Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
fox terrier áll a hóban

Téli balesetmegelőzés

6 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A téli ünnepek közeledtével kedvenceink egyre több kísértésnek és veszélynek vannak kitéve, mind az ünnepi dekoráció, a szilveszteri tűzijáték és pezsgődurrogtatás, mind a bőséges lakomák szempontjából.

Ha otthonunkat biztonságossá is tettük számukra, a kertben, utcán, parkban még mindig leselkedik rájuk néhány veszély, amire érdemes felkészülni. Nézzük sorban, mi mindenre kell figyelnünk az elkövetkező időszakban!

Adventi koszorú, karácsonyfa

Az adventi időszakban szinte minden lakásban előkerülnek a mécsesek, adventi koszorúk, örökzöld csokrok, fagyöngy stb. Kedvenceink számára mind a gyertyák, mécsesek pislákoló lángja, mind a koszorúk, csokrok díszítésére használt színes mütyürök ellenállhatatlanul vonzók.

 • Ne hagyjunk meggyújtott gyertyát, mécsest őrizetlenül, hogy elkerüljük az égési sérüléseket.
 • Használjunk olyan díszítést, aminek a bogyói nem mérgezők, illetve nincsenek leharapható, leeső apró részei.

A súlyos sérülést okozó balesetek elkerülése végett, ha kedvenceink szeretik közelebbről is megszemlélni a karácsonyfát, mindenképp rögzítsük azt 2-3 helyen, hogy ne tudják magukra borítani.

 • Figyeljünk oda, mert néhányuk szereti rágcsálni az elektromos izzósor vezetékét, vagy maga a színes, villogó izzó készteti alaposabb (szájon át történő) vizsgálatra, és így okozhat sérülést a szájüregben, rosszabb esetben az emésztőrendszer más részein.
 • Ha fánkat vízzel tölthető talpban helyeztük el, vigyázzunk rá, hogy kedvencünk ne férjen hozzá, ennek a víznek az elfogyasztása is komoly emésztőszervi problémákhoz vezethet.
 • Ha szereztünk be mikulásvirágot, magyalt, borostyánt vagy fagyöngyöt, ezeket is tartsuk a kutya vagy macska által hozzá nem férhető helyen, hiszen mérgezők.
 • Szintén balesetveszélyesek lehetnek a fán elhelyezett, fém kampóval rögzített ehető díszek, hiszen ha sikerül lelopniuk a fáról, a hozzájuk rögzített kampó szintén sérülést okozhat, az elrágott vagy egyben lenyelt üveg, vagy fém díszekhez hasonlóan.
 • Ez utóbbiak a padlón összetörve apró vágott, szúrt sebeket okozhatnak a talppárnákon, vagy a szőr alá fúródva bárhol kedvencünk testén.

Ünnepi menü

Legegyszerűbb azt szem előtt tartanunk, hogy amitől mi rosszul vagyunk, ha “bezabálunk”, attól ők is. Vagyis hiába is kérnek szépen, ne adjuk nekik az összes maradékot, ne etessük olyasmivel őket, amit nem szoktak kapni, és még véletlenül se kényeztessük csokoládéval őket.

 

Nézzük sorjában:

 • Halszálka, csöves (szilánkosra törő) csont – sérülést okozhat a szájüregben, beszorulhat a fogak közé, a garatba, vagy tovább jutva megsértheti az emésztőrendszer további részeit.
 • A túl sok csont szorulást okozhat; a zsíros, fűszeres ételmaradékok hasmenést, mely kezelés hiányában, pl. kölyök állatnál, könnyen súlyossá válhat.
 • Túl sok zsíros maradék, bőr, szalonna által okozott megterhelés akár hasnyálmirigy-gyulladáshoz is vezethet.
 • Végül az édességek: ahogy mi is, kedvenceink is jelentős súlyfeleslegre tehetnek szert nassolással, sütemény helyett inkább jutalomfalatkát adjunk nekik, az eledel-adagot pedig az elfogyasztott falatka arányában csökkentsük.
 • És ami végképp tilos: a csoki. A csokoládé nagy mennyiségben tartalmaz teobromint és koffeint, mely a kutya számára mérgező lehet: egy kistestű kutya számára már akár 1 táblának megfelelő mennyiségű étcsoki is végzetes lehetHa szeretnénk finomsággal kényeztetni kiskutyánkat, válasszunk jutalomfalatot.

Veszélyek a szabadban

Téli sétáink, kirándulásaink során az alábbiakat tartsuk szem előtt:

 • Ha kutyánk kistestű, nem megfelelően kozmetikázott, idős vagy beteg, figyeljünk arra, hogy ő kevésbé jól viseli az extrém hideg időjárást, különösen, ha egyébként kanapékutyaként éli napjait. Mindenképp óvjuk kutyakabáttal, pulóverrel hideg szél, tartós eső vagy havazás esetén a hosszabb sétákon.
 • Alacsony kutyusoknál, illetve csípőfájósoknál válasszunk olyan szabású ruhát, ami a hasukat illetve a hátsójukat is takarja.
kutya fut a hóban
 • Ha városban vagyunk kénytelenek sétálni, ahol nem környezetbarát síkosságmentesítést alkalmaznak, figyeljünk arra, hogy legyen megfelelően kozmetikázva a kutya lába a lábujjak, talppárnák között, hogy a sós latyak ne tudjon tartósan érintkezni a bőrrel. Emellett használjunk zsíros krémet, mancsvédő viaszt a séták előtt, utána pedig alaposan mossuk le és szárítsuk meg a lábakat.
 • Jeges utakon, pocsolyákon a feltörő jég extrém esetben okozhat vágott sérülést, vigyázzunk vele.
 • Ha kedvencünk olyan szerencsés, hogy kertes házban élünk, de ő nem jöhet be a házba, akkor biztosítsunk számára szélvédett, hőszigetelt, textil helyett száraz szalmával almozott pihenőhelyet; naponta többször cseréljük az ivóvizet, hogy ne fagyjon be, és biztosítsunk számára értékesebb, táplálóbb eledelt; extrém időjárási viszonyok között engedjük inkább be (garázs, kazánház, előszoba).
 • A kertben kihelyezett, madarak etetésére szolgáló cinkegolyó, szalonna csábító lehet, de könnyen vezethet az elfogyasztásuk hasmenéshez, hányáshoz; ha az előbbit a hálójával együtt sikerül elfogyasztani, komolyabb emésztőszervi problémához.
 • Kedvenceink számára ebben az időszakban odakint a legveszélyesebb a fagyálló folyadék elfogyasztása, mely kezelés nélkül halálos megbetegedést okoz. A macskák érzékenyebbek, számukra néhány korty is végzetes lehet, a kutyák viszont hajlamosabbak többet felvenni belőle, hiszen szeretik az édes ízt, ráadásul a szándékos mérgezések nagy része is fagyállóval kezelt étellel történik. A mérgezést elkerülendő, kijárós állataink számára gondoskodjunk fagymentes ivóvízről; sétákra is vigyünk magunkkal, kutyánkkal pedig gyakoroljuk az élelem megtagadást és használjunk pórázt, szükség esetén szájkosarat is.
 • Sokszor találkozunk gyomor-bélgyulladással, melyet fagyott étel vagy zsákmányállat fogyasztása okozott.

Ha megtörtént a baj

Minden óvintézkedésünk ellenére történhetnek balesetek, hiszen kedvenceink fantáziája igen élénk, ha rosszalkodásról van szó. Készüljünk fel előre az elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközökkel, nézzünk utána milyen problémával kell haladéktalanul orvoshoz fordulni. Érdeklődjünk állatorvosunknál, hogy az ünnepek alatt milyen munkarend szerint lesz elérhető, jegyezzük fel az ügyeletes állatkórház elérhetőségét is. Ha elutazunk az ünnepekre, ott is keressünk ügyeletet tartó intézményt, írjuk fel az elérhetőségüket, bízva benne, hogy nem lesz rá szükségünk.

Írta: dr. Márton Kinga, állatorvos, a Gondos Gazdik szakértő csapatának tagja

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
5 perc olvasási idő

Kutyával együtt, télen

1 perc olvasási idő

A kutya táplálása karácsonykor