Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Paraziták
border collie az állatorvosnál vizsgáló asztalon

A kutyák modernkori betegsége: szívférgesség

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A szívférgesség korábban csupán külföldről behozott kutyákban volt kimutatható, és csak az utóbbi időben jelent meg Magyarországon, ezért sajnos kevesen hallottak róla. Dr. Bodoky Anna állatorvossal körbejártuk a témát.

Egy bizonyos fajta szúnyog által terjesztett, potenciálisan halálos betegségről van szó, amelynél legfontosabb a megelőzés, hiszen a kialakult fertőzés esetén nagyon nehézkes a gyógykezelés.

A szívféreg (Dirofilaria immitis) egy, a vérerekben élősködő parazita, amelynek kifejlett egyedei a kutya nagyobb ereiben élnek. A felnőtt nőstények 15, a hímek akár 30 cm-t is elérhetnek. Lárva állapotban, szúnyogcsípés útján jutnak be a véráramba, majd felnőtt féreggé fejlődve bejutnak a nagyobb vérerekbe és ott megtelepszenek.

Amennyiben egy kutyában jelen van a felnőtt féreg, a vérében előbb-utóbb megjelennek a lárvák (microfilariák), amelyek szúnyogba bejutva további kutyákat fertőznek meg.

golden retriever lihegve fekszik nagy fűben

A fertőzött állatok (főleg a betegség kezdetén) általában tünetmentesek. Tüneteket csak akkor mutatnak, ha a felnőtt férgek a nagyobb erekbe vagy akár a szívbe jutnak. Ilyenkor legtöbbször fáradékonyság, légzési nehézség, légszomj, köhögés, fogyás, kedvetlenség jellemző a fertőzött kutyára.

A betegséget többféleképpen lehet diagnosztizálni.

  • Mikroszkópos vizsgálattal a vérben keringő lárvák mutathatók ki, de ezek csak akkor látszanak, ha a vérben éppen nagy mennyiségben vannak jelen fiatal egyedek.
  • A felnőtt férgek bizonyos esetekben kimutathatók ultrahangos vizsgálattal, valamint gyorsteszttel, ami csak akkor pozitív, ha a kutyában jelen van egy kifejlett nőstény féreg.
  • A leghatékonyabban egy speciális, PCR elnevezésű laborvizsgálattal lehet a szívférgességet megállapítani és elkülöníteni a bőrférgességtől.

Ennél a betegségnél a legfontosabb a megelőzés! Bár még nincs teljesen a köztudatban, manapság ugyanolyan fontossá vált, mint a kullancs elleni védekezés.

A megelőzésre tabletta vagy spot on áll rendelkezésre, amik általában egy hónapig tartó hatást fejtenek ki úgy, hogy a szúnyogok által bejuttatott lárvákat elpusztítják, így azok nem tudnak felnőtt féreggé fejlődni. Egyeztessük az állatorvossal, hogy kiskutyánk számára melyik a leghatékonyabb védekezési mód!

spot on pipetta németjuhásszal a háttérben

Amennyiben kedvencünk még nem múlt el 7 hónapos, minden előzetes vizsgálat nélkül elkezdhetjük neki adni a megelőző kezelést, mert a fertőződéstől számítva kb. 7 hónap alatt fejlődnek ki a felnőtt férgek és csak ezután képesek fiatal lárvákat juttatni a véráramba.

Abban az esetben, ha kutyánk elmúlt 7 hónapos, mindenképp meg kell tudnunk, hogy fertőzött-e szívféreggel, ugyanis fertőzött kutya esetében a megelőző kezelés nagyon veszélyes lehet. Ha a vérében nagy mennyiségben vannak jelen fiatal lárvák, a megelőzésre szolgáló hatóanyag ezeket a lárvákat elpusztítja, és a nagy mennyiségű hirtelen elhalt lárva mérgezéses tüneteket okozhat. Ezenkívül a felnőtt férgekre is van hatása ennek a gyógyszernek, amik pedig elpusztulva thrombusként, azaz vérrögként viselkedhetnek, ami a vérpályán kering.

Így tehát mindenképp forduljunk állatorvoshoz, mielőtt elkezdenénk 7 hónaposnál idősebb kutyánk szívférgesség elleni kezelését!

fekete kutya füvön fekszik körülötte bogarak

Ha szívféreggel fertőzött a kutyánk, sajnos hosszadalmas és költséges állatorvosi kezelés előtt állunk. Több módszer is létezik a gyógykezelésre:

A nagy mennyiségű fiatal lárvát hosszan tartó, kis dózisban adott gyógyszerrel lehet elpusztítani, a felnőtt férgeket azonban ennél sokkal nehezebb. Bizonyos esetekben sebészi úton eltávolíthatóak, ez azonban nagy kockázatú és Magyarországon csupán néhány szakember által végzett műtét. Létezik olyan hatóanyag is, amely a felnőtt férgeket is elpusztítja, ez azonban szintén nagy kockázatú beavatkozás. Állatorvosunkkal közösen keressük meg a legjobb megoldást!

Tehát ismét leszögezném, hogy a legfontosabb a megelőzés! És mivel a szúnyogok ellen nem tudunk hatékonyan, 100%-ban védekezni, ezért a lárvák ellen kell: havonta beadva a megfelelő hatóanyagot, természetesen előzetes vizsgálatok után, az állatorvosunkkal konzultálva.

Írta: dr. Bodoky Anna, állatorvos

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
3 perc olvasási idő

Kötelező oltások a kutyák életében

4 perc olvasási idő

Paraziták

3 perc olvasási idő

Betegségek tünetei