Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.

Francia bulldog

Egy rendkívül szerethető legjobb barátot keresel, különleges érzékkel a bajkeveréshez? Bemutatjuk a francia bulldogot. Az eredetileg Angliából származó fajta denevér füleinek és morcos arcának köszönhetően az elmúlt években kiemelkedő népszerűségnek örvend.

Nem csupán megjelenése, hanem játékos viselkedése és ragaszkodó magatartása miatt is oly elbűvölő.

Tudnivalók
 • Ideális választás kezdő gazdiknak
 • Alap nevelést igényel
 • Az alacsony intenzitású sétákat szereti
 • Napi fél óra sétát igényel
 • Kistestű
 • Minimális nyáladzás
 • Hetente egyszer ápolást igényel
 • Nem hipoallergén fajta
 • Csendes
 • Őrzőkutya, ugat és riaszt
 • Egyéb kisállatokhoz előzetes szoktatás szükséges
 • Gyermekek mellé előzetes szoktatás szükséges

Megjelenés

A francia bulldog elbűvölő külsejű, a bulldog egy miniatűr denevérfülű változata ugyanolyan lapos arccal, rövid farokkal és rövid, sima szőrzettel. Kis termete ellenére izmos, erős csontozattal és lábszerkezettel. Szőrzete színét illetően meglehetősen sokféle lehet a feketétől, a fehéren és a cser színen át egészen a csokoládébarna és a „lilac” színig - bár az utóbbi kimondottan ritka.

Zömök megjelenése sportos benyomást kelt és bár olykor élvezi a mozgást, a francia bulldog inkább a kanapék bajnoka.

Személyiség

Származási ország: Anglia

A francia bulldog barátságos, jó természetű, játékos fajta, ragaszkodó és egyben szórakoztató társ vagy családi kutya, aki éppoly boldogan él a városoban, mint vidéken. Temperamentumát nehéz meghatározni, ugyanis energikus, játékos vagy akár teljesen higgadt is lehet. Ráadásként csendessége miatt kiválóan alkalmas arra is, hogy lakásban tartsák.

Köztudott, hogy éppúgy élvezi a játékot mint a hosszú szunyókálásokat. Kíváncsisága arra készteti, hogy környezetében mindent felfedezzen. Bolondos természete ellenére kimondottan intelligens, emberszerető, tanulékony fajta. 

Bátor fajta, lényegesen nagyobbnak gondolja magát, mint amekkora valójában – emiatt olykor konfliktusba keveredhet más kutyákkal, akik testbeszédét nem tudják értelmezni lapos arca és rövid farka miatt.

A francia bulldog olyan gazdinak is megfelelő aki kis élettérrel rendelkezik és nem tud sok mozgást biztosítani kutyája számára, ugyanakkor szívesen szórakoztatja benti játékokkal és foglalkozik vele a lakásban, valamint olyannak, akit nem zavar a horkolás...

Története és származása

A francia bulldog eredetileg a toy bulldog leszármazottja, az angol bulldog kisebb változata amely elterjedt fajta volt a nottinghami csipkekészítők körében. Az ipari forradalom idején sokan áttelepültek Franciaországba, ahova magukkal vitték kutyáikat is. Ez idő tájt a fajta sok változáson ment keresztül, valószínűleg más fajták tenyésztésbe való bevonása miatt, beleértve a mopszot és más egyéb terrier fajtákat. Ezek eredményeként jött létre a ma ismert és szeretett francia bulldog.

Míg manapság minden francia bulldognak denevérszerű füle van, a fajta történetében korábban volt idő, amikor az angol bulldoghoz hasonlóan rózsafüle volt . Az amerikai és a francia bulldog rajongók közötti fajtaszabványról folytatott heves vita után azonban úgy döntöttek, hogy a franciák által preferált, denevérfülű francia bulldog lesz a standard.

Tudtad?

 • Bár a fajta vidéki munkakutyaként kezdte, a francia bulldog szokatlan megjelenésének hamar híre ment Párizsban, ahol a merész, társadalomból kitűnni vágyó emberek választották őket társukként. A fajta hírnevét Degas és Toulouse-Lautrec festményeinek is köszönheti. A mai napig találunk még képeslapokat szűk öltözékű nőkről, akik „Bouledogues Français” kutyájukkal pózolnak.
 • Rövid orra miatt a legtöbb francia bulldog nem tud úszni. Annak érdekében, hogy rövid orrát a víz felett tartsa, testét hátradönti, nagy feje és rövid lábai pedig megnehezítik a felszínen maradást.
 • Egy szerencsétlenül járt francia bulldog, Gamin de Pycombe a Titanic fedélzetén volt amikor az elsüllyedt. Angliában nagyon magas áron, 150 fontért (mai viszonylatban 13 500 fontért) vásárolták, és 750 dollárra volt biztosítva, ami akkoriban rendkívül magas összegnek számított.
 • Az angliai Twycross állatkertben egy Bugsy nevű francia bulldog gondoskodott egy Malone nevű orangutánbébiről, akit édesanyja kitaszított maga mellől.
 • Annak ellenére, hogy nem ugat, nagyon beszédes fajta. Csaholással, gargalizálással és ásítással kommunikál gazdájával.

 

GYIK

Egyedül lehet hagyni a francia bulldogot napközben?

Habár előzetes szoktatással a francia bulldogot akár napi 4-6 órára is magára lehet hagyni, ezt nem viseli túlságosan jól, hiszen társkutyának tenyésztették, ezért hajlamos a szeparációs szorongásra.

Mennyire nehéz vagy könnyű a szobatisztaságra nevelni?

Amikor szobatisztaságra kerül a sor, a francia bulldoggal nem a legkönnyebb, de türelemmel és kitartó foglalkozással néhány hónapon belül szobatisztává válik.

A francia bulldog jó választás lehet első kutyának?

Igen, a francia bulldog nagyszerű választás újdonsült gazdik számára, mert alkalmazkodó és kevesebb mozgást igényel, mint más, nagyobb fajta.

Sokat ugat-e a francia bulldog?

Nem, a francia bulldog meglehetősen csendes fajta, emiatt tökéletesen alkalmas a lakásban tartásra.

Kapcsolódó cikkek: