Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
fox terrier kék labdával játszik

Miért fontos kedvencünk számára a súlykontroll és hogyan biztosíthatjuk számára az ideális kondíciót?

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A gazdikhoz hasonlóan kedvenceinket sem kerülik el bizonyos „civilizációs betegségek”, mint a túlsúly és az elhízás. A felnőtt kutyák közel 40%-át érintik ezek a problémák, melyeknek számos egészségügyi kockázata lehet, az anyagcsere problémáktól kezdve az ízületi megbetegedésekig. A tanulmányok szerint viszont az optimális kondícióban tartott kutyák átlagosan 2 évvel hosszabb élettartamra számíthatnak. 

A megfelelő állapot megtartása érdekében tisztában kell lennünk kutyánk aktuális energiaszükségletével ahhoz, hogy jó minőségű, könnyen emészthető, korának és fajtájának megfelelő étrenddel biztosíthassuk azt. Kedvencünk életmódjától, korától, kondíciójától és számos környezeti tényezőtől függ, hogy mennyi energiára, vagyis eledelre van szüksége az életfunkcióinak fenntartásához, regenerálódáshoz vagy növekedéshez. Első sorban az életkora, másodsorban az életmódja (pl. napi mozgás mennyisége, munkavégzés stb.) illetve tartási módja (pl.lakásban tartott, szabadban tartott, tenyészállat) határozza meg a szükséges energiamennyiséget, ezt befolyásolják az extrém környezeti hatások, például a téli hideg, vagy a nyári meleg egyaránt növeli az életműködés fenntartásához szükséges szükségletet, de a vemhesség, szoptatás vagy az fokozott igénybevétel a munka során is hasonló hatással van, míg az egész nap a kanapén heverő, csak egészségügyi sétát végző vagy idős, mozgásszegényebb életmódot élő kutya energiaigénye értelemszerűen csökken, míg tápanyag igénye változik.

Hogyan dönthetjük el, hogy szükséges-e kedvencünket fogyókúrára fogni, vagy sem? Erre a kondíciójának felmérése ad választ. Ehhez a testtömeg mérésénél sokkal objektívebb és egyszerűbb módszer is rendelkezésre áll, mégpedig az úgynevezett Pontozásos Kondícióbecslési Rendszer. Ebben a 9 pontos rendszerben kedvencünk testrészeinek áttapintásával, megfigyelésével alkothatunk képet állapotáról, kondíciójáról, így magunk is el tudjuk dönteni, hogy milyen lépéseket kell tennünk az ideális kondíció visszaszerzése érdekében.

Body Condition Scoring kutya

Ahogy a képen látható, kedvencünket oldalról és felülről kell szemrevételeznünk, megtapintanunk a mellkasát, a gerincét és a horpaszát, majd a találtak alapján be tudjuk sorolni a táblázat szerint valamelyik pontba.

Amennyiben a rendszer szerint 5-ös kondícióban van, elégedettek lehetünk. De ha ennél magasabb pontszámot ért el, át kell gondolnunk a fitness terveinket. Enyhe túlsúly esetében (6-7 pont) vélhetően elegendő lesz számba vennünk, nem kap-e túl sok jutalomfalatot, vagy emberi eldelt, hogy mozog-e elegendő mennyiséget, és ha szükséges ezek módosításával, illetve eledelének alacsonyabb eneriga (de nem alacsonyabb tápértékű!), úgynevezett light-os verzióra való váltásával néhány hónap alatt visszanyerheti fitt formáját. (link a PP Optiweight-re).

Ha kutyánk kondíciója alapján elhízottnak számít (8-9 pont), már vélhetően a fenti változtatások nem lesznek elegendőek önmagukban, illetve felmerülhet a gyanúja, hogy valamilyen egészségügyi probléma is állhat a háttérben. Ennek felderítése érdekében, mielőtt nekiállnánk a fogyókúrának, kérjünk állatorvosunktól egy átfogó szűrővizsgálatot (fizikális vizsgálat, vér, vizelet és bélsár laborvizsgálatok stb.), hiszen bizonyos anyagcserebetegségek, belső elválasztású mirigyek megbetegedése, az emésztőszervek vagy mozgásszervek megbetegedései szerepet játszhatnak a jelentős súlygyarapodásban. Természetesen, ha orvosunk bármilyen problémát észlel, az első feladatunk annak a megoldása lesz, ezzel párhuzamosan optimalizálhatjuk az étrendjét és az aktivitását. Ha szerencsénk van, és „csak” dundi, alaposan át kell gondolnunk, hogy hol kerül a rendszerbe az a plusz energia, amit elraktároz. Ehhez nagy segítséget nyújt az etetési napló vezetése, melyben minden elfogyasztott falatot és minden aktivitást rögzítünk. Szükség esetén kérjünk segítséget állatorvosunktól is a napló elemzéséhez, kedvencünk energiaszükségletének kiszámításához, illetve a megfelelő eledel választásához, hiszen vélhetően a nagyobb túlsúly leadásához és az ideális kondíció megtartásához már speciális igényekre szabott diétás eledelre lesz szükségünk.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a megfelelő táplálás mellett az aktivitás fokozása is elengedhetetlen a megfelelő kondíció visszanyerése érdekében, így növeljük a napi séta mennyiségét, majd ahogy elindul a fogyás, növelhetjük az intenzitását is. Ne felejtsük el, hogy a megnövekedett testtömeg nagyobb terhelést ró az ízületekre, a keringésre, a testzsír vesztés pedig az emésztőszervekre, emiatt az aktivitás fokozását óvatosan, kis lépésekben végezzük, a súlyvesztés pedig legyen lassú, a heti 1-2%-os testtömeg csökkenés az ideális. Kedvencünk egészsége érdekében tartsunk folyamatos kapcsolatot állatorvosunkkal, ellenőríztessük rendszeresen állapotát!

Ne csüggedjünk el, ha lassúnak tűnik a változás, tartsuk szem előtt, hogy legalább kétszer annyi idő kell a gyorsan felszedett kilók fáradtságos leadásához! Mire kedvencünk visszanyeri kiváló formáját, mindkettőnk életmódja egészségesebb lesz, jobban odafigyelünk az étrendre és a mozgásra, és nem elhanyagolandó, hogy a sétaidő megnövekedése miatt sokkal több időt tölthetünk kutyánkkal a szabadban, talán még rólunk is lecsúszik pár kiló és mindketten hosszabb, egészségesebb életre számíthatunk!

Írta: dr. Márton Kinga, állatorvos, a Gondos Gazdik szakértő csapatának tagja

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
3 perc olvasási idő

Segítség, hízik a kedvencem!

5 perc olvasási idő

A fáradt kutya jó kutya…