Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó

Szőrhullás

1 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A szőrhullást rendkívül sok minden okozhatja, a különféle allergiáktól a parazitafertőzéseken át egészen a túlzásba vitt vakarózásig.

Minthogy ennyiféle lehet az ok, legjobb az állatorvost keresni fel nyomban, amint a kedvenc váratlanul elkezdi hullatni a szőrét.

labrador ősszel figyelmesen néz

A pontos diagnózis felállítása nemcsak a kutyának fontos. Egyes paraziták, allergiák és fertőzések emberre is átterjedhetnek, a gazdinak tehát még fontosabb lehet, hogy azonnal orvosi tanácsot kérjen, amint felfedezi a problémát.

  • A paraziták – bolha, tetű, atka – hatására csupasz foltok tűnhetnek fel a bundában, különösen ott, ahol az állat gyakran vakarózik. Ez a legvalószínűbb oka a szőrhullásnak, szüntelenül ügyeljünk tehát a fertőzés lehetséges jeleire, kétség esetén pedig keressük fel az orvost.
  • A bunda kezelésével kapcsolatos probléma lehet, hogy a kövér kutyák nem ápolják magukat, az idegesebb alkatúak pedig túl sokat tollászkodnak, nyalogatják magukat. Egyes esetekben ezek a túlzások egészen szélsőségesek is lehetnek, származhat belőlük olyan bőrprobléma, mint például az ún. „nyalogatás okozta bőrgyulladás” – látványos jele a duzzadt, fájdalmas, csupasz bőrterület, tipikusan a lábtő vagy a lábközép fölött. A túl sok nyalogatás mögött általában szorongás áll, a kezelésnek tehát a stresszcsökkentés kell legyen a célja.
  • Ha a kedvenc feltűnően sokat foglalkozik a bundájával, látogassuk meg állatorvosunkat tanácsért és kezelésért.