Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.

Sziámi

A sziámi macska közepes termetű, hosszú, hajlékony testtel, mely kecses és elegáns, ám egyben izmos is. Testfelépítése kiegyensúlyozott, alkata sportos, karcsú lábakkal, kicsi, ovális mancsokkal. Feje szemből nézve háromszög alakú, amely kifinomult formájú orrban végződik. Kihegyezett, nagy fülei az előbb említett háromszög vonalát követik. A szemek alakja keleti jellegű és az orr felé lejtenek. A farok hosszú, elkeskenyedő és sima. A rövid, finom és szorosan simuló szőrzet halvány színű, a test hidegebb részein, az arc, a fülek, a lábak és a farok mentén sötétebb, intenzívebb színnel. A fajta széles színpalettával rendelkezik ám egy dolog minden színnél és mintázatnál közös: az élénkkék szemek.

Tudnivalók
  • Rendkívül aktív és kíváncsi
  • Társaságkedvelő és társfüggő
  • Kimondottan beszédes
  • Vékony, elegáns fajta
  • Hetente egyszer ápolást igényel
  • Nem hipoallergén fajta
  • Szüksége van egy külső kifutóra
  • Gyermekek mellé előzetes szoktatás szükséges

Személyiség

A sziámi macska hangos egyéniségéről és klasszikus megjelenéséről ismert. Általában nyitott, emellett zajos is tud lenni. Igényli a figyelmet és hogy családtagként kezeljék őt. Nem szereti a magányt, ezért ez a fajta nem ideális azok számára akik egész nap az otthonuktól távol dolgoznak – a megoldás két, alomtárs sziámi lehet. A sziámi macska rendkívül intelligens és igényli a szórakoztatást. Javasolt számára különféle játékokat és kaparófát biztosítani, valamint meg lehet tanítani a játékok apportírozására is.

Története és származása

Származási ország: Thaiföld (korábban Sziám)

A sziámi macska az egyik legnépszerűbb törzskönyvezett macskafajta az Egyesült Királyságban – számukat tekintve a második a Brit rövidszőrűek után. Talán az egyik legkönnyebben felismerhető fajta. A sziámi macska a mai Thaiföldről származik, története többszáz évre nyúlik vissza. A legenda szerint a sziámi macskák szentnek számítottak és a Buddhista templomokat őrizték. A fajtát az 1880-as években importálták Nagy-Britanniába. Az eredeti sziámi macskafajta színe a klasszikus fókabarna volt, meleg-, krémszínű testtel, majd a nyugati tenyésztők más macskafajtákat bevonva a tenyésztésbe több színt fejlesztettek ki. Az eredeti sziámi macska szeme kancsal, farka pedig hajlított volt, ami ma már komoly tenyésztési hibának számít.

Jellemző egészségügyi problémák

Táplálás és etetés

A sziámi ápolása

Legjobb macskafajták gyermekeknek

Kapcsolódó cikkek: