Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
border collie játékra hívja gazdáját kertben

Hogyan válasszunk eledelt?

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Gyakran komoly problémát okoz – annak, aki jól akar dönteni -, a kutya számára a megvásárolandó eledel megválasztása.

Hatalmas a választék, ráadásul jellemzően minden kereskedő a saját maga által ismert eledel mellett érvel, a teljes választék összehasonlítása nem elérhető jelenleg még az interneten sem, a kívánatos táblázatos formában.

golden retriever gazdájával boldogan

Tehát a munka igazában a gondos gazdira van bízva… Ha igényes, amennyire tud, utánanéz, és igyekszik a megszerzett információk alapján jól dönteni. Aki nem akar ezzel hosszasabban foglalkozni, megveszi az első pet-shopban a kereskedő által dicsért és ajánlott terméket. De kiben bízzunk, ha valós információkat akarunk begyűjteni? A kereskedőknek vannak jó tapasztalatai azzal kapcsolatban, hogy mostanság mit visznek jobban, mi a divatos, közkedvelt táp? Van-e esetleg visszajelzés abban a tekintetben, hogy szívesen megeszi-e a kutya, vagy sem? Az állatorvos tudományos ismeretei alapján általános tájékoztatást tud adni, mire kell figyelni a vásárláskor, mit kell megnézni a csomagoláson? Ritkán ajánl konkrét eledel márka konkrét termékét.

Mit nézzünk meg az eledel leírásán, ami fontos?

A fehérje százalék, amit általában a legfontosabbként ítélnek meg a vásárlók, valóban súlyponti kérdés, de ami a háttérben még fontosabb lenne, az a fehérje emészthetősége, ill. a fehérje forrás minősége, ritkán szerepel egyértelműen a leírásban. Valódi állati eredetű húsból, vagy köröm, szaru képletekből, halipari melléktermékből, hallisztből, esetleg szójából áll össze? Erre nézvést kevés adatot találunk sokszor, az irányadó ebben a kérdésben a márka és a táp osztálya. Prémium, ill. szuperprémium eledelekben az alapanyag minősége már igen nagy hangsúlyt kap.

gazdi tiszta etetőtálat tesz goldi elé

Fontos a zsírszázalék is, hiszen az energia nagy része ebből tevődik össze. Jellemzően a konzervekben kissé magasabb, a száraztápokban kissé alacsonyabb. A magasabb zsírösszetevő télen a kerti tartásban tartott kutyának, illetve a nagy energia igényű kutyának kell. A többi kutya átlagos élethelyzetben, átlagos fizikális terheléssel viszont elhízik tőle.

A rostok szerepe főleg idősebb állatok etetésében fontos. Válasszunk tehát az életkor alapján: az idős kornak megfelelő igények szerint összeállított eledelt. Az ilyen táp, a rostokon kívül más különbséget és mutat: a fehérje forrása leginkább az idős bélrendszer teherbírását követő összetételt tartalmazza. Magasabb vitamin és ásványi anyagmennyiség a rosszabb hasznosulás miatt elengedhetetlen.

De más speciális élethelyzeteknek is választhatunk megfelelő tápot: a vemhes ill. szoptató kutyának, a nagy fizikai terhelésnek kitett sportkutyáknak, és természetesen, ami talán a legfontosabb, a már említett életkor szerinti. Fiatal, fejlődő, növekedésben lévő kutyáknak a táplálása, különösen a nagytestűeké, nehéz feladat. Ebben az állatorvosoknak nagy tapasztalatuk van, különösen az ortopédiával foglalkozóknak, hiszen a túletetésből, és a genetikai terheltség kombinációjából nagytestűre növő kutyáknál sok ortopédiai rendellenesség adódik, melyek igen gyakran fordulnak elő az ilyen praxisokban.

Mi lehet az a visszajelzés, mely egyértelművé teszi a gazdának, hogy jó eledelt választott-e a kutyának?

  • A szőrzet fényessége, csillogása, a fajtára jellemző szőrtapintás érzete az egyik legelső jel, mely megnyugtató. A tompafényű, zsíros tapintású, töredezett, egyenetlen szőrzet a bőrbetegségeken túlmenően hiánybetegségekre is utalhat!
  • A bélsár mennyisége és minősége. A bélsár minél kevesebb, összeállóbb, annál jobb. A csonttúletetés esetén termelt túl kemény és fehér színű bélsár természetesen nem kívánatos. A normál bélsár színe barna, sötétbarna. A környezetben idővel teljesen eltűnik, szétesik, felszívódik. Nem hagy nyomot. Az ürítés gyakorisága optimálisan napi, legfeljebb időnként napi kétszeri. Nem lehet a bélsár tartósan pépes és nagy mennyiségű, zsíros bevonatot mutató, vércsíkos, vagy fekete színű, hasmenéses.
  • Hízékonyság. A jól megválasztott kalória tartalom esetén sem fogyás, sem hízás nem következik be. Gyakori, hogy valamely ortopédiai, vagy neurológiai krónikus betegség miatt az állat nem szívesen mozog, tehát a kalória igénye megcsökken. Beszéljük meg az állatorvosunkkal és csökkentsük az energia bevitelt. Az elhízott állat keringésre, mozgás szervrendszerre gyakorolt hatása nem elhanyagolható!
  • Az állat életvidámsága. Nehéz ezt jól körülírni, az életvidám kutya szívesen mozog, élénk, szemei csillogók, az örömkifejezése látványos. A táplálásban elkövetett hosszú távú hibák összessége következtében ebben is látványos változást érzékelhetünk: kedvtelenség, lustaság, borús, komor hangulat uralkodhat el a kutyán.

Mindezek alapján látható, hogy a még oly jónak tűnő, mások által favorizált, és melegen ajánlott, jó minőségű tápok etetésekor is figyelnünk (és ismernünk) kell az állat életét, életműködését, és a jeleket, melyek megerősítik, vagy cáfolják az elvárásokat.

Mert minden egyed más. Minden egyednek vannak esetleges speciális igényei és ízlése. Előfordulhat, hogy a szuperprémium tápot nem, de a kommersz tápot szívesen fogyasztja az állat. Tehát meg kell keresnünk a legjobb lehetőséget a MI kutyánk számára. Van, hogy ez egyszerű, van, hogy meglehetősen sok odafigyelést követel mindez tőlünk, a gazdiktól.

Dr Bánfi András kisállatgyógyász szakállatorvos

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN