Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
pointer gazdájával a természetben hero

Különleges parancsszók a kutyanevelésben

2 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A legfontosabb parancsok, tippek a bevezetésükhöz.

barátságos retriever kölyök a kertben
  • “Gyere ide!” – A “Gyere ide!” parancsot már a kiskutya életének hetedik hetében bevezetheted. Ez legyen az első vezényszó, amit megtanul. Használd a “Gyere ide!” parancsot etetéskor! Ily módon kutyája azonnal jutalomban részesül. Vedd rá, hogy kövessen úgy, hogy a “Gyere ide!” szavakkal hívogatod!
  • A póráz módszer I – Tartsd a kiskutyádat pórázon néhány centiméternyire magadtól! Ekkor lelkesen mondd ki a nevét és a “Gyere ide!” vezényszót! A pórázzal gyengéden húzd magad felé, majd féltérdre ereszkedve és kitárt karokkal fogadd őt! Elképzelhető, hogy a kiskutya ekkor úgy izgalomba jön, hogy felugrál, a padlón hempereg vagy akár be is pisil. Nézd el neki néhányszor a lelkesedését, de lassanként bátorítsd őt abban, hogy leüljön, ha hozzád jön.
  • “Ül” – Vegyél a kezedbe egy tápszemet/jutalomfalatot, tartsd az állat homlokához, és mondd ki az “Ül!” parancsszót! Lassan mozgasd a tápszemet/jutalomfalatot hátrafelé, az állat háta irányába, míg az automatikusan ülő helyzetbe nem kerül! Ekkor dicsérd meg, és jutalmazd meg kutyád!
  • A póráz módszer II – Helyezkedj el úgy, hogy kiskutyád a jobb oldaladon legyen! A pórázt tartsd a jobb kezedben! Ebben a helyzetben próbáld magadra vonni kedvenced figyelmét (esetleg tápszemmel/jutalomfalattal), és add ki az “Ül!” parancsot! Légy türelmes, előbb-utóbb le fog ülni! Ekkor dicsérd meg vagy jutalmazd! Ezután próbáld meg még egyszer kiadni a parancsot, és ugyanakkor húzd meg a pórázt! Ha ez is sikerült, kíséreld meg a gyakorlatot csak a parancsszóval! Ne felejtsd el a kiskutyát mindig megdicsérni és/vagy megjutalmazni, ha helyesen reagált!
  • “Maradj!” – Helyezkedj el úgy, hogy kiskutyád az bal oldaladon legyen! A pórázt tartsd a jobb kezedben! Mondd ki a “Maradj!” parancsszót, és közben bal tenyered ujjaival lefelé mozgasd el az állat arca előtt! Ekkor tegyél egy lépést előre, és figyeld meg, hogy a kutya megmozdul-e! Ha meg akar mozdulni, gyengéden emlékeztesd arra, hogy üljön le és ismételd meg a “Maradj!” parancsot! Kezdetben 5-10 másodperc elegendő lesz, ezután gyengéd dicsérettel elengedheted a kutyát. Később fokozatosan növeld az időt és a távolságot!
  • “Lábhoz!” – Kutyád legyen a bal oldaladon (érd el, hogy az állat figyelme rád irányuljon)! Bal lábaddal tegyél egy lépést előre, közben pedig mondd ki a “Lábhoz!” parancsszót! Csapkodd meg a lábad, hogy a kiskutyának jelezd, hová kell jönnie! Tegyetek meg együtt pár lépést, és dicsérd meg az állatot, ha követ téged! Amikor a kiskutya már megértette a gyakorlat lényegét, növeld a távolságot, és változtass irányt! Adj jutalmat kedvencednek!
  • “Feküdj, Feküdj és maradj!” – A “Feküdj!” és a “Feküdj és maradj!” parancsokat a kölyökkutya hat hónapos korában képes elsajátítani. Kezdetben az állat legyen ülő helyzetben és ezután add ki a “Feküdj!” parancsot! Segítsd őt a megfelelő testhelyzetbe! Tarts a kezedben egy tápszemet/jutalomfalatot az állat szeme előtt lefelé, hogy tekintete a földre szegeződjön! Csak akkor kaphatja meg a jutalmát, ha valóban fekvő helyzetbe került. Amint kölyökkutyád megérti és teljesíti a “Maradj!” és a “Feküdj!” parancsokat, megkezdheted a “Feküdj és maradj!” kombinált parancs megtanítását. Minden alkalommal dicsérd meg nyugodt hangon, és motiváld jutalommal az állatot!

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Kutyaiskola kisokos

4 perc olvasási idő

Kutyasétáltatási etikett

4 perc olvasási idő

Az ivartalanítás jelentősége