Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Örökbefogadás
HEROSZ állatmenhely fotó kollázs a kutyákról

Átgondolt döntés, szeretetteljes elfogadás, hálás társ

6 perc olvasási idő

Amikor egy ember és egy állat úgy igazán összetalálkozik, egyszeriben jobb lesz az életük. Elég egy pillantás, egy kézhez törleszkedő fejecske, egy félénk megállás.

Ebben a pillanatban beköltözik az életünkbe, a szívünkbe az a kutya vagy macska, akinek a közelsége, társasága vidámabbá és boldogabbá teszi a mindennapjainkat. Ez a pillanat egy menhelyen történik meg velünk úgy igazán. Ahhoz, hogy felelős gazdiként egy életre négylábú társra lelhessünk, Vargyas Krisztián, a HEROSZ Budapesti Állatotthon vezetőjének a segítségével betekintést nyújtunk az örökbefogadás rejtelmeibe, és őszintén kitérünk mindenre.

Miért éppen menhelyről?

Ma Magyarországon minden második háztartásban van kutya, összesen több mint három millió kutya csahol, több mint 10%-uknak nincs otthona (2022, Állatorvosi Egyetem). Ennek ellenére a menhelyekről örökbefogadottak aránya alig 14,5 százalékos. A gazdák nagy része nem átgondolt kiválasztási folyamatot jár végig, majdnem negyedük ismerőstől, szintén majdnem negyedük ajándékba kapta négylábú barátját, az utcáról mindössze 7% fogad be kedvencet. A hazai menhelyek teltházzal üzemelnek, ahhoz, hogy a cicák és kutyák gazdisodhassanak, a menhelyen élő négylábúakat nem elég etetni és az orvosi ellátásukat biztosítani, hanem időt is kell rájuk szánni, foglalkozni velük, átmozgatni őket. A HEROSZ ereje éppen ebben van: hiába vannak tele a kennelek, a több mint harminc éve működő HEROSZ Állatotthon és Egyesület dolgozói és önkéntesei szívből értenek és tesznek az állatokért azért, hogy mielőbb a megfelelő gazdihoz kerülhessenek, és leendő otthonukba a lehető legjobban beilleszkedhessenek, soha vissza nem térve az utcai vagy menhelyi világba. Civilek támogatásával, az állatok utáni adományoknak és a Purina hozzájárulásának köszönhetően egyszerre 80 kutyáról és 30 macskáról gondoskodnak az Állatotthonban, de más állatfajtának is menedéket nyújtanak, legyen az egy sérült galamb vagy egy házisertés. A HEROSZ nemcsak a védencei gondozása mellett köteleződött el, hanem a felelős állattartás támogatása mellett is.

Ennek első lépése, hogy a leendő gazdikat is edukálják, az Állatotthon lakóinak pedig segítenek felkészülni a gazdi érkezésére.

Játszótér állatoknak

A rendszeres testmozgás nagyon fontos része egy kutya életének, egy menhelyen lakó állat mentális jólléte érdekében pedig elengedhetetlen. Ha a kutya fél az emberektől, esetleg agressziót is mutat, nincs pórázhoz szoktatva vagy nem lehet vele játszani, az mind csökkenti az örökbefogadás esélyét. A budapesti HEROSZ Állatotthonban tavaly kialakított agility park pontosan ezen szeretne segíteni. Az akadálypálya használata nemcsak a kutyák kondícióján javít, hanem a kedélyállapotukra is pozitív hatással van. Ezenkívül elősegíti az emberekkel való együttműködést, nem utolsó sorban pedig az állatotthon működéséhez nélkülözhetetlen önkéntesek toborzása szempontjából egyaránt fontos tényező. Ezért döntött úgy a PURINA Magyarország, hogy a HEROSZ Állatotthonnal 10 éve fennálló együttműködés évfordulója alkalmából agility elemekkel színesített parkot épít a budapesti állatotthon négylábú lakóinak testi-lelki jólléte, és ezáltal az örökbeadás elősegítése érdekében.

Játszótér állatoknak

Minden örökbefogadást egy személyes konzultáció előz meg a HEROSZ-nál, ahol felmérik a gazdijelölt életkörülményeit és tapasztalatait, hogy leendő társuk valóban passzoljon hozzá. Ha a gazdi elköteleződése megkérdőjelezhetetlen, és megtalálta a számára tökéletes társat, az örökbefogadás után is számíthat a HEROSZ tanácsadására.

Egy átlagos nap a HEROSZ-nál a kennelek takarításával kezdődik, ezt követi a nap legjobb része: a látogatási idő kezdete. A nyitvatartási idő 10 és 15 óra között van, ezután bezárnak az Állatotthon kapui, és megetetik az éhes szájakat.

Kölyök vagy felnőtt kutya?

Apró test, aranyos pofi, alakuló kutyaszokások - a legtöbben nem tudunk mosoly nélkül elmenni egy kölyök mellett. Fiatal négylábút annak érdemes választani, aki szeretné valóban minél több fázisán átkísérni kedvencét: ahogy kapcsolatokat alakít ki más kutyákkal, ahogy először kiépül benne az ember iránti bizalom, ahogy a tanulékonyság és a kíváncsiság a legjobb szövetségesként formálható a mindennapokban. Egy kölyökkutyához rengeteg türelemre van szükség: a táplálása, a mozgatása, a tisztaságra és rendre (jaj, azok a bepisilések és szétrágott holmik) nevelése ugyan sok türelmet, de rengeteg örömteli közös élményt is ad. Nem szabad azonban alábecsülni, hogy mennyi időnk van minderre: egy kölyökkel sokkal többet kell kimozdulni, játszani, tanulni (nem csak neki, hanem nekünk, gazdiknak is kell tanulnunk), mint egy már felnőtt, vagy szokásait tekintve kialakult állattal. Ezzel szemben a felnőtt kutyák előélete ismeretlen, az ő esetükben sokkal fontosabb, hogy érzékenyen és értően álljunk váratlan reakcióikhoz, félszegségükhöz vagy éppen bizalomhiányukhoz. A korábbi traumák, a nem megfelelő szocializáció ugyan okozhatnak viselkedési problémákat, viszont, egy biztonságos és szerető közeg hatására akár száznyolcvan fokos fordulatot is vehet az állat viselkedése, ezzel a nevelése is lényegesen könnyebbé válhat.

Barna kutya

A HEROSZ védenceit tekintve 50 kutyából csupán 3-4 a kölyök, a többi már felnőtt vagy idős korú. Tehát a kölykök nagyon rövid időn belül gazdisodnak, ezáltal folyton cserélődnek, az idősebb állatok helyzete viszont változatlan marad. A szerencsésebb felnőtt kutyák pár héten belül újra szerető gazdira találnak, azonban vannak, akik hátralévő életüket a menhelyen töltik. Bár a felnőtt kutyák már kiforrott személyiséggel rendelkeznek, de összességében elmondható, hogy sokkal alacsonyabb az energiaszintjük, mint a kölyköknek. Már tisztában vannak alapvető viselkedési formákkal, akár egyes parancsszóra is hallgatnak, és persze a szobatisztasággal sem kell már bajlódnunk.

 

Ma már egyre többen keresnek meg minket azzal, hogy idős kutyát szeretnének, aki már régóta itt van. Mindig vannak erre jelentkezők, de örülnék, ha egyre többen gondolkodnának így.

mondja Vargyas Krisztián, a HEROSZ Budapesti Állatotthon vezetője

Barna kutya

Társ egy életen át

Az elmúlt pár évben – részben a pandémiának is köszönhetően – érezhetően megnőtt az örökbefogadási kedv, a sikeres örökbefogadások száma azonban nem emelkedett jelentősen. Az ideiglenes bezárkózás, a társas kapcsolatok csökkenése miatt tömegek kaptak kedvet egy négylábú társra. „Voltak konkrét megkereséseink, olyan is, aki nyíltan közölte, hogy ő csak addig szeretne kutyát, ameddig tart a Covid.” – A menhelyen élő állatnak nem az jelenti a megváltást, hogy ideiglenesen bekerül egy otthonba, amiből kiszakítják, miután megszokta azt. A testi és lelki gyógyulásuk befogadásukat követően a tulajdonos feladatává válik, a felelősségvállalás egy életre szól, nem csak pár évre. Amikor az örökbefogadáson gondolkodunk, akkor éppen ezért érdemes egy picit átgondolni ennek a szónak a jelentőségét. Örökké és be- illetve elfogadva. Ez az, amire, minden négylábú – és persze mi is – vágyunk.

Rengeteg gazdi tér be a HEROSZ-hoz kedvencével, hogy aztán nélküle távozzon. A tulajdonostól bekerült állatok általában az alábbi okok miatt kényszerülnek az otthon falai mögé: megváltozott családi körülmények, haláleset és nehezen kezelhető magatartás. Egy nem várt eseménnyel nehéz előre kalkulálni, viszont egy élet befogadásával teljes körű felelősséget vállalunk.

Ha valamiért mégis olyan nehéz helyzetbe kerülünk, hogy nem tudunk tovább gondoskodni a kedvencünkről, mindenképpen kérjük menhely segítségét az állat elhelyezésével kapcsolatban.

A leghűségesebb társ

Legyen bármilyen nehéz és kihívásokkal teli a nap, egy csóváló farok és nedves nózi minden nehézségen átsegít. Nincs ez másképp a befogadott állatnál sem, ugyanis, ha egyszer a bizalmába fogadott bennünket a leghűségesebb társunk, akkor elszakíthatatlan kötelék alakul ki az új családtaggal.

„Az örökbefogadás előnyei? Hála. Egy örökbefogadott állat sokkal ragaszkodóbb, hálásabb, és ez érezhető is.” – vélekedik erről a HEROSZ Budapesti Állatotthon vezetője, aki a saját tapasztalatain túl a gazdik visszajelzéseire is hagyatkozik.

„Nem attól lesz boldog egy kutya, ha nagy kerttel várjuk. Ráfordított idő és energia függvénye, hogy érzi magát kedvencünk. Persze fontos tisztában lenni az adott állat fajtájával, korával és energiaszintjével, viszont a mindennapos foglalkozás teszi igazán egészségessé mind mentálisan, mind fizikailag.”

Fontos tanácsok a HEROSZ-tól örökbefogadás előtt

Megszületett a gondolat, hogy mindenképp új családtagot szeretnénk? Egy menhely meglátogatása nem von maga után azonnali örökbefogadást. Amennyiben szimpatikus egy állat, javasolt többször meglátogatni őt, ismerkedni a kennelben, néhányszor együtt sétálni, hogy jobban megismerhessük egymást. Előfordulhat, hogy végül egy másik állattal alakul ki az a kötelék, amely nélkülözhetetlen a hosszú és boldog gazdis évekhez.

Ha készen állunk egy négylábúra, érdemes átgondolni az alábbi kérdéseket:

  • Tudod, hogy mivel jár az állattartás? Volt már korábban állatod?
  • Milyen életvitelt folytatsz? Belefér a mindennapokba a napi többszöri séta, közös játék?
  • Van gyerek a családban? Őt hogyan érdemes érzékenyíteni és felkészíteni egy új családtag érkezésére?
  • Anyagilag felkészült vagy a váratlan kiadásokra is?
  • Egy váratlan utazás, költözés esetén meg tudod oldani, hogy magával vidd a kedvencedet?

„Sokszor azért hoznak vissza egy kutyát néhány év után, mert nem foglalkoztak vele, szocializálatlan lett, és nem tudott mit kezdeni vele a gazdi.” – osztotta meg velünk Vargyas Krisztián, a HEROSZ Budapesti Állatotthon vezetője. A kutyaiskolák felkeresése kortól függetlenül minden esetben javasolt, viszont a plusz idő és energiaráfordítás kizárólag a gazdi elköteleződésén múlik. A közös tanulás nemcsak a kapcsolat elmélyítését segíti, de a hosszú távú harmonikus együttélésnek is a kulcsa.

Szürke macska

Hogyan támogathatjuk a HEROSZ munkáját?

Az örökbefogadáson kívül máshogy is támogathatjuk a HEROSZ lakóit és munkatársait. Az Állatotthon zökkenőmentes működése a civilek segítségének eredménye, minden látogató és önkéntes előtt nyitva állnak a HEROSZ kapui, illetve az anyagi támogatásokat is hálás szívvel fogadják:

A HEROSZ Állatotthon munkásságát a Facebook oldalukon lehet követni.

Kapcsolódó cikkek: