Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
szürke cica falevelek alatt gubbaszt

Figyelem kullancsveszély! Így védekezhetünk ellene!

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A kullancsok komoly veszélyt jelentenek a macskák számára is, ezért a legjobb védekezés a megelőzés.

Az időjárási változások miatt már nem pusztán tavasszal és ősszel kell vigyáznunk; egész évben meg kell oldalunk a hathatós védelmet.

A kullancsok pont ott érzik jól magukat, ahol mi is: fás és füves szabadtéri területeken, de vízparton is megjelenhetnek. Elsősorban az aljnövényzetben találhatóak meg, de a kertben is előfordulhatnak. Mint ismert, nem csupán az állatok számára jelentenek veszélyt, hanem az emberekre nézve is veszélyesek. A Lyme-kór ugyan ritkán fordul elő macskáknál, más kullancsok által terjesztett betegségek azonban veszélyesek lehet a számukra (pl.haemobartonellozis, cytauxzoonozis, tularaemia).

Alapos átvizsgálás

Minden alkalommal át kell nézni kifutóba vagy macskabiztos kertbe is kijáró cicánkat, méghozzá igen alaposan. A kullancs leggyakrabban a macska fején és pofáján kapaszkodik meg. Ha találunk valamit, akkor a kullancsot lehetőleg erre készített csipesszel vagy kanállal kell megfogni, a bőrhöz minél közelebb, elforgatni, és felfelé húzni. Amikor kijött, le kell fertőtleníteni a macska bőrét. Ha bele is szakad a kullancs feje, akkor sem kell aggódni, mert többnyire néhány nap után magától is kijön a beszakadt rész. Amennyiben mégsem, akkor viszont el kell távolítani a kullancs bentragadt részét, állatorvos segítségével. Fontos tudni azonban, hogy az állat fertőzést ekkor már nem terjeszt.

Ezután néhány hétig figyeljük az esetleges tüneteket, és étvágycsökkenés, láz, bőrpirosság esetén forduljunk állatorvoshoz.

A megelőzés módszerei

Több módszer közül is választhatunk, azonban arra ügyeljünk, hogy a számos hasonlóság ellenére a kutyák számára készült szereket, eszközöket nem használhatjuk macskákra, mert veszélyes lehet rájuk. Az egyik megoldást a nyakba cseppenthető készítmények jelentik, amelyek a kullancs elleni védelmet biztosítanak. Kapható olyan készítmény is, amely a kullancs mellett más parazitákkal szemben is védelmet biztosíthat, például bolha vagy belső élősködők ellen, ez 3-4 hétig hatékony. Szintén megoldás lehet a macskanyakörv, amely akár fél éven át is védheti kedvencünket kullancs és bolha fertőzés ellen.

Legyünk tisztában a kullancs csípéssel járó veszélyekkel, ellenőrizzük gyakran cicánkat, és használjunk valamilyen megelőző módszert!