Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
ausztrál juhászkutya élénken figyel fekete háttér

Hogyan óvjuk kutyánkat 7 éves kor felett? – Néhány jó tanács az állatorvostól

2 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Az agyi öregedést három gyógymód együttes alkalmazásával késleltethetjük a legjobban:

zsemleszínű labrador közelről felkete háttérrel
  1. Az agy jó kondícióban tartása érdekében a kutyatulajdonosnak gazdagítania kell a kutyája környezetét. Foglakozzunk, játsszunk vele, ne engedjük ellustulni, tegyük változatossá az életét az egyhangúság helyett. Találjunk ki új játékokat, válasszunk más-más útvonalat a sétához, engedjük, hogy más kutyákkal is találkozzon, játsszon. Amikor a kutya bent tartózkodik – különösen, ha hosszabb ideig bent marad – gondoskodjunk róla, hogy valamilyen mozgalmasabb dologra lásson. Ez lehet például egy ablak, kilátással egy madáretetőre vagy egy forgalmasabb útra, de akár a tévé is! A magányos kutya mindennapjai élettel telnek meg, ha társat kap, például egy kiskutya kerülhet mellé.
  2. Alkalmazzunk különleges étrendet, amely támogatja az idősödő agy, és az idősödő szervezet megváltozott képességeinek kiszolgálását. Létezik kifejezetten az idős kutyáknak kifejlesztett táp is.
  3. 7 éves kor felett rendszeresen (félévente) forduljunk állatorvoshoz, ellenőrző vizsgálatok elvégzésére, ill. ha kérdéseink vannak az öregedés folyamataival, velejáróival kapcsolatban!

Hogyan viselkedjünk társunkkal 7 éves kor felett?

Néhány praktikus tanács etológusoktól idősödő kutyák fizikai/szellemi állapotának szinten tartására

A biológiai órát nem lehet visszaforgatni. Már akkor gondoljunk kutyánk fiatalosságának megőrzésére, amikor az öregedés jeleit még nem észleljük. Tűzzük ki célul, hogy kedvencünk viselkedését közel olyannak őrizzük meg, amilyen az ereje teljében volt.

Gondoljuk végig, mit jelent az öregség az emberek jelentős részének: magányt, befelé fordulást, szellemi kiüresedést, unalomban telő napokat. Szinte ugyanezek történhetnek meg a kutyával is, ha megöregszik.

Ne hanyagoljuk el az idős kutyát annak korára való tekintettel. Továbbra is vonjuk be a család megszokott tevékenységébe, valamint, ha csak lehet, találkozhasson fiatalabb kutyákkal is.

Habár az idős kutya fizikai teljesítőképessége már nem biztos, hogy a régi, ez nem jelenti azt, hogy öreg kutyát nem lehet új trükkökre megtanítani. Rendszeresen foglalkoztassuk ügyességet, találékonyságot igénylő feladatokkal.

Csak azt lehet megőrizni, ami már korábban is volt. A kutyát már fiatal korában se csak azért tartsuk, hogy „legyen”. A fiatal korban elsajátított, kedvelt és hasznos viselkedésformák, tudás lesz az, amit az idős kutyánál is megőrizhetünk.

Figyeljünk oda a kutya érzékszerveinek állapotára. A gyengülő látás és hallás hasonló tünetekhez vezethet a kutya elbizonytalanítása, nyugtalanítása révén, mint a mozgásszervi elváltozások, illetve a szellemi hanyatlás. Ilyen gyanú esetén forduljunk mihamarabb állatorvoshoz egy ellenőrző kivizsgálás erejéig.