Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Kiránduljunk kutyával!
kistestű kutya futkározik a kertben

Mozgás – kedvencünk egészségéért

2 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Mindenképpen fontos arról gondoskodni, hogy kedvencünk eleget mozogjon, hiszen ez az egyik legalapvetőbb dolog, amit egy kutya egészségéért tehetünk.

A mozgás nem csak támogatja a kutya egészségét és jóllétét, hanem egy remek lehetőség arra is, hogy minőségi időt tölthessünk el vele és szorosabbá tehessük a gazdi-kedvenc kapcsolatot.

Segít ez egészséges testsúly megőrzésében, energiát ad és támogatja a szív-és érrendszer illetve az immunrendszer egészségét.

Változatosság

A fittség megőrzése sosem kötelezettségként felfogandó, a gazdinak sem. A gyakorlatok, séták legyenek változatosak és élvezhetőek, nem kell ragaszkodni a hosszú, időrabló sétákhoz.

Ha mindig ugyanazt a rutint követjük, nem csak mi unhatjuk meg egy idő után, hanem a kutyus is. Próbáljuk meg a séta útvonalakat is mindig változtatni, és egy kis játékidőt is beépíthetünk. Ne felejtkezzünk meg azonban a saját és kedvencünk korlátairól sem!

Amennyiben a kutyának több energiája van, mint nekünk, játszunk vele “hozd ide” típusú játékokat vagy frizbizzünk vele sokat. Ez a tevékenység számára nem csak kihívás, de szórakoztató is, ráadásul a gazdinak nem kerül sok energia befektetésbe.

Minden kölyök és fiatal kutya szereti a “hozd vissza” játékokat, míg pozitív visszajelzést kap simogatás és szeretgetés formájában (figyeljünk a túlzott jutalomfalat adagolás megelőzésére, mivel ez nem kívánt súlygyarapodáshoz vezethet). Lehetőség szerint kerüljük a bot dobálását is mivel a bot szálkái megsérthetik a fogat vagy az ínyt, sőt akár a torok vagy gyomor részt is.

Az idős kutyák viszont hálásan fogadják az egyszerűbb, rövidebb sétákat – ettől függetlenül próbáljuk meg színessé tenni azokat, az útvonal változtatásával.

Fajta szükségletek

Nem meglepő, hogy néhány fajta sokkal intenzívebb és több mozgást igényel, mint más társaik. Ez általában attól függ, hogy a fajtát alapvetően mire tenyésztették ki. Más fajták genetikailag öröklik kedvenc időtöltésüket. Például a terrierek imádnak ásni, a vadászkutyáknak erősen fejlett nyomkövető képességük van, a pásztorkutyák pedig nagyon élvezik a kutyasportokat. Az állatorvos vagy a tenyésztő további tájékoztatást tud adni az egyes fajták jellemzőiről.

Kezdet

Amennyiben eddig nem volt jellemző rátok a rendszeres mozgás, és most változtatnátok rajta, kezdjétek lassan és fokozatosan. Rövid sétával eleinte, és kevésbé intenzív tempóval, majd fokozatosan emeljétek a távot, sebességet és a séta hosszát.

A sétát, vagy futást puhább felületen kezdjétek ( homok, fű, talaj), amíg a kutyus tappancsai meg nem keményednek.

A póráz megkönnyíti az irányítást futás /séta közben. Ha a kutyusnak orvosi problémái vannak/voltak jobb ha az állatorvostól kérünk tanácsot, milyen mozgás lenne megfelelő kedvencünknek.

Etetés

Közvetlenül evés előtt vagy után sose mozgassuk a kutyát. A teli has ilyenkor emésztési problémákat okozhat vagy akár komolyabb betegséget is. És csak kis mennyiségű vizet adjunk közvetlenül a séta/ gyakorlatok előtt vagy után.

Időjárás

A kutyáknak folyamatos mozgásra van szükségük, nem számít éppen milyen az időjárás. Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy az extrém meleg vagy hideg időjárás extra előkészületeket vonhat maga után.

Akárcsak az emberek a kutyák is szenvedhetnek fagyási sérüléseket, ezért mindig töröljük meg a talpukat, hogy eltávolítsuk a havat, jeget esetlegesen a sót a tappancsokról.

Nyáron gondoljunk a leégésre, a hőgutára és kiszáradásra. Sose feledjük, a tappancsok megsérülhetnek a forró aszfalttól.

Bármilyen közös időtöltés mellett is döntenénk végül, ne feledjük, hogy a kedvencek imádnak időt eltölteni gazdájukkal, ezért tegyük minél különlegesebbé és élvezhetőbbé mindkét fél számára.