Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
labrador liheg a nagy fűben napsütésben

Kutyázás melegben – mire figyeljünk oda?

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Június első napjaival végre megérkezett a napsütés és a jó idő is. Ilyenkor mindenki szívesebben megy a szabadba és miért ne vinnénk magunkkal négylábúnkat is?

Íme pár dolog, amire érdemes odafigyelnünk nagy meleg esetén, nemcsak séták alkalmával, de otthon is.

Hőguta

Fontos tudnunk, hogy kutyánk hőháztartása teljesen másképp működik, mint a miénk. Míg mi izzadás útján szabadulunk meg a felesleges hőtől, addig kutyáinknak jóval kevesebb verejtékmirigyük van, zömmel a talpuk környékén. Ők a lihegést használják testük hűtésére, mivel így a hőcsere jóval kisebb felületre korlátozódik, ezért sokkal érzékenyebbek a melegre, mint mi.

Ha a hőmérséklet tartósan a kutya átlaghőmérséklete fölé emelkedik, nem tudja megfelelően hűteni magát és hőgutát kaphat. A nagy bundájú és tömpe orrú fajták, valamint az idős, beteg kutyusok különösen veszélyeztetettek.

De mi is a hőguta? Ilyenkor a kutya testhőmérséklete az átlagos 38°C-ról, akár 40-43°C-ra emelkedhet. 41°C felett a fehérjék elkezdenek kicsapódni, amelynek visszafordíthatatlan következményei lehetnek, még ha sikerül is normalizálni a kutya hőmérsékletét. Ahogy telnek a percek a hőguta beálltától kezdve, úgy csökken az esély a túlélésre.

kutya

Túlhevülés elkerülésére otthon folyamatosan biztosítsunk számára friss ivóvizet és árnyékos pihenőhelyet. Sok kutya szeret a maga által ásott gödörben hűsölni, hiszen a talaj alsóbb rétegei hűvösebbek. Ha van rá lehetőségünk, engedjük neki, hogy a kert egy bizonyos részén készítsen magának ilyen fekhelyet. Különösen nagy melegben vizezzük be szőrét, ügyelve arra, hogy ne csak bundája felszínén csorogjon le a víz. Hasán, talpain, esetleg a fején vékonyabb a szőrzet, így ezeken a helyeken a víz könnyebben eléri bőrét. Ha olyan lakásban tartjuk, amit nem tudunk lehűteni, vásárolhatunk neki speciális hűtő fekhelyet, ahol komfortosan tud pihenni. Nagy bundájúaknak vágassunk csinos, rövid nyári frizurát, ügyelve arra, hogy a napsütéstől még védjen.

Ha kutyánk az oldalán fekszik, bágyadt, erőteljesen liheg, zihál, nyálzik, bőre süt, pupillája kitágul, esetleg hány, vagy görcsei vannak, akkor már megtörtént a baj, ezek a hőguta tünetei. Ilyenkor a legfontosabb, hogy hűtsük az állatot, locsoljuk nem túl hideg vízzel, tekerjük vizes lepedőbe és irányítsuk rá a ventillátort. A túl gyors hűtéstől a kutya sokkot kaphat, tovább rontjuk az állapotát, úgyhogy a jeges vízzel teli kádat és a nagyon hideg vízzel való locsolást felejtsük el! Természetesen amint megtettük a fenti lépéseket, vigyük állatorvoshoz!

Sétáltatás nyáron

Kerüljük a legmelegebb napszakokat, válasszuk elsősorban a reggeli és esti órákat kutyasétáltatásra. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy út közben van a kutya itatására alkalmas kút, vigyünk magunkkal ivóvizet és sűrűn itassuk, vizezzük be.

Ha olyan kutyusunk van, akinek rövid, ritkás, vagy éppen nincs szőre, fehér, vagy valami következtében a bőrfelszínéről leborotválták a szőrt, bár lehet, furcsán hangzik, de a napégés elleni védelemről is gondoskodnunk kell. Nyugodtan használjunk emberi naptejet, de figyeljük, nem alakul-e ki tőle allergiás reakció.

A napsütésben az aszfalt hamar felforrósodik, amit mi a cipőnkön keresztül csak akkor veszünk észre, ha már megolvadt és beleragadtunk. Kutyánk viszont csupasz talppal rohangál rajta, így könnyen szenvedhet akár komoly égési sérüléseket is. Mielőtt sétára indulnánk, ellenőrizzük kezünkkel, nem meleg-e a járda, és ha mi nem szívesen sétálnánk rajta mezítláb, akkor kutyáinkat se kényszerítsük erre!

Persze kutyusaink melegben is szeretnek játszani, zsákmányösztönük arra sarkallja őket, hogy akkor is fussanak a labda után, ha igazából már csak az árnyékban kéne henyélniük. Ügyeljünk arra, hogy ne mozgassuk túl őket a nagy melegben, mert szintén hőgutához vezethet.

Ökölszabályként elmondható, hogy csak olyan vízben úsztassuk kutyánkat, amilyenbe mi is bemennénk, hiszen ők ugyanúgy összeszedhetnek fertőzéseket, mint mi. És gondoljunk arra is, hogy ki fogja pancsi után a szennyezett bundát simogatni, sőt, még akár puszilgatni is! Na ugye!

Ügyeljünk arra is, hogy csak akkor engedjük be kedvencünket a vízbe, ha van megfelelő hely, ahol ki is tud mászni.

Előfordulhat, hogy ebünk nem „nagy úszóbajnok”, és segítenünk kell neki a víz megkedvelésében. Olyan helyet keressünk, ahol fokozatosan mélyül a víz és be tud sétálni. Ne erőltessük, ne dobjuk be, ezzel csak kellemetlen élményeket szerez, és még messzebbről fogja kerülni a vizet. Csalogassuk kedvenc játékával, jutalomfalatokkal!

Már rengetegen elmondták előttem és tartok tőle, utánam is sokan el fogják mondani, hogy nem szabad a kutyát a kocsiban bezárva hagyni! Meg úgy általában semmilyen élőlényt. Az autó árnyékban is hamar felmelegszik, hát még a napon! Még ha a levegő hőmérséklete nem is tűnik olyan magasnak, a napsütéstől az utastérben ennél sokkal melegebb van. Csak pár perc és a hőguta már borítékolható.

Amint egy kicsit beljebb megy, nagyon örüljünk, dicsérjük meg és adjuk oda neki, amivel hívogattuk. Ha türelmesek vagyunk, előbb-utóbb siker koronázza próbálkozásainkat.

Kata kutyusa, Liza nem mond nemet egy nyári fürdőzésre! Imád a vízben játszani gazdijával, Katával.

Írta: Száraz Kata, a Gondos Gazdik szakértői csapatának kutyatréner tagja.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Kutyajátékok a négy fal között

4 perc olvasási idő

Mit kell tudni a kutyás strandolásról?

2 perc olvasási idő

A kutya fürdetéséről

2 perc olvasási idő

Ellenőrizd kutyád fizikai állapotát!