Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Az állatorvos válaszol
Csivava ajándékot kap karácsonykor

Ünnepi készülődés négylábúakkal

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A havazásra és a hidegre még várnunk kell kicsit, de a rövid nappalok, a korai sötétedés már a szobában való bekuckózásra sarkall. 
Az ünnepi készülődés során, a téli sétáknál vagy a nagy vendégségekben kedvenceinkre is nagyobb figyelmet kell fordítanunk, hogy számukra is balesetmentesek és vidámak legyenek az ünnepek.

Adventi készülődés biztonságosan

Téli estéken gyakran előkerülnek a mécsesek, gyertyák, készülnek az adventi koszorúk, a karácsonyi aprósütemények. Ezek mind nagyon vonzóak játékos kedvenceink számára, de veszélyesek is lehetnek. Néhány jótanács megszívlelésével elkerülhetjük a kellemetlenségeket.

 • Ne hagyjunk meggyújtott gyertyát, mécsest őrizetlenül, így elkerülhetjük az égési sérüléseket, vagy a kíváncsi kutyánk, cicánk által felborított égő díszek okozta lakástüzet.
 • Az adventi díszeket, koszorúkat olyan helyre tegyük, ahol nem férnek hozzá a négylábúak, használjunk olyan zöldet és bogyókat, amelyek nem mérgezőek, ha mégis lepottyanna valami.
 • Tartsuk észben, hogy a mikulsávirág, a magyal, a borostyán, a fagyöngy mind vonzó újdonságként hatnak a lakáson belül, de bizonyos részeik mérgezőek.
 • A karácsonyfát borulásmentes talpba rögzítsük, de még jobb, ha néhány helyen ki is kötjük, különösen, ha kölyök állat van a családban, vagy számítunk a látogatására.
 • Elektromos izzósor, felfüggesztett, himbálódzó gömbök, apró darabokból álló díszek, boa, tollas függők: ezek mind-mind felkelthetik kedvenceink kíváncsiságát, így oda kell figyelnünk, hogy ne rágcsálják, nyeljék le őket. 
 • A vízzel tölthető karácsonyfatalp vagy az ünnepi virágdíszek vázájának vize kellemetlen emésztőszervi problémák forrása lehet.
 • Az  összetört üvegdíszek, az elharapott izzók, a szaloncukor akasztó, a kiszáradt fenyőtüske szúrt, vágott sebeket okozhatnak a mancson és a szájüregben. Az egyben lenyelt dió, szaloncukor akasztóval vagy a kisebb díszek, boák komolyabb problémát is okozhatnak, mint a bélelzáródás.
 • Sütés-főzés közben elcsenhetnek nem nekik való vagy mérgező finomságokat is, mint a csoki, a mazsola, a halszálka, esetleg csöves csontok; ügyeljünk rá, hogy ezekhez se férjenek hozzá.
   
bernáthegyi tálkába nyúlkál

Ajándék és finomságok kedvenceinknek?

Állandó kérdés, hogy vegyünk-e a család négylábú tagjainak is karácsonyi ajándékot, illetve, hogy melyik finomságból részesülhetnek az ünnepi vacsoránál. Néhány ötlettel segítünk!

 • Meglephetjük kedvenceinket egy új fekhellyel, például a szorongást csökkentő szőrmés fánkfekhellyel vagy puha polártakaróval, esetleg folyadékelvezető, csúszásmentes, mosható pihe-puha vetbeddel.
 • Ha négylábú barátunk igazi divatdiktátor, egy csinos csokornyakkendő vagy kutyakendő neki is dukál a fa alá. De ne essünk túlzásba, a különféle kutyaékszerekre, jelmezekre, pizsamára nem vágyik! Azonban ha szüksége van rá, mert idős, beteg, frissen kozmetikáztuk vagy nagyon pici, meglephetjük egy meleg kabáttal vagy ünnepi pulcsival is és egy karácsonyi nyakörvre is mindig, minden kutyának szüksége van. 😊
 • Minden kutyának és cicának megvan a kedvenc játéka, ám egy trükkös snack labdával vagy ügyességi játékkal feldobhatjuk az unalmas téli estéket is. Ha kölyök kutyánk van, vagy kedvencünk szeret rágcsálni, meglephetjük természetes, elrághatatlan, tölthető gumijátékkal vagy biztonságosan rágcsálható kávéfa bottal is.
 • A snacklabdába persze snack is kell, választhatunk a bőséges kutya és cica jutalomfalatok kínálatából, vagy meglephetjük fogtisztító rágcsálnivalóval is őket. 
 • Bár számos emberi étel is biztonsággal adható lenne az ünnepi kínálatból, mégis azt javasoljuk, ha nem tudunk ellenálni annak, hogy házi finomságokkal kényeztessük őket, akkor válasszunk egy házilag elkészíthető kutyakeksz receptet, amely biztonságos alapanyagokat tartalmaz.

Ünnepi vendégség és lakoma

A nagy ünnepi vendégjárás nagyobb stresszel járhat a kutyák és cicák számára. Ennek kézzelfogható kellemetlen jelei is lehetnek, mint a szobatisztasági balesetek, hasmenés vagy cicáknál a túlzott mosakodás és emiatt szőrlabda hányás. Biztosítsunk számukra elvonulási lehetőséget egy csendes, nyugodt zugba, és előzzük meg a kellemetlenségeket hatékony probiotikummal és szükség esetén nyugtató, stresszoldó feromonokkal, gyógyhatású készítmények használatával.
A fimon falatok kicsapongásra csábítanak, segítünk, mit kaphatnak a mi menünkből, mit nem!

NE ADJUNK:

 • Szálkás halat, csöves (szilánkosra törő) csontot, ezek sérülést okozhatnak a szájüregben, beszorulhatnak a fogak közé, a garatba, vagy továbbjutva megsérthetik az emésztőrendszer további részeit. 
 • Túl sok csontot, mert különösen idős állatoknál szorulást okozhat. 
 • Zsíros, fűszeres ételmaradékokat: ezek hányást, hasmenést, kiszáradás okozhatnak. A túl sok zsíros maradék, bőr, szalonna által okozott megterhelés akár hasnyálmirigy-gyulladáshoz is vezethet.
 • Édességeket, szaloncukrot: kedvenceink is jelentős súlyfeleslegre tehetnek szert nassolással, és néhány alapanyag, mint a csoki, a mazsola vagy a xilit mérgezőek számukra.
 • A csokoládé nagy mennyiségben tartalmaz teobromint és koffeint, amely a kutya számára mérgező nagy mennyiségben fogyasztva.

ADHATUNK:

 • Levesben főtt sovány húst, szálkátlan halhúst, nem fűszeres sülteket, zöldségeket - a hagymafélék kivételével.
 • Almát, uborkát, répát nyersen is.
 • Biztonságos alapanyagokból készült házi kutyakekszet, sütit. Ezt a tésztát apróbb falatokra sütve, nagyobb hústartalommal cicáinknak is kínálhatjuk.

A szabadban is biztonságban

Téli sétáink, kirándulásaink alkalmával az alábbiakat tartsuk szem előtt: 

 • Ha kutyánk kistestű, nem megfelelően kozmetikázott, idős vagy beteg, figyeljünk arra, hogy ő kevésbé jól viseli az extrém hideg időjárást. Mindenképp óvjuk kutyakabáttal, pulóverrel hideg szél, tartós eső vagy havazás esetén a hosszabb sétákon. 
 • Ha olyan helyen sétálunk, ahol nem környezetbarát síkosságmentesítést alkalmaznak, figyeljünk arra, hogy legyen megfelelően kozmetikázva a kutya lába a lábujjak, talppárnák között, hogy a sós latyak ne tudjon tartósan érintkezni a bőrrel. Emellett használjunk zsíros krémet, mancsvédő viaszt a séták előtt, utána pedig alaposan mossuk le és szárítsuk meg a lábakat.
 • Jeges utakon, pocsolyákon a feltörő jég extrém esetben okozhat vágott sérülést, vigyázzunk vele. 
 • Ha kedvencünk nem jöhet be a házba, akkor biztosítsunk számára szélvédett, hőszigetelt, textil helyett száraz szalmával almozott pihenőhelyet; naponta többször cseréljük az ivóvizet, hogy ne fagyjon be, és biztosítsunk számára értékesebb, táplálóbb eledelt; extrém időjárási viszonyok között engedjük be (garázs, kazánház, előszoba). 
 • A kertben kihelyezett, madarak etetésére szolgáló cinkegolyó, szalonna csábító lehet, de könnyen vezethet az elfogyasztásuk hasmenéshez, hányáshoz; ha hálóval, kampóval együtt sikerül elfogyasztani, komolyabb emésztőszervi problémához. 

Szilveszter: néhány perc szórakozás az embernek, „világvége” az állatoknak

Az előrejelzések szerint az idén sem marad el a szilveszter. Készüljünk fel rá: a hang- és fényhatásokra érzékeny állatainknak szerezzünk be nyugtató készítményeket, zárjuk biztonságos helyre őket már szilveszter napján kora délután és tartsuk szemmel őket újév napján is, mindig vannak túl korán és túl sokáig petárdázók. Természetesen kedvenceinknek a legnagyobb biztonságérzetet a mi közelségünk adja, adjuk meg nekik ezen a napon mindenképp. Minden eshetőségre felkészülve biléta legyen a nyakörvön, és ellenőrizzük le a microchip adatait időben.

Ha megtörtént a baj

Minden óvintézkedésünk ellenére történhetnek balesetek, hiszen kedvenceink fantáziája igen élénk, ha rosszalkodásról van szó. Készüljünk fel előre az elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközökkel, nézzünk utána, milyen problémával kell haladéktalanul orvoshoz fordulni. Érdeklődjünk állatorvosunknál, hogy az ünnepek alatt milyen munkarend szerint lesz elérhető, jegyezzük fel az ügyeletes állatkórház elérhetőségét is. Ha elutazunk az ünnepekre, ott is keressünk ügyeletet tartó intézményt, írjuk fel az elérhetőségüket, bízva benne, hogy nem lesz rá szükségünk. 

Kellemes ünnepeket kívánunk minden négylábúnak és gazdijának!

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN