Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
kutya fém tálból eszik lakásban

Miből látom, hogy egészséges-e a kutyám?

2 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Milyen külső jegyekből állapítható meg, hogy a kutyánk egészséges? Sándor Sára, az ELTE etológia tanszék munkatársa ír arról, hogy a szakértő szem miből tudja megállapítani a kutya egészségi állapotát.

Szeretteink egészsége mindannyiunk számára fontos kérdés, így igyekszünk mindenben a tőlünk telhető legjobbat megadni nekik. A kutyát barátként, családtagként értékelő gazdák esetében ez érvényes négylábú kedvencükre is. De honnan tudjuk, hogy négylábú barátunk vajon tényleg azt kapja-e, amire szüksége van?
Erről mind az állat viselkedése, mind pedig külső, fizikai megjelenése sokat elárul: az egészséges kutya aktív, tettre kész, környezete iránt érdeklődő, kiegyensúlyozott, alkatát nézve nem túl kövér és nem túl sovány, szőre pedig tiszta és ápolt benyomást kelt.

labrador figyelmesen néz felfelé nagy fűben

A legtöbb fajtánál a szőr fénytelensége, töredezettsége első látásra elárulja, hogy kutyánk egészségével valami nincs rendben. A gyakorlott szem részletesebben is a probléma lehetséges okaira tud tekinteni aszerint, hogy a szőr milyen módon tér el a normálistól, esetleg hullik-e, kopott-e, akár test szerte, akár csak valamilyen testrészen, szimmetrikusan, vagy foltokban.

Szintén fontos, könnyen észlelhető jelét adja a szervezet egészségének a bőr állapota. A sűrű szőrzettel takart testfelületeken nem mindig egyszerű hozzáférni a bőrhöz, hogy annak tulajdonságait kellő részletességgel megállapíthassuk, ugyanakkor a sebesedés, hámlás, korpásodás ilyenkor is szembeötlő tünet lehet.

fekete-fehér foltos rövidszőrű kutya vakarózik

A szőrzettel nem fedett felületeken, mint a kutya orrtükre és talppárnái, a bőr vastag, ellenálló, mert erős mechanikai hatásokkal szemben kell védelmet nyújtania. Az orrtükör egészséges kutya esetében egyenletesen barázdált felületű, általában enyhén nedves, hűvös tapintású. Az általános nézet szerint a száraz, meleg orrtükör lázas állapotra utal, a valóságban azonban jóval több ok állhat az orr kiszáradásának hátterében. Sokszor nem is kóros állapotról van szó, mert például egyes kutyák orrtükre alvás közben is könnyen szárazzá, ezáltal melegebbé válik.

Néhány fajtát és színváltozatot leszámítva a kutyák orra erősen pigmentált, fekete színű, aminek például az UV-sugárzással szembeni védelemben van szerepe. Az orr színében bekövetkező változás néhány esetben lehet természetes folyamat eredménye, például a világos szőrszínű kutyáknál előfordul, hogy időszakosan az orr is kivilágosodik. Ugyanakkor betegség vagy tápanyaghiány is okozhat változást az orr pigmentációjában, így erre érdemes odafigyelni. Egyes fajtáknál például a cink alacsony bevitele köthető az orr színének változásához, míg más fajtáknál autoimmun betegségek jellegzetes jele lehet ez.

kutya orra közelről

Abban az esetben is változó lehet a szőrzet és a bőr állapota, amikor kutyánk egyébként egészséges, súlyos betegségektől nem szenved. A szőrzet minőségét jelentősen befolyásolja ugyanis a táplálkozás, a bevitt tápanyagok minősége és mennyisége. Ezen kívül fontosak a hormonális hatások is, melyek jelentősen megváltoztathatják a szőrzet szerkezetét, minőségét. Ezeken keresztül közvetve van hatással a kutya helyes táplálása a szőrzetre, hiszen a megfelelő tápanyagbevitel a kiegyensúlyozott hormonális működéshez is elengedhetetlen.

Írta: Sándor Sára, Az ELTE Etológia tanszék tudományos segédmunkatársa.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
2 perc olvasási idő

Ellenőrizd kutyád fizikai állapotát!

3 perc olvasási idő

Betegségek tünetei

4 perc olvasási idő

Paraziták