Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
Szürke macska feküdt a földön

Felkészült gazdi, hosszú cicaélet - Így ismerheted fel a leggyakoribb macskabetegségeket

5 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A macskák nagyon ügyesek a betegségek elrejtésében, így gazdiként kihívást jelenthet a rosszullétre utaló jelek felismerése. De cikkünkkel ez már a múlté lehet!

Érzékeny emésztés

Gazdiként ijesztő lehet, ha kedvencünk egyszer csak nem fogadja el a korábban jó étvággyal fogyasztott eledelt. Az elsőre válogatósságnak tűnő viselkedés hátterében több minden is állhat. Először is, érdemes végiggondolni, hogy ideálisak-e macskánk számára az etetési körülmények. Ha kedvencünk bélsárürítési szokásaiban változás áll be (szorulás, hasmenés), vagy tartós étvágytalanságot, esetleg egyéb riasztó tüneteket (a bőr kipirultsága, kiütése, viszketés, szőrhullás, bőrgyulladás) észlelünk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, ugyanis fennáll az emésztőszervi megbetegedés gyanúja.

A megfelelő eledel kiválasztása kulcsfontosságú a probléma megoldásában, fontos, hogy tartalmazza az alábbiakat:

  • a szervezet számára szükséges tápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek)
  • emésztést segítő rostokat
  • könnyen emészthető fehérjéket és zsírokat

A PURINA ONE Sensitive macskaeledel Bifensis formulájával biztosítja az összes szükséges tápanyagot érzékeny macskád számára. Az új finomság kiválasztásán felül biztosítsunk tiszta vizet kedvencünknek, ezzel támogatva az emésztési folyamatokat.

Bőrbetegségek

kedvencünk bőrén észlelt elváltozások többféle bőrgyógyászati problémára, esetenként egyéb betegségre is utalhatnak, a pontos diagnózis felállításához mindenképpen forduljunk állatorvoshoz! A leggyakoribb bőrbetegségek közé tartozik a bőrgyulladás, jellemzője a viszketés, vakarózás, bőrpirosság. A bőrkaparék-vizsgálat segíthet a probléma okának felderítésében, de javasolhatják a vér- vagy egyéb laboratóriumi vizsgálatok elvégzését is. Mivel több betegség is állhat a kültakarót érintő tünetek mögött, így a kezelés is többféle lehet.

Emberekhez hasonlóan a cicák bőrén is megfigyelhetünk gombás elváltozásokat, a leggyakoribb kórokozó a Microsporum canis nevű gombafaj. A tünetek eltérnek a korábban felsoroltaktól, meglepő módon a cica nem tapasztal viszkető érzést, helyette száraz, korpás bőrt és foltokban történő szőrhullást figyelhetünk meg. A kórokozó pontos meghatározása érdekében javasolt a bőrkaparék-vétel, a betegséget kezelhetjük vakcinával vagy egyéb gombaellenes készítményekkel.

Ne feledjük, a megfelelő táplálás meghatározó szerepét a betegségek megelőzésében, a PURINA ONE Coat and Hairball macskaeledel Bifensis-szel célja kifejezetten a macska egészséges bőrének és gyönyörű szőrzetének fenntartása.

Külső és belső élősködők

bolhák és egyéb külső paraziták egész évben veszélyt jelentenek kedvencünkre és ránk egyaránt. Ma már rengeteg hatékony szer áll a rendelkezésünkre, viszont mivel rendkívül gyorsan szaporodnak, sokszor nehéz tőlük megszabadulni. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a viszketés, saját maguk nyalogatása, piros, gyulladt bőr és a bolhaürülék, ami szintén a cica bőrén figyelhető meg. A kültakarón jelentkezhet erőteljes szőrhullás, a hátukon és a farkuk környékén sokszor még sebek is keletkezhetnek. Amennyiben cicánk bolhás lett, válasszunk bolhaellenes készítményt, illetve az állat fekhelyét is alaposan takarítsuk ki állatbarát fertőtlenítőszerek segítségével! Megelőzés céljából is javasolt a külső parazitaellenes készítmények használata.

belső paraziták is veszéllyel lehetnek ránk, ezek felismerése azonban sokszor kihívást jelent, hiszen apró méretüknek köszönhetően szabad szemmel nem láthatók a bélsárban. Egy kezdetleges férgesség gyakran tünetmentes, viszont egyes paraziták az emberben is megtelepednek. A higiénia betartásán kívül érdemes 3-4 havonta parazitaellenes készítménnyel kezelni a kedvencünket, hiszen a megelőzés könnyebb, mint a fertőzésből történő kilábalás. Többféle bélférget különböztetünk meg, ezek közül a leggyakoribbak az orsó-, a galand- és a fonalféreg. Amennyiben kedvencünkön fogyást, hasmenést, bőr- vagy végbélviszketést, esetleg bélféregürítést tapasztalunk, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, aki javasolhat parazitológiai vizsgálatot is.

Húgyúti betegségek

Tudtad, hogy a lakásban tartott cicák általában nem fogyasztanak elegendő vizet? Ha ehhez még kevés mozgás és nem megfelelő táplálás is társul, sajnos előfordulhatnak húgyúti problémák. Alsó húgyúti gyulladásra utalhat, ha kedvencünk gyakran használja az almot, vizeletürítéskor sír, vizelete kellemetlen szagú. Amennyiben cicánk nem tudja üríteni vizeletét, azonnal forduljunk orvoshoz, mert ez a húgycső elzáródására is utalhat.

A cicák emésztésén kívül a húgyutaik a legkényesebbek. Nemcsak a méreganyagok kiszűrésében van fontos szerepük, hanem a folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásában is. Az alsóbb húgyutakat érintő gyulladások sokszor stressz esetén lépnek fel, ennek tünetei közé soroljuk a megváltozott vizeletürítési szokásokat és a kellemetlen szagú, olykor véres vizeletet is. Mindenképpen kérjünk egy alapos kivizsgálást kedvencünknek, amihez társulhat egy ultrahang- vagy röntgenvizsgálat is.

A húgyúti betegségek kezelésében és a megelőzésben is fontos szerepet játszik a megfelelő folyadékbevitel és eledel, mint például a Purina ONE Urinary Care.

Fülproblémák

Az apró tigrisfüleket elsősorban a különféle hallójárat-gyulladások veszélyeztetik, amelyek hatással lehetnek a hallásra és az egyensúlyérzékre. A külső hallójárat gyulladása gyakran fülatka okozta fertőzés útján alakul ki. Az atkák először fellazítják a hallójárat bőrét, majd gyulladást okoznak, ami erőteljes viszketést okoz a cicának. További tünet lehet a gyakori fejrázás és a fekete sárszerű váladék, ennek szakszerű eltávolítását bízzuk az állatorvosra. A fülrühesség megfelelő kezelését a külső hallójárat gyulladáscsökkentése és az atkák elpusztítása jelenti. Az állatorvos a spot-on készítményen kívül még javasolhat speciális fülcseppet vagy fültisztítót is. Megelőzésképpen ügyeljünk az egészségvédelemre és támogassuk az immunrendszer megfelelő működését!

A középfülgyulladás tünetei is hasonlóak, kiegészítve fejoldaltartással és szemrángatózással. Fontos már az első fülvakarásnál szakemberhez fordulni, hogy cicánk már a betegség korai stádiumában megfelelő kezelést kaphasson.

Hisszük, hogy a hosszú élet egyik titka a felkészültségben rejlik. Ha gazdiként azonnal felismerjük a betegségre utaló jeleket, még sok-sok évig élvezhetjük cicánk dorombolását.