Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Játék a szabadban
westie kutyával lakásban játszanak

10 kreatív ötlet a kalandos otthonléthez

3 perc olvasási idő

Amikor huzamosabb ideig otthon töltjük a mindennapokat, kihívást jelenthet újabb és újabb izgalmakat kitalálni az egész családnak – a négylábúakat is beleértve.

Szerencsére számos olyan ötletünk van, amibe belevághatsz a négy fal között is, mi több, kutyád és macskád mellett a gyerekeket is bevonhatod. Segítünk, hogy a háziállatok számára is kifejezetten fontos mentális stimulációt biztosítani tudd, és ne hagyd eluralkodni rajtuk az unalmat, ami akár romboló viselkedéshez is vezethet, ha figyelmen kívül hagyjuk.

1. Közösen töltött idő

Mindannyiunk számára nagy változást jelent, hogy egész nap otthon kell lennünk, ez alól a kisállatok sem képeznek kivételt. Próbálj meg olyan rutint kialakítani kedvenceddel, amelyben biztos pont lesz a közösen töltött idő: például egy hétig minden nap 15 percig, ugyanabban az időben, kizárólag vele foglalkozz. Keress egy nyugodt, csendes helyet, és figyelmét csak rá összpontosítsd. Folyamatosan simogasd ebben az időben, dicsérd meg, esetleg mesélj el neki egy kedves történetet.

Figyeld, hogyan változik kutyád vagy macskád reakciója az egy hét alatt. Lehet, hogy amint eljön a megszokott időpont, már keresni fogja a társaságodat. Ha mindketten egyaránt élveztétek a nyugodt, közösen töltött időt, folytassátok a napi rutin részeként, vagy tartsátok meg ugyanezt az időintervallumot, és próbáljatok ki közben új játékokat.

2. Izgő-mozgó tárgyak

Mind a kutyák, mind a macskák rendkívül szórakoztatónak tartják az ide-oda mozgó tárgyakat, fényeket, hangokat. Kiakaszthatsz például egy madáretetőt az ablak elé, amit kedvenced bentről tud vizslatni. Akár saját kezűleg is készíthettek játékokat a családdal. Tollas pálcikák vagy álomfogók gyártásába például kezdők is nyugodtan belevághatnak!

trikolor cica gazdájával kinéznek az ablakon

3. Játék a kanapén

Most, hogy többet vagyunk otthon, sokan a TV előtt is több időt töltünk. Kedvencednek talán az is elég lenne, hogy odabújhat hozzád, de még jobb, ha kitalálsz neki olyan feladatokat, amivel le tudod kötni a figyelmét anélkül, hogy el kelljen hagynia a kanapét.

Tarts egy közeli kosárban vagy fiókban több játékot, például plüss állatokat, tollas pálcákat vagy strapabíró, ráncigálható játékokat. A kisállatok ezekkel gyakran önállóan is elfoglalják magukat, a gazdi részéről elég néhány bátorító szó. Dicsérd őket gyakran, így még izgalmasabb lesz nekik a játék és tovább lesz hozzá kedvük.

4. Kalandra fel!

Házi kedvenceink számítanak ránk abban, hogy mindig új és izgalmas élményekkel foglaljuk le őket, ez viszont nehézkessé válhat, mikor a négy fal között ragadunk. De van megoldás arra, hogy régi, megszokott dolgok új köntöst öltsenek.

Készíts dobozokból és papírzacskókból olyan alagútrendszert, amit kutyád vagy macskád keresztül-kasul bebarangolhat, vagy épp elrejtőzhet benne. Sőt, az is működhet, ha egy-egy szoba ajtaját zárva tartod egy hétig, hogy kedvenced később újra felfedezhesse magának az ott lapuló izgalmakat.

Rejts el jutalomfalatokat vagy négylábú társad kedvenc játékait a szobában, mielőtt újra kinyitod az ajtót. Ügyelj arra, hogy váltogasd a játékokat és a rejtekhelyeket is, így mindig tudsz valami újat csempészni a közös mókába. A kisállatok könnyen elkezdik unni magukat, de ha egy játék rejtélyes módon eltűnik, majd mégis rátalálnak, legtöbbjük újra és újra bekapcsolódik majd a keresésbe, egyre nagyobb lelkesedéssel.

kék szemű cica papírzacskóban játékosan elrejtőzve

5. Cicaalagutak és kutyasátrak

Ki ne szeretné a klasszikus, párnákból és takarókból épített otthoni bunkereket? Kérd gyerekeid segítségét és alkossatok együtt egy házi erődöt abból, amit éppen kéznél van. A kicsik akár néhány játékot és ízletes jutalomfalatot is elrejthetnek az építményben, amit aztán a négylábúak a saját tempójukban fedezhetnek fel.

Bár a gyerekek számára rendkívül izgalmas egy ilyen sátor építése és berendezése, emlékeztesd őket, hogy a kisállatoknak fontos, hogy önállóan, a saját kedvük szerint térképezhessék fel az új helyet.

Ha sok csomag érkezett az utóbbi időben a házhoz, a dobozokat újra felhasználhatod különböző alagutak, várak, labirintusok készítéséhez, amit a cicák és a kisebb termetű kutyák nagy örömmel fognak birtokba venni. Ha több négylábú is van a családban, érdemes több be- és kijáratot vágni a dobozokra, így könnyen tudnak mozogni majd a cicalagútban és egyikük sem érzi sarokba szorítva magát, ha egyszerre használják.

6. Érzékszervi fejlesztő játékok

Köztudott, hogy a macskák nagyjából bárhol képesek elnyújtózni, még akkor is, ha nekünk az adott hely éppen roppant kényelmetlennek tűnik - mint például a billentyűzet. Ennek oka részben az, hogy a cicák szeretik felfedezni a különböző textúrákat, anyagokat, illatokat.

Ahelyett, hogy elhessegetnéd az adott helyről kedvencedet, alakíts ki egy kifejezetten a különböző érzékszervek fejlesztésére alkalmas helyet, ahol a cica kedvére lazíthat, ücsöröghet vagy akár szundíthat is.

Fogj egy kosarat vagy egy dobozt, tedd az ablakhoz vagy egy szellőzőnyílás közelébe, és minden héten tegyél bele valami új anyagot. Egy régi pólótól kezdve a csomagolópapírig bármi érdekes lehet a macska számára, nem kell, hogy puha és kényelmes legyen. Ha a cicának nem tetszik, legfeljebb nem fog elaludni rajta.

7. Állati piknik

Piknikezni jó móka, ráadásul nem is kell messzire menni hozzá: a hátsó kertben vagy akár a nappali közepén is megrendezhetjük. Alakíts ki egy hangulatos kis helyet a háziállatoknak, benne a kedvenc játékaikkal, eledelükkel, jutalomfalatokkal.

Egy igazi „zsákbamacska-élmény” lehet számukra, ha sorban kiteszed az eledeleket és hagyod, hogy egyesével felfedezzék őket. Szánj időt arra, hogy kedvenced kiélvezhesse ezt az új, közös időtöltést és jutalmazd őt különféle módokon, például simogatással és egy kis játékkal.

8. Kincskeresés

Az élelemért való vadászat rendkívül nagy élmény lehet a kutyák számára, de a cicák természetes vadászösztönére is jó hatással van.

Kutyák

Rejts el jutalomfalatokat vagy játékokat különböző rejtekhelyeken, és bátorítsd kutyádat, hogy keresse meg őket és csapjon le rájuk.

Engedd, hogy kedvenced először még lássa, hova rejted el a zsákmányt. Amikor már ráérzett a nyomozásra, úgy dugd el a megszerzendő kincseket, hogy a kutya ne lássa. A cél, hogy apró lépésekben először értse meg a játék lényegét, később aztán lehet fokozatosan nehezíteni.

Ha van kertetek, arra is kiterjeszthetitek a kincskeresést. Rejtsd a kutyaeledel egy részét kisebb dobozokba vagy papírgurigákba, majd tedd őket egy nagyobb dobozba, amit kutyád akár szét is téphet.

Ha nincs kéznél doboz vagy más csomagolóanyag, hosszában hajtsd félbe egy törölközőt, dugd bele a jutalomfalatokat, majd tekerd fel. Hagyd, hogy kutyád magától jöjjön rá, hogyan szerezheti meg a zsákmányt a tekercsből.

Macskák

Kis adagokban rejts el száraz macskaeledelt a lakás különböző pontjain. A nap folyamán cicád levadássza majd ezeket a zsákmányokat, ami folyamatosan mozgásban tartja és mentálisan is stimulálja.

9. Autózás

Sok kutya szeret kocsikázni. Egy közös autóút leengedett ablakokkal pedig nemcsak rá, hanem a gazdira is jó hatással lehet. Iktass be egy kis szünetet a napjába és tegyél egy rövid kerülőt a környéken bundás útitársaddal. Ha az időjárás engedi, tekerd le az ablakot is, így kedvenced még inkább elmerülhet a látványban, a hangokban és az illatokban.

husky utazik autóban kinéz az ablakon

10. Klasszikus játékok

Természetesen bármikor fordulhatsz a hagyományos cica- és kutyajátékokhoz, mint például a bújócska, apportírozás vagy a kötélhúzás.

Ha kutyáddal bújócskázol, a hangjával segítsd kedvencedet abban, hogy megtaláljon téged. Amikor már ráérzett a játék lényegére, elegendő lehet, ha egyszer szólítod, és az érzékszerveire bízod a keresést.

Kapcsolódó cikkek:

4 perc olvasási idő

Kutyajátékok a négy fal között

4 perc olvasási idő

Benti unaloműző játékok macskáknak

5 perc olvasási idő

A fáradt kutya jó kutya…