Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
ír szetter karácsonyfa előtt megszagolja ajándékát

A kutya táplálása karácsonykor

1 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A családok legtöbbje otthon, nyugalomban tölti az ünnepeket, sok-sok finom étel és ital, hal és édesség kerül ilyenkor az asztalra. De vajon ünnepelnek, ünnepelhetnek-e a kutyák is? Dr. Bánfi András kisállatgyógyász-szakállatorvos cikke.

Kaphatnak-e ők is az asztalra tett finomságokból? Sokan mondják, hogy a kutyának az a csemege, amit a gazdi eszik, és amit tőle személyesen kap. Ez lehetséges, hogy így van. Hiszen a boldogság, az öröm érzete nem függ össze azzal, hogy az a táplálék egészséges-e számára, vagy sem.

kutya kandallónál mézeskalács bögre tej mellett

Ha a gazdi valóban kedvében akar járni kedvenc állatának, adjon neki olyan jutalomfalatot a kezéből, mely egészséges, jót tesz a kutya fogazatának és még ízletes is. Sok ilyen finomság kapható az állateledelboltokban. Ezek közül kiemelkednek azok, amelyek több féle anyagból vannak összepréselve, az ilyen több – textúrájú falat sokkal jobb érzést kelt a rágás közben, mint az a keksz féle, ami egy harapásra porrá zúzódik a fogak között.

A több textúrás eledeleket rágni kell, ezzel a fog tisztításának is eleget tesz, és a kutya is sokkal izgalmasabbnak találja az elfogyasztását, látványosan jobban örül neki.

kutya karácsonykor szarvasagancs fejpánttal

De mi a helyzet a mi kedvenc ételeinkkel, vagy azok maradékaival?

Azt érdemes tudni, hogy karácsony táján megtelnek az állatorvosi rendelők a sok csonthoz jutott, több tábla csokoládét evett, karácsonyi díszt lenyelt, súlyos emésztési vagy bélelzáródási panaszoktól szenvedő kutyákkal és macskákkal.

Minden évben így megy ez. A macskák erőszeretettel lepofozzák, begyűjtik a lamettát és egyéb díszeket a karácsonyfáról, és időnként le is nyelik, ami a bélelzáródásnak egy nehezen kimutatható, de igen súlyos kimenetelű fajtáját okozhatja. A csülökcsontért lelkesedőknek azt tanácsolom, hogy egyszerre mindig csak igen kis mennyiséget adjunk a kutyának belőle. Ha nagyobb adagot kap, azzal az emésztése – főleg idősebb, renyhébb bélperisztaltikával rendelkező állat esetén – felmondhatja a szolgálatot, és a csonttömeg elzárja a belek útját.

nagytestű kutya rágcsarúddal a karácsonyfa előtt

A csokoládé pedig, mint azt annyi már helyen lehet olvasni, hallani, mérgezést okozhat kutyánál, legfőképp egyszerre nagyobb mennyiségben. 1 tábla csokoládé megevése lehet akár komoly, halálhoz vezető toxikózis oka.

A nagy ünnepek nagy családi összejövetelein általában mi is nagyobb mennyiségű ételt fogyasztunk, mint amit kellene. De átvihetjük-e a kutyára e hízásra alkalmat teremtő gyakorlatot? Én azt javaslom, ne tegyük.

Ha jutalomfalatokat adunk kedvencünknek, annak kalóriatartalmát számítsuk be az étkeztetése során.

Az erősen fűszeres, fokhagymás étel nem alkalmas etetésre a kutyának! Ne etessünk soha az asztaltól közvetlenül! Ha ezt tanítjuk a kutyának, az lesz a következménye, hogy soha nem fogja a családot békén hagyni evés közben, folyamatosan kéregetni fog, körbejárva a család tagjait. Ellenőrizhetetlenné válik, hogy mikor, miből, mennyit is evett!

mit ehet a kutya infografika

Milyen következményei lehetnek annak, ha az ünnepek alatt felborítjuk a kutyánk normál etetési rendjét?

Alap esetben, amennyiben csak mennyiségi korlátokon léptünk át, de az elesége egészséges és fajának, fajtájának, mozgásintenzitásának, élettani állapotának (vemhesség, szoptatás, munka kutya, stb.) megfelelő volt, néhány dekát, esetleg kilót felszed az állat.

Amennyiben azonban nem igazán a megszokott, neki való ételekhez jutott hozzá nagyobb mennyiségben, emésztési zavar lesz a következmény, nagy valószínűséggel hasmenéssel, talán hányással is, a fent említett csont etetésnél pedig bélsárrekedéssel.

Ezek a komplikációk, hasi görcsökkel is járó következmények nem hiányoznak senkinek. Kinek van kedve ügyeletekre járni e panaszok orvoslására ahelyett, hogy meleg családi otthonunkban élveznénk egymás kellemes társaságát, és az ünnep adta boldogságot? Senkinek. Ezért érdemes betartani azokat az írott és íratlan szabályokat, amelyeket e tárgykörben lehet hallani, olvasni szaklapokban, szakblogokban, könyvekben vagy állatorvosunk honlapján. Állatnak, állatok számára készült, vagy neki otthon külön készített eledelt adjunk mindig, és kimérve, a testsúlyának megfelelő mennyiségben.

Ezek figyelembe vételével nem fogja megzavarni a karácsonyi ünnep békés eltöltését a kedvencünk, hanem emeli egészséges ragaszkodásával, kifejezett szeretetével az ihletett hangulatot.

Írta: Dr Bánfi András, kisállatgyógyász-szakállatorvos, a Gondos Gazdik szakértői csapatának tagja.