Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
Minden, amit tudnia kell ivartalanítás előtt

Minden, amit ivartalanítás előtt tudnod érdemes

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Az ivartalanítás számos előnnyel jár. Azon kívül, hogy elkerülhetjük vele a nem kívánt vemhességet, bizonyos betegségektől is megkímélhetjük cicánkat.

Sokan azonban féltik kedvencüket, hiszen mégiscsak egy műtéti beavatkozásról van szó. Most kicsit behatóbban körbejárjuk a témát, amely talán segít eldönteni: ivartalanítsunk vagy sem?

Mi is az ivartalanítás?

A nőstény macskáknál az ivartalanítás a petefészek eltávolítását jelenti egészséges cica esetében. Ehhez egy rutinműtét során fel kell nyitni az állat hasát. Előfordulhat, hogy szükséges a méh eltávolítása is, ezt állatorvosa dönti el. A kandúroknál egyszerűbb az eljárás, ugyanis az ő esetükben a heréket távolítják el egy kis bemetszéssel.

Mik az előnyök?

Az első nyilvánvaló előny, hogy megelőzhetjük a nemkívánt vemhességet nőstény macskánk esetében. Azonban, ha a cica nincs ivartalanítva, szaporodási kedve hatással lesz a viselkedésére, ami neki is és nekünk is kellemetlen lehet. Ha a kandúr macska ivaréretté válik, előfordul, hogy elkezdi „körbejelölni” a lakást, vagyis vizeletet permetez egyes helyekre. Az ivartalanítással ezt elkerülhetjük, ahogy azt is, hogy kedvencünk hosszú időre elcsatangoljon, vagy más „vetélytársakkal” harcba keveredjen. A tapasztalat szerint ivartalanítás után az állat szelídebbé, nyugodtabbá válik. A beavatkozással bizonyos betegségek kockázata is csökken, ilyen például a macskaleukózis, nőstényeknél a méhgyulladás vagy az emlődaganatok, kandúroknál pedig a macska AIDS.

Mikor jön el az idő?

A javaslat az, hogy fogváltás után, még ivaréretté válás előtt vigyük el a cicát az orvoshoz. Ez kandúroknál 4-5 hónapos korban jön el, és a vizelet szagának erősödésével lehet rá következtetni. A nőstények 7-9 hónapos korban válnak ivaréretté, náluk az első ivarzás határozza meg a dátumot (folyamatos dörgölőzés, jellegzetes nyávogás, hempergés).

Mi történik, ha mégsem szeretném az ivartalanítást?

A nőstény macskák nagyjából háromhetente tüzelnek, amit hangos, jellegzetes nyávogás kísér. Emellett akár hetekig sem alszanak, táplálkoznak rendesen, ami lesoványodáshoz, egészségügyi problémákhoz vezethet. Ekkor nagyon ébernek kell lennünk, hogy cicánk ne találkozzon kandúrokkal. Nemtől függetlenül jellemző a kóborlás, aminek sajnos megvan az a veszélye, hogy kedvencünket elüti az autó, vagy más baleset éri és életét veszti. A kandúr macskák agresszívabbá válnak, a „cicaharcok” pedig sérüléseket, betegségeket okozhatnak.

cirmos cica kanapén riadtan néz

Növekvő étvágy?

A beavatkozást követően megeshet, hogy a cica egyre többet fordul meg a tálkájánál. Ennek az állhat a hátterében, hogy a cicát nem vezérli a szaporodási ösztön, nem barangol majd annyit, kevesebbet mozog, és szívesebben nassolgat otthon ahelyett, hogy más macskák társaságát keresné. Hogy elkerüljük az elhízást, válasszunk speciális, kevesebb energiatartalmú, ivartalanított cicáknak kifejlesztett eledelt, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a jutalomfalatok is plusz energiabevitelt jelentenek!

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE