Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
család kistestű kutyával nyaral

Nyaralás kutyával: utazás előtt – 1. rész

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A nyári hónapok beköszöntével, pihenés céljából egyre többen kelünk útra. A családtagként kezelt házi kedvencek is ilyenkor töltik éves, jól megérdemelt szabadságukat.

Ahhoz, hogy a nyaralás valóban pihenéssel, kikapcsolódással teljen, érdemes megfontolni és megfogadni néhány tanácsot. Dr. Volszki Mónika állatorvossal körbejártuk a témát.

Az utazás tervezése

Ha házi kedvencünkkel közös utazást tervezünk, érdemes már tavasz végén, nyár elején tájékozódni a lehetőségekről. Belföldi utazás esetén olyan helyet célszerű választani, ahol lehetőség nyílik a kis kedvenc megfelelő elhelyezésére és ellátására. A külföldi nyaralás megtervezése ennél jóval nagyobb körültekintést igénylő feladat, ezért nem javasoljuk az ötletszerű utazást!

Az útra kelést megelőző hónapokban érdemes kiválasztani a célállomást, telefonon vagy e-mailben érdeklődni a helyi adottságokról. A szállás lefoglalásakor mindenképp jelezzük, hogy háziállattal érkeznénk, persze mindenekelőtt azt érdemes tisztázni, hogy erre van-e egyáltalán lehetőségünk. Ha igen, akkor milyen feltételekkel, milyen módon tudják biztosítani kedvencünk kényelmét. Tájékozódjunk arról is, hogy milyen többletköltséggel jár az állatok megfelelő ellátása. Ezzel számos kellemetlenséget spórolhatunk meg magunknak, amellyel csak a helyszínen szembesülnénk.

Gyerekek kutya nyaralás

A szükséges okiratok, a szállítás eszközei

Külföldi utazás tervezése előtt mindenképp érdemes a kedvencünket kezelő állatorvos kollégával konzultálni a szükséges okiratok kiállításával kapcsolatban. Az „egységes európai állatútlevél” kiváltása az Európai Unión belüli utazás egyik feltétele. Az okiratot bármely, erre jogosult állatorvos kiállíthatja, magyar-angol nyelven. Az útlevél kiállítása, regisztrációja nem költségmentes, ezért ennek áráról is időben tájékozódjunk. Az okmány kiállítása általában az állatorvosi rendelőben történik, mindössze max. 10-15 percet vesz igénybe és azonnal elkészül.

Az utazás másik feltétele a microchipes megjelölés, amely az állat egyedi azonosítását szolgálja. Jó tudni, hogy a petvetdata rendszerben történő microchip regisztráció csak a hazai adatbázisba történő felvételt jelenti, de a nemzetközi adatbázisba történő automatikus regisztrációt nem! Ezt külön kell igényelni!

www.europetnet.com

A harmadik kritérium az érvényes veszettség elleni védőoltás megléte. Egyes országokba (nem EU tagállamok, úgynevezett harmadik országba tartozó államok, stb.) a beutaztatásnak igen szigorú, egyedi feltételei vannak. Bővebb információ és az egyes országokra vonatkozó utazási feltételek a Magyar Állatorvosi Kamara honlapján olvashatóak: www.maok.hu „Állatútlevél-utazások” címszó alatt.

Amennyiben a célország speciális szabályozást ír elő a beutazásra vonatkozóan, mindenképp tájékozódj az adott ország nagykövetségén, külképviseletén az előírásokról és az utazás feltételeiről! Egyes országok adott életkorhoz, egészségügyi igazoláshoz, speciális vérvizsgálathoz, megfelelő időben végzett védőoltáshoz és parazita elleni kezeléshez, valamint előzetesen meghatározott idejű és helyszínű, karanténban történő tartózkodáshoz köthetik a beutazást. Ha csak rövid időre tervezzük a nyaralást, de a cél olyan ország, ahol szigorú feltételekhez kötik az utazást, akkor javasoljuk, hogy – megfelelő gondoskodás mellett – inkább hagyjuk itthon kedvencüket, ezzel elkerülhető a szállítással járó tortúra. Hosszú időre szóló, külföldi utazás vagy tartózkodás esetén viszont meg kell ismerni az adott ország jogi követelményeit, és ezeket be is kell tartani!

A repülővel történő utazás feltételeit mindig az adott légitársaság határozza meg. A megfelelő szállító box típusáról (pl. ATLAS ), szükséges méretéről és a szállítás módjáról, idejéről, menetéről a légitársaság munkatársai adnak felvilágosítást. Jelenleg egyes kutyafajtákra (brachiocephal fajták: mopsz, francia bulldog, angol bulldog, boston terrier, pekingi palotakutya stb.) repülési tilalom áll fenn, így ezen fajták egyedei meghatározatlan időre (a feloldásig) nem vehetnek részt a légi közlekedésben.

Gépjárművel, személygépkocsival történő utazás esetén fontos a házi kedvencünk kényelmének és biztonságának megteremtése. Megfelelő méretű szállító doboz vagy táska (amelyben kényelmesen elfér és ki is tud nyújtózkodni!) és biztonsági öv használata elengedhetetlen. Hosszabb ideig tartó utazás esetén javasolt a többszöri megállás, több órás utazás közben minimum 30 perces pihenés beiktatása, sétáltatás, a szükségletek elvégzése, itatás, etetés szükséges. A zárt térben tartózkodás alkalmával gondoskodjunk a gyakori légcseréről és a megfelelő utazási hőmérséklet biztosításáról.

Számomra érthetetlen és felelőtlen magatartás – a gazdi részéről – amikor nyári időszakban, naponta szembesülök az autó lehúzott ablakán kilógó kutyafejekkel és a szélben zászlóként lobogó kutyafülekkel! Ez a helyzet nemcsak balesetveszélyes, hanem állategészségügyi szempontból sem kívánatos. A klímaberendezés szakszerűtlen alkalmazása is számos megbetegedés előidézője lehet, mint a kötőhártya gyulladás egyes formái, a külső hallójárat megbetegedései, a felső légúti megfázásos kórképek egyes típusai, valamint a következményes tüdőgyulladás kialakulása.

A kisállat biztosítás

A gondos gazdik nemcsak saját biztonságukra ügyelnek, hanem házi kedvencük jóllétét is szem előtt tartják. Szerencsére már lehetőség nyílik kisállat biztosítás kötésére, amelyet mindenki figyelmébe ajánlunk. A biztosítás az interneten keresztül köthető, nagy hasznunkra lehet egy utazás tervezésekor és a mindennapokban egyaránt. Az éves biztosítás költsége elhanyagolható ahhoz képest, amennyiben egy komolyabb állatorvosi beavatkozás kerülhet akár hazánkban, akár külföldön. Biztosítás köthető minden 6 hónapnál idősebb és a 7 éves kort még be nem töltött kutyára, macskára, egzotikus állatokra. A kártérítés kifizetésének feltételei: legalább 3 hónapja kötött aktív szerződés, befizetett biztosítási díj, minimum 10 000 Ft értékű állatorvosi költség. A biztosítás teljes élettartamra köthető! Bizonyos fajták esetén egyes megbetegedésekre, örökletes elváltozások gyógykezelésére nem vonatkozik a költségtérítés. A szerződés megkötése előtt érdemes a biztosítónál tájékozódni az adott fajra, fajtára vonatkozó kritériumokról. Bővebben itt: www.kisallatbiztositas.hu.

Jó utat és kellemes pihenést kívánok Mindenkinek!

Írta: Dr. Volszki Mónika állatorvos

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Mit kell tudni a kutyás strandolásról?

5 perc olvasási idő

Éghajlatfüggő kutyák?