A sérült kiskutya

Kutyák

A sérült kiskutya

Kutyák

A sérült kiskutya

Kutyák

A sérült kiskutya

Minden elővigyázatosság és gondos nevelés ellenére balesetek előfordulhatnak. Ilyenkor nagyon fontos, hogy megőrizzük nyugalmunkat, gyorsan cselekedjünk, és a sebesült kiskutyát vigyük állatorvoshoz, amilyen gyorsan csak lehet.

Kiskuta sétál az út szélén

Amennyiben ez lehetséges, előre értesítse az állatorvost érkezéséről, hogy a rendelőben/klinikán megtehessék a szükséges előkészületeket! Ha bizonytalan abban, hogy mit kell tennie, kérdezze meg az állatorvost, aki már telefonon keresztül is segítséget nyújthat!

KÖTÉSEK

A sebet fedje be egy steril gézlappal, majd tekerje körül egy géztekerccsel vagy egyéb, tiszta anyaggal! A kötést ragasztószalaggal rögzítse, hogy kitartson addig, amíg az állatot meg tudja mutatni az állatorvosnak!

A SÉRÜLT KISKUTYA SZÁLLÍTÁSA

Ha az a gyanúja, hogy kölyökkutyájának belső sérülései lehetnek, legjobb, ha „póthordágyon” szállítja. Ez lehet egy pokróc, egy kabát vagy egy terítő. Ha a kiskutya csak könnyebb sérülést szenvedett, elegendő, ha szállításkor az ölünkbe vesszük. Ekkor az állat hátsó része a könyökhajlatban helyezkedjen el, és ugyanazzal a kezünkkel támasszuk meg a gyomor környékét is! A másik kezünkkel fogjuk át és támasszuk meg a fejét! Egy nagyobb kutya esetében egyik karjával fogja át a hátsó részét, a másikkal az első részét, így emelje fel és szállítsa az állatot! Szükség esetén kérjen meg valakit, hogy autóval szállítsa el Önöket az állatorvoshoz, így az utazás közben is gondoskodhat kiskutyájáról!

ELSŐSEGÉLY VÉSZHELYZETBEN

Az alábbi szükségintézkedéseket kizárólag a szakszerű segítség megérkezéséig eltelt idő áthidalására hajtsa végre!

  • Allergiás reakciók – A tünetek erőssége nagyban eltérhet – az enyhén könnyező szemtől és viszketéstől a sokkos állapotig és súlyos fuldoklásig terjed. Minden esetben gondoskodjon gyors segítségről! Amíg ez meg nem érkezik, nagyon fontos, hogy biztosítsa a kutya zavartalan légzését (Tartsa szabadon a légutakat).
  • Vérzések – Csillapítsa a vérzést ideiglenes kötéssel! Tegyen több, egymásra helyezett gézlapot a vérző testrészre, majd erősen kösse át egy géztekerccsel! Intézkedjen, hogy az állat mihamarabb orvosi segítségben részesüljön!
  • Légzési nehézségek – Ha a kölyökkutya levegőért kapkod és a fuldoklás biztos tüneteit mutatja (elkékült nyelv és/vagy nyálkahártyák), azonnal gondoskodjon orvosi segítségről! Ha ezekben a szélsőséges helyzetekben nem biztos magában, az időt inkább az állatorvoshoz való szállítására fordítsa, minthogy egy esetlegesen sikertelen elsősegély-nyújtási kísérlettel töltené!