nagyon fertőző. Az állatorvos mikroszkópos vizsgálattal vagy speciális vér-teszttel diagnosztizálja a megbetegedést.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN