Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Idős kutya gazdájával

Játék és tanulás idős kutyával

5 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Mivel segíthetjük az idősödő kutyákat szellemi frissességük megőrzésében? Hogyan élhetnek továbbra is aktív, de kíméletes életmódot? Ebben segít Száraz Kata kutyaoktató cikke.

Az idő múlásával a kutya-gazda kapcsolat jelentős változásokon megy keresztül. Egyre jobban összecsiszolódunk, összehangolódunk kedvencünkkel, sokkal könnyebben megértjük kommunikációját, ismerjük az igényeit. Sok esetben engedékenyebbek leszünk, idősödő kutyánknak egyre több apróságot nézünk el, ugyanakkor komoly, új „gaztettek” már nemigen fordulnak elő.

Mindig is odáig voltam az ősz pofájú kutyusokért, valahogy sugárzik az ábrázatukról az életbölcsesség. Sajnos azonban van az éremnek másik oldala is. Kora előrehaladtával bizony ebünk egyre kevesebb fizikai terhelést bír el, már nem olyan virgonc, mint ifjú korában, bizonyos dolgokat nehezebben tudunk neki megtanítani. Egyszer csak az ember szembesül vele, hogy te jó ég, hiszen az én kiskutyám egészen kicserélődött: megöregedett.

Idős kutya gazdijával

Liza kutyám most 8 éves – nem mondhatom rá, hogy fiatal, bár azért még öregnek se nevezném, de gerincproblémái miatt a korábbi hiperaktív, örökmozgó vizslám bizony sokat lassult. Ha túlterheli, akkor húzza a lábát, és már nem indulhatok vele akármilyen futóversenyen, mert megerőltető lenne számára. Rettenetes érzés ezt megélni. Mindezek ellenére továbbra is teljes élete van, boldog, kiegyensúlyozott kutya.

Kár lenne az idő múlásán keseregnünk naphosszat, az élet része az öregedés, és rengeteg jó közös elfoglaltságunk lehet kutyánkkal ebben az életszakaszban is. A legfontosabb, hogy érzékeljük a változásokat és igazodjunk hozzájuk.

Hideg, esős időben kifejezetten pozitívum lehet, hogy nem kell két órát fárasztanunk a parkban, mert egy rövidebb sétával is beéri.

Idős hölgy sétáltatja kutyáját

Ha valamilyen sportot, foglalkozást űzünk kedvencünkkel, akkor a terhelhetőségét, az esetleges mozgásszervi panaszait mindig vegyük figyelembe. Ne ugráltassuk magasra, ne dobjuk el neki újra és újra a labdát, ügyeljünk az apró jelzésekre. Sokszor a hév még hajtja a kutyát, ösztönösen rohan az eldobott tárgy után, hiszen bekapcsol a vadászösztöne, de legyünk körültekintőek!

Attól még, hogy a túl sok szaladgálás megerőltető kedvencünknek, ugyanúgy szüksége van foglalkozásra. Keressünk olyan programot, ami nyugodalmasabb és a saját tempójában végezheti. A nyomkövetés például fizikai igénybevétel szempontjából nagyon jó választás lehet!

Kutya a tengerparton

Ha tanítani szeretnénk idős kutyusunkat, nincs veszve semmi! Különösen, ha korábban is tornáztattuk ilyen módon az agyát, továbbra sem kell ezzel felhagynunk, de elkezdeni sem késő soha. Mindenképpen olyan módszert válasszunk, amely pozitív megerősítésen alapul. Ne kényszerítsük őt, inkább dicsérettel vezessük rá arra, hogy mit szeretnénk tőle. Használjunk jutalomfalatot, játékot, szóbeli dicséretet megerősítésként. Nyugodtan belevághatunk új trükkök elsajátításába, de mindig legyünk türelmesek! Már maga a közös munka is örömforrás számára, ha jól csináljuk, akkor jó bulinak, játéknak fogja fel. Az öregedő kutya tanításáról szóló cikkünket

Bármilyen korban remek elfoglaltságot jelenthetnek a különböző interaktív játékok, amelyeknél mindenféle trükkös módon elrejtett finomsághoz kell a kutyusunknak hozzájutnia. Különböző nehézségűek kaphatók és eleinte mi is nyugodtan segíthetünk ebünknek a trükkök megfejtésében. Hasonlóan jól le tudja kötni kedvencünket a jutalommal töltött labda, amit ide-oda gurítva lehet megszerezni a benne található csemegét.

Idős kutya kertben ül

Keressük meg azokat a tevékenységeket, amiket kedvencünk élvezettel csinál. Igen, valószínűleg az evés felkerül a listára, de fontos, hogy ebben tartsunk józan mértéket! Egy kutyának sem tesz jót a túlsúly, az idős ízületeknek pedig kifejezetten káros. Ne felejtsük: kevesebb mozgáshoz kevesebb kalória is elegendő!

 

Korosodó kedvencünk szellemi frissességét nemcsak rendszeres játékkal, mozgással és tanulással tarthatjuk fenn, hanem a számukra megfelelő, speciális életkori igényeik szerint összeállított eledellel is. Az idős kutyák anyagcseréje, hasonlóan az idős emberekéhez változik, így bizonyos tápanyagok hasznosulása is módosul. A szellemi frissesség megőrzéséhez elengedhetetlenül fontos az agy jó energiaellátása, ami sajnos a kor előrehaladtával romlik, a szénhidrátanyagcsere változása miatt. Ennek következtében tapasztalhatjuk kedvenceinknél a kognitív képességek változását. Az idős kutyák igényeire szabott eledel olyan speciális zsírsavakat is tartalmaz (MCT= medium chain triglicerides), melyek alternatív energiaforrásként szolgálnak az agy számára, így biztosítva idős korban is a szellemi frissességet. Emellett olyan válogatott összetevőket tartalmaznak, melyek könnyű emészthetősége és jó minősége segít megtartani öreg barátunk jó kondícióját is.

Dr. Márton Kinga, a Gondos Gazdik szakértői csapatának állatorvos tagja

Az állatorvosok és táplálkozási szakértők által kifejlesztett PRO PLAN Medium & Large Adult 7+ Age Defence csirkében gazdag száraz kutyaeledel támogatja az egészséges öregedést és fenntartja az egészséges mobilitást.

Hordjuk rendszeresen állatorvoshoz, hogy az esetleges egészségügyi problémák időben kiderüljenek. Legyünk tekintettel arra, hogy bizony idővel az érzékszervek sem működnek már tökéletesen, és ha szükséges, segítsünk neki többet.

Végül, de nem utolsó sorban én úgy gondolom, hogy a kutya életminősége szempontjából érdemes lehet a minőségre és nem a mennyiségre törekednünk, legalábbis én így teszek. Túlzott kímélettel és féltéssel könnyen lehet, hogy számos dologtól megfosztjuk, ami boldogabbá tehetné az életét. Mint oly sok területen, itt is törekedjünk az egyensúlyra!

Írta: Száraz Kata, a Gondos Gazdik szakértői csapatának kutyaoktató tagja