Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
fekete kistestű kutya mikulás ruhában karácsonykor

Mit kapjon karácsonyra a kutya?

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Közeleg a karácsony, ez a kétarcú ünnep, ami a szeretetről és a békességről szól, és sajnos egyre inkább az ajándékokról – ennek hozadékaként a beszerzésről, zsúfolt boltokban való hömpölygésről, stresszről, idegeskedésről is.

Sokaknál a megajándékozandók listáján nem csak kétlábú szeretteik, hanem a házi kedvencek, így a kutyák is szerepelnek. Száraz Kata kutyaoktató cikke.

Számtalan tematikus oldal és cikk foglalkozik azzal, hogy mit adjunk ajándékba apáknak, anyáknak, horgászoknak, kislányoknak, kisfiúknak, a lista szinte végtelen. Nézzünk most pár ötletet, mivel lepjük meg ebünket!

Mielőtt a konkrét tippekre térnénk, joggal merül fel a kérdés: kell ez az egész cécó egyáltalán? Megért ebből a kutya bármit is?

Személyes tapasztalatom azt mondatja velem, hogy igen. Én szoktam Lizának ajándékot venni, sőt, még be is csomagolom neki. Már a bontást is élvezi! Olyannyira rákapott, hogy bárki más ajándékának kicsomagolásánál ott tüsténkedik, próbál segíteni, ha mást nem, a leeső papírdarabokat tépi cifit-cafatokra nagy lelkesen. Karácsonykor, mikor bekészítjük a csomagokat a fa alá, mindig ott sertepertél, megnézi, megszagolja az összeset – egyértelműen kíváncsi és izgatott.

kistestű foltos kutya karácsonyfa alatt boldogan

Az újdonság varázsa a kutyákat is hatalmába tudja keríteni, egy-egy új játék nagyon érdekes tud lenni. Lizi nagy labdabolond, egyszer kitaláltam, hogy veszek neki egy kosárlabdát, azon gondolatmenetet követve, hogy kis labda, kis boldogság, nagy labda nagy boldogság. Na, a kutyát kb. addig érdekelte, amíg kiszedte a papírból és kétszer körbekergette a lakásban, azóta felé se nézett. Amikor megkapta, határozottan megörült neki, csak aztán rájött, hogy ő ezzel, köszöni szépen, nem tud mit kezdeni. Szóval azt gondolom, hogy igen, a kutya képes magának az ajándékozásnak örülni, már csak azért is, mert jellemzően mi is jó hangulatban vagyunk az átadáskor.

Akkor most gondoljuk végig, hogy mi kerüljön a csomagba. Ne feledjük, a célunk az, hogy a kutyánknak kellemes élményt szerezzünk! Én még nem találkoztam olyan kutyával, aki kedvét lelte egy szép nyakörvben, vagy egy trendi kutyaruhában, ezekkel inkább magunkat szeretjük megörvendeztetni. Ugyanakkor a kutyák többsége nem veti meg a különböző finomságokat. Legyen az jutalomfalat vagy saját készítésű kutyakeksz – nagyon mellé nem nyúlhatunk. Arra ügyeljünk, hogy ne tömjük tele ész nélkül, töméntelen finomsággal!

mopsz piros karácsonyi kutyaruhában

A másik nagy klasszikus a játék. Legyen az labda, kötél, plüss, vagy tömörgumi, sípolós vagy csörgős, biztosan találunk a mai hatalmas kínálatban olyat, amivel kutyusunk szívesen játszik. Egyre több interaktív, úgynevezett kutya társasjáték is fellelhető a boltok polcain. Ezeknél általában jutalomfalatot kell az ebnek megszereznie, de ezt csak valamilyen trükk elvégzésével, például egy kis fiók kinyitásával vagy pöcök kihúzásával tudja megtenni. Különböző nehézségi szintek közül választhatunk, de akár magunk is készíthetünk hasonlót, a videómegosztó portálokon sok ötletet meríthetünk. Az ilyen típusú elfoglaltságok jól megtornáztatják kutyusunk agyát.

Egyre nagyobb divat élményajándékot venni szeretteinknek, ez kutyánk esetében is jó opció lehet. Persze nem tudjuk masnival ellátva a fa alá tenni, de egy kis kirándulás az ünnepi felhajtásban igazán jóleső lehet nem csak a kutyának, de nekünk magunknak is. Kétlem, hogy sikerülne vele megértetni, hogy most azért megyünk el kirándulni az erdőbe, mert karácsony van és ez a hegyi túra az ő ajándéka, de erre nincs is szükség. A kutyánk egyszerűen csak jól fogja magát érezni a programtól magától.

fiatal pár téli erdőben kutyát sétáltat

Egy biztos, négylábúnknak fogalma sincs arról, hogy mennyi pénzt hagytunk a kasszában az adott meglepetésért, de nem is érdekli. Felesleges vagyonokat költenünk, mert a legegyszerűbb, legapróbb dolog is szerezhet örömet a kedvencünknek.

Ugyanakkor nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a kutyánk „boldogságához” nem ajándékok sorozatán át vezet az út! Kiegyensúlyozott életéhez nem elég, hogy elhalmozzuk mindenféle becsomagolt javakkal, a sokadik játékkal vagy fekhellyel, különböző ínycsiklandó falatokkal. Elsősorban a hétköznapokban tegyünk meg minden tőlünk telhetőt azért, hogy kutyánk mind mentálisan, mind fizikailag, mind szociálisan számára kielégítő életet éljen, és ezután nyugodtan bevonhatjuk őt is az ünneplésbe, még ha vajmi keveset is ért meg belőle.

Írta: Száraz Kata, a Gondos Gazdik szakértő csapatának kutyaoktató tagja

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN