Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
labrador nagy sebességgel fut a vízben

Mit kell tudni a kutyás strandolásról?

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Megérkezett a nyár és vele együtt a meleg is, ilyenkor sokunk víz mellett van legszívesebben. Nincsenek ezzel másképp kutyáink sem, úgyhogy irány a part! Száraz Kata cikke.

Persze nem mindegy, melyik part! Magyarországon egyelőre legálisan alig néhány helyen engedhetjük be a vízbe négylábú barátainkat, szokásjog alapján már lényegesen több strandolási lehetőséget találhatunk. Ha nincs ötletünk, hová is menjünk, érdemes körülnézni az interneten (ITT például találtok egy országos listát), vagy körbekérdezni kutyás ismerőseinket. Szerencsére, követve a külföldi példát, itthon is nyílt már pár kutyás strandahol akár együtt is úszkálhatunk kedvencünkkel.

Legbiztonságosabbak a hivatalosan kijelölt helyek, másutt fokozott gondossággal járjunk el!

  • Csak tiszta vízben úsztassunk, mert kutyánknak ugyanúgy okozhatnak komoly betegséget a szennyeződések, mint nekünk magunknak.
  • Ismeretlen helyen vegyük számításba, hogy a kutya lába elakadhat valamiben és szüksége lehet a segítségünkre.
  • Arra is gondoljunk, hogy a vízbe beugrani sokkal könnyebb lehet, mint kimászni, úgyhogy ellenőrizzük a terepet, ki tud-e majd a kutya onnan jönni.
Kutya nyár fürdés

A kutyák sem szeretik egyformán a vizet. Vannak kutyusok, akik bármilyen vízbe azonnal bevetik magukat, mások csak addig mennek szívesen, amíg stabil talajt éreznek a mancsaik alatt, megint mások még a legapróbb tócsákat is nagy ívben kikerülik.

Előbbiek esetében a vízhez szoktatással nem sok gondunk van, inkább arra kell figyelnünk, hogy maguktól, engedély nélkül ne csobbanjanak bárhol, így elkerülhetjük az esetleges baleseteket, vagy kellemetlen szituációkat.

A másik két csoport esetében, ha szeretnénk őket rávenni az úszásra, a gátlás helyett inkább azon kell dolgoznunk, hogy ebünkkel megkedveltessük a vizet. A „bedobjuk és majd kiúszik” típusú fürdetésnek egyáltalán nem vagyok híve, ez így nem örömprogram, hanem kellemetlenség lesz a kutyánknak. Inkább áldozzunk rá egy kis időt, hogy megmutassuk neki, a vízben nem leselkedik rá veszély, sőt sokkal jobb közérzete lesz a nagy melegben vizes bundával. Olyan helyen, ahol mi is be tudunk menni a vízbe, próbáljuk meg magunk után hívni kedvencünket. Sokuknak a gazdi biztatása bőven elég ahhoz, hogy legyőzzék félelmüket. Számítsunk rá, hogy amikor utolérnek minket, nagyon össze tudnak karmolni a lábtempózással, úgyhogy csak óvatosan!

Ha a szép szó önmagában nem hat, megfejelhetjük játékkal vagy jutalomfalattal. Fokozatosan csalogassuk a jutalommal egyre beljebb és beljebb. Azért arra készüljünk fel, hogy ha túl messzire dobjuk a játékot, előfordulhat, hogy nekünk kell kihoznunk. Nekem már sikerült a Tiszában úsznom labda után, meglett.

Kutya nyár fürdés

Fontos, hogy türelmesek legyünk! Előfordulhat, hogy az első alkalommal nem is tudjuk rávenni a csobbanásra, de ne adjuk fel! Oktatótársam Bora kutyájának félórás „nyüstölésbe” telt, amíg sikerült rászánnia magát, hogy ne csak csapkodja a vizet a lábával, hanem bemenjen a labdája után. Akkor rájött, hogy nem is olyan rossz móka ez, és legközelebb már vígan vízre szállt.

A kutyák ösztönösen tudnak úszni, de előfordulhat, hogy ebünknek elkél egy kis plusz segítség. Amikor Gerzson vizslámat úszni tanítottam, nagy lelkesen bement a vízbe a labda után, de annyira kiemelte a fejét, hogy a mellső lábával irtózatosan csapkodta a vizet. Persze így meg zavarta, hogy a szemébe fröccsen a víz, és igyekezett minél magasabbra emelni a fejét. Ezzel a technikával egyszer sikerült neki a vízben hanyatt esnie. Akkor lendítettem rajta egy kicsit, és megemeltem a hátsó felét, hogy vízszintbe kerüljön. Hamar ráérzett az ízére és onnantól príma úszó lett.

Vannak olyan kutyák, akiknek testfelépítésüknél fogva nehezebben, vagy egyáltalán nem megy az úszás, például egyes bulldogféléknek, akiknek az első felük annyival nehezebb a hátsónál, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak vízszintben maradni. Rájuk különösen vigyázzunk!

Az úszás remek módszer kutyánk lemozgatására, egyes mozgásszervi panaszok esetén is megfelelő kímélő alternatíva.

Ne ijedjünk meg, ha kutyánk túlzásba viszi a pancsolást, előfordulhat, hogy a farkát túlterheli, mely ezután fájdalmas lehet, bénultan lóghat. Pár nap pihenés után rendszerint elmúlik, de következő alkalommal vessünk véget előbb a vízi partynak.

Kutya nyár fürdés

Strandolás közben – mint minden más esetben is – viselkedjünk úgy, hogy ne zavarjuk a környezetünket! Ha a vízben mások is fürdenek, menjünk kicsit távolabb, hogy ne háborgassuk őket. Ne engedjük ebünknek, hogy elorozza más kutya játékát – persze lehet együtt játszani, ha a gazdák partnerek ebben. Természetesen itt is takarítsunk össze a kutyánk után! Konfliktus forrása lehet, ha kiskutyánk vizes bundáját más törölközőjére, táskájára rázza, ezért ezt igyekezzünk elkerülni!

Jó pancsolást nektek!

Száraz Kata, a Gondos Gazdik szakértői csapatának kutyatréner tagja.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
5 perc olvasási idő

Éghajlatfüggő kutyák?