Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Téli balesetmegelőzés
állatorvos vizsgál francia bulldogot

Az állatorvos válaszol

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Biztosan sok gazdiban merült már fel olyan kérdés kedvence kapcsán, amelyre az interneten keresztül szeretett volna választ kapni, azonban sok különböző cikkel és állítással találta szembe magát.

Ezekre a kérdésekre egy állatorvos tudja a legmegfelelőbb választ, ezért összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket az egészség és az etetés témakörében, amelyeket dr. Márton Kinga, a Purina állatorvosa válaszolt meg.

Egészség

Milyen immunerősítő javasolt a fogváltás idején?

Tekintettel arra, hogy a fogváltás időszaka részben egybeesik a kölyök saját védekezőképességének felépítésével (kölyökkori vakcinázás), a legjobb, ha olyan bevált immunerősítő módszert választunk, ami a sejtes és humorális immunválaszt és az immunválaszra képes elemek életfeltételeit is segíti, ilyen az egészséges mikrobiom megtartása. Ez azért is fontos, mert ebben az időszakban többször fordul elő étvágytalanság, helyi gyulladás, fonák étvágy a szájüregi diszkomfort érzet miatt, ami járhat emésztőszervi nem kívánt problémákkal is, így egyben ezekre is pozitív hatást gyakorolhatunk a jól megválasztott, hatékony probiotikum használatával.

Minél előbb ivartalanítani szeretném a kutyámat, de nem tudom, hogy az első tüzelés előtt vagy után kellene. Befolyásolható tényező lehet a kutya kinézetében és fejlődésében a tüzelés?

Jelen pillanatban az elfogadott ajánlás a fogváltás, kölyökkori vakcinázás, a fajra, fajtára jellemző külső és belső tulajdonságok kialakulása után, de az első ivarzás előtt közvetlen elvégzett beavatkozás, átlagosan 7-9 hónapos kor között. Amennyiben valamilyen késleltető tényező, vagy a tulajdonos nem kellő tájékozottsága miatt ez elmarad, úgy az ideális a következő ivarzás várható idejéhez (6 hónap) képest félidőben elvégezni a műtétet. Statisztikailag minden további ivarzási ciklus hormonhatása átlagosan négyzetesen emeli az emlődaganatok kialakulásának esélyét, így tanácsos alaposan átgondolni az időpontját. Mivel az ivarérettség jelzi a testi érettség megfelelő fokát, így a genetikailag meghatározott külső tulajdonságokra a beavatkozás nem lesz hatással, sőt a tapasztalat azt mutatja, hogy ebben a korban elvégzett műtét lábadozási ideje jelentősen rövidebb és a későbbi kondícióval kapcsolatos problémák is sokkal ritkábban fordulnak elő, mint a később végzett beavatkozások után.

Mik a gyomorcsavarodás jelei?

Az arra hajlamos fajták esetében (nagytestű, mély mellkasú fajták) gyanúra adhat okot, ha az etetést követően nem sokkal (órákon belül) az állatnak hányingere van, nyálzik, de hányni nem tud, csak öklendezik, emellett a hasa felső része kezd kitelni, domborodni, ezzel párhuzamosan légzési nehézségei is támadnak. Tekintettel arra, hogy az állapot nagyon rövid idő alatt végzetes lehet, a megelőzésre nagy gondot kell fordítani (etetés a lehető legkésőbb, utána mozgáskorlátozás, szükség esetén ketrecnyugalom) és az első gyanús tünetek megjelenésekor állatorvosi segítséget igénybe venni.

Mi lehet az oka annak, ha a kutyámnak egy foltban nincs szőre?

A szőrhullásnak számos külső és belső oka lehet, az elhelyezkedése és a bőr állapota segíthet a tájékozódásban. A leggyakoribb a külső élősködők nyálára való allergia miatti hotspot, az immunszupresszív hatás alatt álló állatoknál a gombák túlszaporodása, irritáció miatti, nyalogatás következményeként kialakuló folt vagy rosszabb esetben szövetszaporulat (lick granuloma), illetve ha meghatározott helyen, szabályos szimmetrikus foltokról beszélünk, a hormonháztartás zavara.

Kiskutya fut a mezőn

Etetés

Hogyan érdemes összehangolni a kutya etetését és sétáltatását?

A különböző élethelyzetek és a különböző korú kutyák esetében más-más módszer alkalmazása ajánlott. Amennyiben egy kölyökkutya szobatisztaságra való neveléséről van szó, minden egyes ébredés és etetés előtt ki kell őt engedni, hogy elvégezhesse a dolgát, illetve napi legalább egyszer szükséges egy nagyobb sétára is elvinni, a tulajdonos napirendjéhez igazítva. A legtöbb kutya ahhoz van szoktatva, hogy a nagy séta után érkezik a vacsora és a pihenés. Idősebb kutyák esetében az esti vacsora utáni pihenést követően lefekvés előtt is javasolt egy egészségügyi séta, akárcsak reggel felkelés után. Ezt követi a reggeli etetés, ami után tudja a kutya, hogy pihenhet, amíg a gazdája dolgozik. Nagyon aktív kutyáknak pedig a reggeli és a gazdi munkába indulása előtt is hosszú sétára van szüksége. A nagytestű kutyák esetében szigorúan ügyelni kell rá, hogy etetés után ne végezzenek aktív testmozgást, de ha szükséges, pórázon egészségügyi sétára természetesen el lehet őket vinni.

Megfelelhet a kutyának a vegetáriánus étrend?

Sem a vegán, sem pedig a vegetáriánus étrend önállóan nem biztosítja maradéktalanul a húsevők igényeit, beleértve a jólléthez szükséges igények maximális kielégítését. Ebben a témában jogszabály segíti a tájékozódást: az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 6.§-ának(c) pontja és a végrehajtásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 16§ (2) c) pontja szerint a faj táplálási igényeihez képest kényszertakarmányozásnak minősül, kivételt csak egészségügyi okok képeznek, de ezekben az esetekben is biztosítani kell az étrend szakszerűen összeállított és ellenőrzött voltát, mely szintén jogszabály által meghatározott állatorvosi feladat.

Kiskutyának szabad tehéntejet adni?

Amennyiben az anya nélkül maradt kölyök felnevelése a cél, vagy a hozzátáplálás, célszerűbb kutya anyatejpótlót, 5 hetes kortól pedig speciális starter eledelt biztosítani számára, erre a célra a tehéntej nem felel meg. A kölyök tejcukor bontó képessége a kora előrehaladtával csökken, a szacharóz bontó képessége pedig nő, nagyjából 3-6 hónapos korára történik meg az emésztőrendszer érése. A kölyök általános állapota, táplálási módja, mikrobiomjának állapota, és főként a kora határozza meg, hogy mikor milyen mennyiségű laktózt tolerál. Vannak olyan kutyák, akik egész életükben problémamentesen fogyasztják a tejet, és vannak, akik a szopós korból kinőve már nem, emiatt tanácsosabb inkább fermentált tejtermékekkel kedveskedni neki. Emellett a kutyák egy részében előfordulhat a tej fehérjéjére adott allergiás reakció, ebben az estben természetesen kerülni kell a tehéntej minden formában való etetését.

Nem eszi meg a kutyám a száraz tápot. Konzervbe is megpróbáltam belecsempészni, de onnan is kiválogatja. Mi lehet ennek az oka?

A legegyszerűbb és leggyakoribb ok az, hogy nem ismeri, így a megoldás a fokozatos, következetes szoktatás: egészséges állat esetében, ha a felkínált eledelt 15 percen belül nem fogyasztja el, a következő etetési időben (12 óra múlva) ismét kínáljuk fel. A következő ok a felkínált eledel minősége vagy formája lehet, kistestű kutya például nem mindig boldogul nagyobb szemcsékkel, a nyomott orrú állatok gyakran nem tudják felenni az apró szemeket és így tovább. Amennyiben a változás hirtelen jött, vagy idősebb, feltételezhetően nem egészséges állatról beszélünk a szájüreg megbetegedései is állhatnak a visszautasítás hátterében, például az erős fogkövesség, a szájgyulladás, foghiány vagy letörött fog. Ezekben az esetekben a szakszerű beavatkozást követően újra próbálkozhatunk. A legtöbb idősebb, problémás kutya szívesebben fogyasztja a száraz eledelt nedvesítve, vagy konzervvel vegyesen etetve (maximum fele-fele mennyiségben).

Kölyök golden retriever eszik

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN