Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
A macskaeledelek
száraz és nedves eledel külön tálkában

5 érv a vegyes etetés mellett

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A macska természetes étrendjéhez a vegyes etetés hasonlít a legjobban.

Több évezred természetes lehetőségeinek és kihívásainak köszönhetően macskád teste, anyagcseréje és táplálóanyag-igénye teljesen egyedivé fejlődött, a kutyákénál sokkal egyedibbé. Napjaink macskájának táplálékbevitele azonban a te gondoskodásodon múlik. A macskák táplálékkal és táplálkozási körülményekkel kapcsolatos (evolúción alapuló) preferenciáinak ismerete segíthet az eledelválasztással, táplálással kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Vagyis macskatartóként jó, ha tudjuk, hogy milyen textúrájú és hőmérsékletű eledelt preferál kedvencünk, illetve mi jellemző a macskák különleges folyadékszabályozására.

Számos kutatás bizonyította, hogy a vegyes etetés a legjobb macskánk egészsége szempontjából, mivel ez áll a legközelebb az ősi, fajspecifikus viselkedéséhez. Cikkünkben összefoglaltuk azt az 5 legfontosabb érvet, amely alátámasztja, hogy miért fontos a teljes tápértékű száraz és nedves eledelek együttes etetése minden nap.

1. A macska kívánja a szárazeledel ropogósságát

A vadonban a zsákmány tapadós porcai és nem (ahogy egyesek állították) a csontjai tisztították a macska fogait. A ropogósság és ropogtathatóság így természetesen kellemes érzés a macskáknak. A természetben a fehérjében gazdag rovarok fogyasztásával elégítették ki a ropogtatás iránti vágyukat. Így már érthető, hogy miért szokott macskája olykor bogarakat kergetni és elkapni. A kizárólag szárazeledelből álló étrend azonban megnövelheti a nem megfelelő hidratáltságból eredő egészségügyi problémák kockázatát, mint például növekedhet a húgyúti problémák előfordulásának az esélye.

maine coon cica száraz eledelt ropogtat

2. A macska evolúciója során a zsákmányából nyerte a folyadékot

A macskák imádják a szárazeledel állagát, de szükségük van nedves táplálékra is. Miért? A macska őse az afrikai síkságon és más száraz éghajlatú területeken élt, ahol a fő folyadékforrás az egerek, madarak és más zsákmányállatok vére és nedvességtartalma volt. Vegyes etetéssel fenntartható az egészséges hidratációs egyensúly: ügyelj rá, hogy kedvenced napi étrendje tartalmazzon magas nedvességtartalmú nedves eledelt is.

Az emberekhez hasonlóan a macskák is ösztönösen kívánják a vizet. Ügyelj rá, hogy macskádnak mindig tegyél ki egy tálka tiszta, friss vizet valamilyen könnyen megtalálható és rendszeresen hozzáférhető helyre. Ha macskád csak kevés vizet iszik, akkor tegyen ki több tálkát a lakás különböző pontjain, hogy a macska még könnyebben megtalálhassa a vizet, vagy biztosíts más, az állat által kedvelt vízforrást.

3. A hús a legfontosabb összetevő

A kutyával ellentétben, amelyet szokás mindenevő húsevőként aposztrofálni, a macska ún. obligát húsevő, speciális fehérjeemésztéssel. Vagyis, feltétlenül állati eredetű táplálékra van a legnagyobb szüksége. Ez azonban nem jelenti azt, hogy növényi eredetű táplálékra ne lenne szüksége, vagy hogy a kizárólag hússal való etetés az irányadó. A természetben zsákmányukat belükkel és azok növényi eredetű tartalmával együtt ették meg. Ahhoz tehát, hogy a macskák egészségesek legyenek, jelentős mennyiségű megfelelő aminosav összetételű fehérjét, zsírt, vitamint és ásványi anyagot tartalmazó húst kell tehát fogyasztaniuk. A PURINA ONE nedves és száraz eledelei egyaránt egészséges mennyiséget tartalmaznak ezen alapvető fontosságú összetevőkből. A termékfejlesztés során továbbá a termékeket általános ízletesség szempontjából is vizsgálják a PURINA ONE állatgondozó központjának macskái segítségével, és a termékfejlesztés fontos szempontja a kiemelkedő ízletességi eredmény.

4. A macskák legjobban az "egér-hőmérsékletű" táplálékot szeretik

A napi étrendjük részét képező nedves eledelt tehát testhőmérsékleten ajánljuk tálalni. Ha egyből a hűtőszekrényből tálalod, akkor előbb alapos keveréssel és áttöréssel melegítsd fel legalább a környezet hőmérsékletére, de kívánatosabb, ha megmelegíted a fentiek szerint.

maine coon cica nedves eledelt eszik

5. Kedvenc étkezési napszakok

A vegyes etetés akkor a legeredményesebb, ha igazodik a macska természetes biológiai ciklusához. Természetüknél fogva a macskák naplementekor és napkelte előtt a legaktívabbak. Szárazeledelt biztosíts macskád tálkájában egész nap. Noha semmi sem szól az ellen, hogy macskádnak reggel nedves eledelt adj, ne feledd, hogy naplementekor még fogékonyabb rá, nagyobb valószínűséggel fogja megenni az egészet, és nem hagy meg belőle semmit, ami megszáradhatna vagy megromolhatna.

Keress megbízható keveréket

A vegyes etetési módszerek nem egyformák, hiszen a macskák sem azok. A helyes arány a macskád egészségére és aktivitási szintjére való tekintettel határozható meg. Itt olvashatod a vegyes etetés bevezetésével kapcsolatos tanácsainkat.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE
3 perc olvasási idő

Adhatunk-e tejet a cicáknak?

4 perc olvasási idő

Ehetnek nyers húst cicáink?