Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó

A kutya fürdetéséről

2 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Háziállatot fürdetni általában csak akkor kell, ha valamivel bepiszkolja magát, a kutyáknak viszont jót tehet egy hűsítő zuhany vagy úszás, különösen kánikulában.

Minél hamarabb szoktatjuk az állatot a fürdéshez, annál jobb, már a kölyök rutinjába érdemes beépíteni. Legyünk óvatosak: a túlzásba vitt fürdőzés a kutya bundájának természetes olajait is lemossa.

Vizes kiskutya

Mikor fürdessünk?

Szükséges-e egyáltalán megfürdetni a kutyát? Ha kellemetlen a szaga, összecsomósodott a szőre, sebes vagy érzékeny valahol, akkor nagyon is. Úszás után is fürdessük meg, ha mérgező vegyszerek hatásának kitett helyen pancsoltak.

Felkészülés a fürdetésre

A fürdőzés előtt vegyük alaposan szemügyre a kutya testét, minden sérülést, duzzanatot, s a bundáját is gondosan fésüljük ki, távolítsunk el a szőrzetből minden szennyeződést.

A samponválasztásról kérdezzük meg az állatorvost. Az allergiás reakciók kockázatának csökkentésére legcélszerűbb szelíd, minden fajtának alkalmas sampont választani, amiben nincs durva vegyszer, se illatósítóanyag. Sose használjunk emberi sampont, a kutya bőrének és szőrzetének ugyanis egészen más a savassága, mint az emberének. Kerítsünk egy fürdőkádat – egy nagy műanyag vödör is megteszi –, és állítsuk csúszásmentes műanyagszőnyegre. Töltsük fel vízzel, s a kutya máris mehet a fürdőbe. Nagyobb testű állatokat célszerűbb odakint, a szabadban fürdetni, a melegvizet vödörből önthetjük rájuk, ügyelve arra, hogy ezt fokozatosan, lassan és kiszámíthatóan tesszük, úgy, hogy az kedvencünknek is kellemes legyen.

Samponozás és öblítés

Samponból először csak nagyon keveset vegyünk, óvatosan dörgöljük be vele a kutya fejét, ügyelve, nehogy a szemébe kerüljön! Azután haladhatunk le egészen a körmökig, nem felejtve ki a hasát és a nyakát. Az öblítéshez használhatunk zuhanyfejet vagy kancsót, megintcsak gondosan ügyelve rá, nehogy a szemébe vagy a fülébe kerüljön a samponos víz! A kezünkkel is segítsük a minél hatékonyabb öblítést.

Kutyaszárítás

A szappanozás és az öblítés után a kutya általában maga igyekszik megszárítkozni, hempergés útján, beletörölközve abba, amibe lehet, a fűbe például. Ez természetes következménye a fürdőzésnek, készítsünk hát előre a helyszínre törölközőket, hogy ha lehet, inkább azokat használja a célra. A jószágok a fölösleges vizet is le szokták rázni magukról, úgyhogy idejében távolítsuk el a kádból a kedvencet, ha nem akarunk mi magunk is „lezuhanyozni”. Amint lerázta magáról a vizet, alaposan dörgöljük szárazra tetőtől talpig, törülközővel. Ha az érintett tűri, használhatunk hajszárítót is.

Mi legyen a fürdeni nehezen hajlandó jószággal?

A fürdőzés stresszes, sőt rémisztő élmény is lehet az állat számára. Mint más félelmetes szituációkban, harapások és karmolások előfordulhatnak. Ha a kedvenc hajlamos ijedtében harapni, tegyünk rá szájkosarat. Az ijedős, de nem agresszív kutyát egyszerűen bátorítsuk szóval és dicsérjük a fürdőzés alatt – a jutalomfalatok mindenkor jól jöhetnek. Fokozatosan vezessük be a fürdőzés intézményét – és ne erőltessük a dolgot. Ha megtehetjük, vigyük ki a kádat a szabadba, ahol a kutyának több tér jut, és kevésbé érzi magát fenyegetve.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
2 perc olvasási idő

Különleges parancsszók a kutyanevelésben

4 perc olvasási idő

Paraziták