Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Utazz kutyával!
labrador kislánnyal autóban csomagokkal

Nyaralás kutyával: utazás előtt – 2. rész

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Előző bejegyzésünkben a kedvenccel tervezett közös utazás megszervezéséhez kaphattatok tanácsokat, a második részben pedig azt járjuk körül, hogy mire kell nyaralás közben odafigyelnünk, ha kutyánkkal kelünk útra.

„Házi patika” összeállítása

Az utazás előtt mindenképp keressük fel házi kedvencünk állatorvosát. Kérjünk tanácsot és segítséget egy személyre szabott, kézi „gyógyszertár” összeállításához. Természetesen útnak csak egészséges állattal induljunk, azonban nem árt felkészülni néhány eshetőségre. Amennyiben kedvencünk bármilyen betegségben szenved, kúraszerűen vagy tartósan gyógyszert szed, kérjük ki állatorvosunk véleményét az utazással kapcsolatban. Ha nincsen akadálya, akkor szerezzük be a megfelelő gyógyszereket, és jegyezzük fel az adagolást! Folyamatos gyógyszeres kezelést igénylő állat esetén – amennyiben ragaszkodunk az utazáshoz, és tisztában vagyunk ennek veszélyeivel –, vigyünk megfelelő mennyiséget az adott gyógyhatású készítményből, mert külföldön nem biztos, hogy ugyanazt a terméket vagy hatóanyagot be tudjuk szerezni. Kedvencünk eledelével is hasonló módon járjunk el. Mindig vigyük magunkkal a megszokott tápját, mert nem garantált, hogy ugyanazt a minőséget be tudjuk szerezni az üdülés alkalmával.

labrador kislánnyal autóban csomagokkal útra készen

Állítsunk össze egy alap gyógyszer készletet, amelynek nagy hasznát vehetjük elsősegély nyújtás alkalmával. Állatorvosunk segít a készítmények megnevezésében és az adagolás meghatározásában.

Néhány példa:

  • Felületes bőrsérülések kezelésére szerezzünk be humán gyógyszertárban, vény nélkül kapható Betadin oldatot, steril kötszert, ragasztó szalagot. Vérző, nagy kiterjedésű sebet folyó vízzel öblítsünk ki, tegyünk rá nyomó kötést és azonnal forduljunk a helyi állatorvoshoz további ellátás céljából!
  • Gyakori panasz nyaralás során a rovarcsípés okozta allergiás reakció. Jó, ha erre számítva viszünk magunkkal Calcimusc injekciót itatás céljából (vény köteles), vagy Calcium-Sandoz pezsgőtablettát. Allergia esetén azonban minden esetben forduljunk állatorvoshoz az esetleges súlyosabb tünetek kialakulásának megelőzése céljából.
  • Az új környezetben történő vízivás, nem kívánatos eledel felvétele miatt kialakulhat átmeneti hasmenéssel járó állapot. Ha ehhez nem társul hányás, általános rossz közérzet, akkor nyugodtan adhatunk széntablettát, bolus adstringens tablettát, bélflóra regeneráló pre- és probiotikumokat tartalmazó pasztát, amelyek rövid időn belül rendezik a panaszt.
  • Lázas, fájdalommal járó megbetegedések esetére vigyünk magunkkal széles spektrumú antibiotikumot, nem szteroidos fájdalom-, láz-, és gyulladáscsökkentő állatgyógyászati készítményt. Az adagolásról tájékozódjunk állatorvosunknál.
  • Egyes kutyák nehezen viselik az utazással járó stresszt, agresszív viselkedésüket nyugtató (tabletta, paszta) adagolásával lehet kivédeni. A készítmények adagolását az állatorvos utasítása szerint végezzük!
  • Gyakori panasz autóban történő utazáskor a hányás. Az úgynevezett „utazási betegség” kialakulása megelőzhető az utazás előtt pár órával beadott tabletta alkalmazásával, amely állatgyógyászati termékeket forgalmazó állatpatikában beszerezhető.
  • Mediterrán területen kerüljük déli órákban, nagy melegben a napon tartózkodást! Ez nem csak az ember, hanem a szőrös házi kedvenc számára is igen megterhelő, mivel a hő leadása esetükben igen korlátozott, és fennáll a túlhevülés vagy a hőguta veszélye. A gyakran tragikus kimenetelű probléma megelőzhető a megfelelő szellőzés, a csökkentett hőmérséklet, szükség esetén hűtés (akár locsolás) biztosításával.
  • A szabad vízi fürdőzés nemcsak kellemes élményt nyújthat, hanem számos bőrprobléma okozójává is válhat, emiatt javasolt a rendszeres, samponos fürdetés az esetleges szennyeződések eltávolítása céljából. Fontos a külső hallójáratok fertőtlenítő hatású fültisztító folyadékkal történő tisztítása is a következményes hallójárat gyulladás és kialakuló fájdalom megelőzése érdekében.
  • Szintén mediterrán és vízparti területen történő üdülés alkalmával fokozott figyelmet kell fordítani a szúnyogok elleni védekezésre, a szívféreg fertőzés megelőzésére. Az utazás előtt, illetve a hazaérkezést követően is kezeljük kedvencünket a megfelelő szívféreg-fertőzés elleni (akár tabletta, akár rácsepegtető oldat) készítménnyel!

Jó utat és kellemes pihenést kívánok Mindenkinek!

Írta: Dr. Volszki Mónika állatorvos

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Mit kell tudni a kutyás strandolásról?

5 perc olvasási idő

Éghajlatfüggő kutyák?